NB I

Győzelem járt az ingyenjegy mellé

A Videoton hazai pályán 2-0-ra nyert a Haladás ellen az OTP Bank Liga első fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Videoton FC – Szombathelyi Haladás 2-0 (2-0)
Székesfehérvár, 3000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Vinícius, Juhász R., Stopira – Caneira, Sándor Gy. – Kleinheisler (Oliveira, 70.), Kovács I., Álvarez (Gyurcsó, 63.) – N. Nikolics (Zé Luis, 75.). Edző: José Gomes
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Fehér Z., Devecseri, Bosnjak – Gyurján (Szakály A., a szünetben), Iszlai (Ugrai, a szünetben), Nagy G. (Németh M., 65.), Halmosi – Radó. Edző: Artner Tamás
Gólszerzők: Kleinheisler (25.), Nikolics (45+1.)
Kiállítva: Ugrai (89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hazai oldalon ifj. Haraszti Zsolt, Brachi, Tóth I Balázs és Vítor Gomes hiányzott sérülés miatt. Érdekesség, hogy az Európa Liga-selejtező kudarca miatt a szurkolók jegyei ingyenesek voltak, azokat a Videoton-futballisták állták, és ez a Haladás-drukkerek belépőire is igaz volt. A szombathelyi Simon Ádám játékengedélye még nem érkezett meg az olasz Palermótól.

A harmadik percben jött az első nagy helyzet: Radó András közeli lövését a magyar bajnokságban debütáló 33 éves spanyol kapus, Calatayud védte. A tízedik percben Schimmer szabadrúgása a kapufán csattant. Egy perccel később Sándor György lépett ki a védők közül, már csak Rózsa Dániellel állt szemben, de a szombathelyiek kapusa belekapott a lövésbe, úgyhogy gól helyett szöglet lett a vége.

A nagy hőség ellenére a mérkőzés iramára nem lehetett panasz, mindkét oldalon voltak nagy gólhelyzetek, a játékosok pedig minden labdáért keményen harcoltak. Az ivószünet után, a 25. percben szinte a semmiből megszerezte a vezetést a Videoton: az élete első NB I-es meccsét játszó Kleinheisler egy szép szóló után még szebb mozdulattal lőtte a labdát Rózsa kapus mellett a hálóba (1-0).

A 31. percben Álvarez kapott labdát az ötös sarkán, de lövése nem találta el a kaput. A folytatásban az egyik oldalon Sándor György, a másik kapui előtt pedig Guzmics Richárd fejelt a kapu fölé az ötösről, szöglet után. A szünet előtt Kleinheisler szerzett labdát, Álvarez tökéletes passzal szolgálta ki Nemanja Nikolicsot, aki egyedül kilépett, és kétgólosra növelte a különbséget (2-0).

A második félidő elején Kleinheisler passzát Nikolics lőtte kapura, de Rózsa védett. A hatvanadik perc magasságában mindkét oldalon a kapuba került a labda, de les miatt a Videoton és a Haladás gólját sem adta meg a játékvezető. A 67. percben egy szombathelyi szögletből indult a hazaiak akciója, amelynek végén Gyurcsó Ádám lövését védte Rózsa. Felpörgött a meccs: ismét Radó András szerezhetett volna gólt, de lövés helyett passzolt, és a középen érkező Halmosi elől elpiszkálták a labdát.

A 72. percben Szolnoki Roland lövése gurult el keresztbe a kapu előtt, anélkül, hogy bárki hozzá tudott volna érni. A 82. percben Ugrai Roland szabadrúgása után az oldalhálóban landolt a labda. A 89. percben Ugrai Roland megkapta második sárga lapját, ezért a hajrában emberhátrányba került a Haladás. A 92. percben Zé Luis lövését védte ujjheggyel Rózsa Dániel.

A játék képe alapján megérdemelt a Videoton sikere, de ne feledjük, a szombathelyieknek volt egy kapufájuk, és egy jogtalanul elvett, szabályos góljuk…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára értékelte:

Valószínűleg én látom rosszul, mert nincs pro licences végzettségem, de az első húsz percben momentuma sem volt a Videotonnak, a Haladás reálisan kettő-nullára vezethetett volna. Két héttel a csúfos kupakiesés után azt mondja az edző, hogy „jó úton haladunk, mert keményen dolgoztunk”?! A Vinicius, Juhász Roland és Caneira nevével fémjelzett fehérvári védelem tagjai között az első félidő negyvennegyedik percében nagy helyzetben elfejelték a labdát a szombathelyiek, miközben a kapus a gólvonalon állt. Ilyen nem fordulhat elő!

A közönséget éjjel-nappal, a játék minden percében ki kellene szolgálni, és nem vakítani ilyen dumával. Ez akkor lenne jogos, ha az első perctől kezdve bizonyították volna, hogy milyen jók, de ez sajnos messze volt a valóságtól. Az edző vajon saját magát akarja nyugtatni, vagy a hozzá nem értőket? A Haladás méltó, egyenrangú ellenfél volt, nem játszott alárendelt szerepet, rúgott egy szabályos gólt, amit elvettek, illetve Radó András rossz beadása után Halmosi is betalálhatott volna. Le a kalappal előttük, mert tehetségesek, fiatalok, és ők valóban jó úton haladnak.

Ha az első húsz percben kihasználják a lehetőségeiket, akár hátrányba is kerülhetett volna a Videoton a szünetre, és akkor vajon mit mondott volna Gomes? Néhány nagyon szép megvillanás volt hazai oldalon is, például a második gól előtt, illetve Kleinheisler László részéről többször is. Változatlanul aggasztó, hogy négy-öt százszázalékos helyzetet tudott kialakítani az ellenfél. Ha az edző végignézi és elemzi majd a meccs felvételét, talán erre is kitér a játékosai irányába. Ezek elkerülhető dolgok, amelyeket lehet, hogy a következő meccsen egy erősebb ellenfél megbüntet. Az eredmény jó, de a hibák felett nem szabad szemet hunyni.

Az Azerbajdzsán–Székesfehérvár tengely

A magyar válogatott először 1996-ban volt kénytelen Azerbajdzsánban pályára lépni. Az akkoriban még nem túlságosan bizalomgerjesztő ex-szovjet tagállam nagy távolsága miatt minden szurkoló a tévén keresztül próbálta figyelemmel kísérni a találkozót, de a zöld gyepen zajló események helyett nagyjából kilencven percen keresztül a Muppet Show és az időjárás-jelentés váltotta egymást a képernyőn, mert útközben az orosz tévések beleköptek a levesbe.

Ez tehát 17 évvel ezelőtt történt, Azerbajdzsán és Magyarország között, de sajnos a magyar közszolgálati televíziónak gyakran még 2013-ban sem sikerül bosszantó hang- és képhibák nélkül abszolválnia a bajnoki mérkőzések közvetítését. Ez vasárnap, Székesfehérváron is bizonyosodott…

Olvasói sztorik