NB I

A nap híre: kezdődik az NB II

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a nap híre, miszerint pénteken rajtol az NB II, kilenc év után ismét egy csoportban:

Régóta nem volt egycsoportos az NB II, de az átszervezések a megyei bajnokságok és az NB III mellett a másodosztályt is érintették. A szövetség véleményem szerint két okból döntött a 16 csapatos, egycsoportos NB II mellett. Egyrészt minél profibbá akarta tenni a másodosztályt, a holland vagy a német másodosztály mintájára, ahol húsz-harmincezer néző előtt játszanak a normálisan felépített, jó infrastruktúrával rendelkező csapatok. A másik ok, hogy 32 csapatot nem bírt el a magyar NB II, hiszen hétről-hétre mást sem olvastuk, minthogy egyes kluboknál nincsenek megfelelő körülmények, és anyagi problémák jelentkeznek. Azt várom, hogy ebben a szezonban a 16 résztvevő normális anyagi háttérrel, rendezett stadionokkal rendelkezzen.

Ha jól tudom, a klubok egyenként ötvenmillió forintos támogatás kapnak, és ehhez még jön a tévés pénz is, tehát a csapatok ötven-hetven millió közötti összegről indulnak. Ha e mellé még némi tőke is társul, arra azt mondom, hogy százmillióból már lehet NB II-t csinálni. Azokat várom az élmezőnybe, akiknél rendezettek a körülmények, és képesek olyan tőkeerős szponzort találni, akinek célja, hogy csapata az első osztályban szerepeljen. Nem tartom rossznak a mostan rendszert, de nem várok már az első évben hatalmas színvonal-változást. A Bundesliga kettőtől még távol leszünk, de érzek benne annyi rációt, hogy 16 anyagilag rendezett, profi csapat küzdelme hozhat jó mérkőzéseket.

NB II, 1. forduló

Augusztus 17. péntek

15.30: Dunaújváros–Vasas

Augusztus 18. szombat

16.30: Kozármisleny–Zalaegerszeg

17.30: Kisvárda–Sopron

17.30: Ajka–Nyíregyháza

17.30: Szigetszentmiklós–Cegléd

18 óra: Siófok–Balmazújváros

19 óra: Békéscsaba–Tatabánya

20 óra: Szolnok–Gyirmót

Olvasói sztorik