NB I

Tizenkét kiállítás két kör alatt

Rangadó
Rangadó

2013. 08. 08. 18:52

Az elmúlt években csak egyszer fordult elő, hogy ennél több játékos kapott piros lapot két forduló alatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kirívóan sok, 12 piros lapot osztottak ki a játékvezetők az első két forduló alatt az OTP Bank Ligában. Az első körben öt csapatot sújtottak kiállítással: a Pécs, a Győr, a Diósgyőr, a Haladás és a Kaposvár volt kénytelen tíz emberrel befejezni a találkozóját. Az elmúlt hétvégén aztán ennél is többször villant a piros, ezúttal hét együttes fogyatkozott meg egy-egy játékossal: a Pécs, a Diósgyőr, Haladás, a Győr, az Újpest, a Ferencváros, illetve a Honvéd.

A Rangadó.hu ennek apropóján utánajárt, vajon a mögöttünk álló öt szezonban volt-e ennyi kiállítás két forduló alatt, illetve indult-e ilyen sok piros lappal egy-egy szezon ebben az időszakban.

Az elmúlt években a 2010-es szezon indult a legtöbb kiállítással. Akkor az első fordulóban az MTK–Kecskemét találkozón Vad II István osztott ki egy-egy pirosat a feleknek a hajrában. A második kör aztán jóval „termékenyebb” volt, nyolc játékos is idő előtt mehetett zuhanyozni, így ez a nyitány összesen tíz kiállítást hozott, amely kettővel még így is elmarad a mostani rajttól. A legkevesebb piros lapot a 2009–2010-es szezon első két fordulója szolgáltatta, ekkor csupán négyszer büntették emberhátránnyal a csapatokat a bírók: három piros került elő az első fordulóban, egy pedig a másodikban.

Ami két-két bajnoki kör eredményét illeti, összesen 13 játékos hagyta el kiállítás miatt idő előtt a pályát a 2008–2009-es szezon 17. és 18. fordulója során, ez jelenti az elmúlt öt év abszolút rekordját. A 17. kör ráadásul nem is hozott sok büntetést, csak négy játékos kapott pirosat. Egy fordulóval később azonban jött a „szüret”, gyakorlatilag párosával gyűjtötték a kiállításokat a csapatok: a Fehérvár, a Vasas, a Nyíregyháza és a Honvéd is kettős emberhátrányban fejezte be a találkozóját, míg a Kecskemétnél Vladan Csukics gyűjtötte be a piros kártyát, vagyis egy kör alatt összesen kilencen mehettek idő előtt öltözni. Tizenegy kiállítást hozott a 2010–2011-es szezon második és harmadik fordulója: a már korábban említett nyolc piros lapos második kört újabb három kiállítás követte a következő fordulóban. Tíz büntetést már több alkalommal is hozott két-két forduló, a 2010–2011-es nyitány mellett a 2009–2010-es évad 15. és 16., illetve 26. és 27. fordulója, a 2011–2012-es szezon 24. és 25. (utóbbi forduló szintén rekordnak számító kilenc kiállítást hozott), valamint a tavalyi év 27. és 28. fordulóiban is tíz-tíz játékos hagyta el a pályát.

Érdekesség, hogy a 2011–2012-es szezon 21. és 26. fordulói között összesen tíz játékost állítottak ki, azonban, ahogy már írtuk, ezt két forduló alatt sikerült összehozni. A többi kör teljesen tiszta maradt, csupán sárga lapok villantak a találkozókon.

A fentebb felsoroltakon túl további egy alkalommal fordult elő, hogy egy forduló alatt hétnél több (a mostani bajnokság második körében hétszer villant a piros) játékost állítottak ki. A 2008–2009-es szezon 24. fordulójában nyolcszor kellett szigorú büntetéssel sújtani a csapatokat.

A mostani tizenkét büntetés tehát azt jelenti, hogy az elmúlt öt év második legtöbb kiállítását hozta ez a két forduló. Ha hozzávesszük, hogy ez még csak a bajnoki rajt volt, akkor bizony biztosra vehető, hogy színes szezonnak nézünk elébe…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.