NB I

A nap híre: európai kupabúcsú

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a csütörtöki nap híre, miszerint a Debrecen és a Honvéd búcsújával már egyetlen magyar klubcsapat sincs versenyben az európai kupák selejtezőjében:

A Honvéd ment egy kört, hiszen 13-1-es gólkülönbséggel jutott tovább az első fordulóból. Bár a megye hármas Valkó szintjét ütötte meg a montenegrói csapat, tudom, hogy manapság már nem lehet semmilyen eredményt lenézni, lebecsülni. Aztán jött a Vojvodina, amely nagyon nagy név, egy tradicionális klub, persze, már nem ugyanaz, mint amikor rendszeresen30-40 ezer néző előtt szerepelt a jugoszláv bajnokságban.

A Videoton már az első körben kiesett, a Győr pedig kilátástalan játékkal, esélytelenül búcsúzott a Maccabi ellen, tehát nem a német, a holland, vagy a svájci, hanem az izraeli bajnokról beszélünk. Különösen fájó a Debrecen esete, hiszen sok helyzetet kialakítva, jól futballozott és jó eredményt ért el az első meccsen, előnyből indult a visszavágón, mégis megsemmisítő vereséget szenvedett.

Úgy érzem, nem történt szenzáció. Akkor volt probléma, amikor az MLSZ túlértékelte, hol tart jelenleg a magyar futball. Nagyon korrekt volt a beismerés, de vállalni kellett volna valakinek névvel. Hihetetlen mennyiségű pénz áramlott a magyar futballba. Nagyszerű, hogy a jelenlegi rendszer az utóbbi évekhez, évtizedekhez képest hihetetlen mértékű pénzt zúdít a sportágba. Nem azt mondom, hogy elég, de ennyiből csak egy kört menni, nevetséges.

Beszélhetünk itt kishitűségéről, de ilyen nincs. Az a kérdés, hogy az európai középmezőnyhöz tartozunk, vagy nem tartozunk? Az egyik legfőbb problémát én az eszméletlenül gyenge légiósok vásárlásában látom, illetve abban, hogy nagyon sokan túlértékelték a magyar futballt azzal, hogy az eddigi egy forint helyett kétezer forint került a pénztárcájukba. Sajnos nem mindig szakmai megítélés szerint vesznek a klubok légiósokat, inkább gazdasági szempontok szerint…

Egyébként pedig semmi különös nem történt, csupán annyi, hogy a köztévé csütörtökönként adhatja a Rizzoli felügyelő Hongkongban című csehszlovák-magyar koprodukcióban készült filmsorozatot.

Komolyra fordítva a szót: még nem tart ott a magyar futball, amennyi pénz áramlik bele. Komoly szakmai válságot, és még mindig kevés magyar fiatalt látok, olyan légióst viszont igen, akit pályára engedni sem lenne szabad. Fájó nap volt a csütörtök, de az élet nem áll meg, kezdődik a magyar pontvadászat. Más nincs, csak akkor, ha valaki leköt egy nemzetközi barátságos meccset, mint a győriek a Bayern München esetében.

Olvasói sztorik