NB I

Szurkoltak, de nem azért…

Az első bajnoki fordulóban már egyik európai kupacsapatunknak sem kell tartalékolnia erejét.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyetlen csapatunk sincs már a nemzetközi mezőnyben, hiszen a Győr keddi Bajnokok Ligája-búcsúja után csütörtökön a Debrecen és a Bp. Honvéd is elköszönt az Európa Liga-selejtezőtől. Fájó vereség ez számunkra, és könnyen lehet, hogy fájó azon csapatok számára is, amelyeknek papíron kedvezett a szerencse az OTP Bank Liga sorsolásánál, és az első néhány fordulóban olyan ellenfeleket kaptak, akiktől joggal vártuk, hogy eleinte még két fronton is harcolnak.

Ez nem így lett, így felvetődhet a kérdés, vajon mit szólnak a kieséshez azok a csapatok, amelyek esetleg számoltak azzal, hogy az első néhány fordulóban tartalékosabb ellenféllel találják szemben magukat a bajnokságban. A Rangadó.hu megkereste a négy érintett csapat, a Diósgyőr, a Kecskemét, a Kaposvár és a Haladás egy-egy játékosát, akik elmondták, mindannyian szurkoltak ellenfelük továbbjutásának, de nem amiatt, hogy így nekik könnyebb dolguk legyen a nyitófordulóban.

– Igazából arra nem is gondoltunk, hogy a győriek továbbjutás esetén gyengébb csapattal állnának ki – magyarázta Takács Péter, a Győr ellen készülő Diósgyőr játékosa. – Azért szurkoltunk a csapatainknak, mert a nemzetközi sikereinkkel a magyar foci megítélésén is javítani tudunk. Biztosan arra fog készülni az ETO, hogy szurkolói előtt bizonyítson a kiesés után. De nekünk is az a célunk, hogy győzelemmel kezdjük a bajnokságot.

A kecskeméti Forró Gyula is szurkolt ellenfelüknek, de a rajtra gőzerővel készül a Kecskemét is, így nem volt szempont, hogy továbbjut vagy kiesik a Honvéd.

– Szurkoltunk a Honvédnak, ahogy minden nemzetközi porondon szereplő csapatunknak, de nem magunk miatt – mondta Forró Gyula. – Örültünk volna, ha továbbjutnak, de ez most így alakult. Van, hogy nem jön ki lépés. Nagyon készülünk a rajtra, mint ahogy a többiek is, szeretnénk mi is jól kezdeni a szezont.

A kaposvári Balázs Benjamin szerint lehet, hogy hátrány lesz a Debrecennek a kiesés.

– Őszintén szurkoltam a Debrecennek, nekik még reális esélyük is volt a továbbjutásra – válaszolta Balázs Benjamin. – Sajnálom, hogy nem mentek tovább. Könnyen lehet viszont, hogy így nem mi, hanem ők lesznek nehezebb helyzetben. Egy ilyen vereség után nem egyszerű felállni, kell egy kis idő, míg feldolgozza az ember a kudarcot.

Balázs Benjamin hozzátette, érez némi csalódottságot a magyar klubcsapatok nemzetközi szereplése miatt.

– Egy kicsit el vagyok keseredve a csapataink szereplése miatt, hiszen ha megnézzük, talán a DVSC-ben lépett pályára a legtöbb magyar játékos, és ők voltak a legközelebb a továbbjutáshoz. Nem azt mondom, hogy több magyar labdarúgóval jobb eredményeket érhettek volna el a csapataink, de azt figyelembe kell venni, hogy a nemzetközi szereplésünk alapján ítélik meg a honi labdarúgást – magyarázta a Kaposvár játékosa.

Halmosi Péter, a Haladás játékosa elmondta, nem is számoltak azzal, hogy gyengébb kerettel vágott volna neki az első fordulónak a Videoton, illetve a második körnek a Győr.

– Nem zavar meg minket, hogy az első két fordulóbeli ellenfelünk máris elbúcsúzott a nemzetközi porondtól – válaszolta Halmosi Péter. – Az viszont könnyen lehet, hogy nekik nehezebb dolguk lesz emiatt, hiszen mind a Videotonnak otthon, mind a második fordulóban a Győrnek a mi stadionunkban bizonyítania kell a szurkolói előtt. Nem készültünk arra, hogy ezek a csapatok tartalékosan állnának fel ellenünk a továbbjutás esetén. Ráadásul a Videotonnal és a Győrrel is rendre szoros meccseket szoktunk játszani, a nagy csapatok ellen mindig felszívja magát a Haladás. Viszont azt sem gondolom, hogy maga a kiesés rányomná a bélyegét a játékukra. Profi csapatokról van szó, profi játékosokkal, akik tudják, ha kikapsz az egyik hétvégén, a következőn már csak a rád váró feladatokra és a győzelemre kell koncentrálnod.

Halmositól is megkérdeztük, meglepte-e, hogy július végén már egyetlen magyar klub sincs ott a nemzetközi mezőnyben.

– A Debrecennek nagyon szurkoltam, nekik minden esélyük megvolt a továbbjutásra – folytatta Halmosi. – Nagyon bíztam bennük és a többi csapatban is – mondta a szombathelyi játékos. – Nem ez a realitás, ami most történt, de a visszavágó alapján teljesen megérdemelt a norvégok továbbjutása. A Videoton, a Győr és a Honvéd esetében sem arról volt szó, hogy papírforma-eredmény született volna. Nem igazán értem, mi történt, hiszen általában véve egyik csapatunk sem volt gyengébb az ellenfelénél, de mindhármuk esetében igaz, hogy a két-két lejátszott mérkőzés képe alapján megérdemelten jutottak tovább az ellenfelek.

Olvasói sztorik