NB I

A nagy rajtelemzés

Eddig a Győr okozta a legnagyobb csalódást, a Paks pedig a legnagyobb meglepetést az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy meccsen bármi megtörténhet – gyakran halljuk ezt a közhelyet, ami amúgy igaz is, ezért megvártuk, hogy elteljen három forduló, a bajnokság egytizede. Most már minden csapatról kezd kirajzolódni egy kép az eddigi teljesítménye alapján, ezért a Rangadó.hu legújabb összeállításában rajtelemzésre vállalkoztunk. Három kategóriát határoztunk meg, először a meglepően jól, aztán a csalódást keltően rosszul, végül pedig az átlagosan, tehát a várakozásoknak megfelelően kezdő csapatokkal foglalkozunk.

Meglepetés

1. Paks

A legnagyobb meglepetés az előző idényt a 13. helyen záró tolnaiak szezonkezdete, hiszen a keretük nem erősödött látványosan, sőt megkockáztatnánk, hogy talán némileg gyengült is. Papíron! Mert a pályán ennek éppen az ellenkezője látszik: Molnár Péter kapus remekel, Simon Attila ontja a gólokat, és az egész csapatot jó nézni, a hozzáállása és a játékstílusa miatt.

2. Debrecen

A veretlenül megnyert bajnoki cím után meglehetősen gyatra szezont produkált a Loki, amely a norvégok elleni európai kupapárharc hazai meccsén kiábrándító játékot nyújtott, éppen ezért számít meglepetésnek, hogy a bajnokságban viszont egyelőre szárnyal. Coulibaly mellett immár Rezes, Sidibe és Damahou is hiányzik, ráadásul Pölöskey és Czvitkovics is mellőzötté vált, ennek ellenére jól megy a DVSC-nek.

3. Pápa

Minden szezonnak úgy futnak neki a Lombardnál, hogy most végre nem lesznek kiesési gondjaik, aztán végül mindig az utolsó helyek elkerülése jut osztályrészül a csapatnak. Idén tavasszal például csak azért nem estek ki, mert a Siófok elrontotta a legutolsó fordulót. Lehet, hogy most tényleg megvalósul, amire oly régen várnak Pápán? Bár a Puskás FC elleni meccs is nyerhető volt, de akkor még elherdáltak két pontot, a folytatásban javítottak, és értékes győzelmekkel felzárkóztak az élbolyhoz. Bele sem gondolunk, mi lesz, ha Marics, Kenesei és Dlusztus is újra egészséges lesz…

4. Videoton

A százszázalékos mutatóval rendelkező fehérváriak háza tájáról morális gondokról lehetett hallani, amit csak tetézett a kiábrándító kupakiesés. Mindezek után José Gomes vezetőedző letette a voksát egy kezdő-tizenegy mellett, amely már három mérkőzés óta változatlan. A Haladás és a Pécs ellen hozta a kötelezőt együttese, a Fradi ellen pedig egy rangadót is sikerrel abszolvált.

Csalódás

1. Győr

Hogy egy mérkőzés eredményéből nem lehet messzemenő következtetést levonni, azt mutatja a győriek példája, hiszen az előző bajnokság rajtján 4-1-re kikaptak Debrecenben, aztán aranyérmesek lettek. Most azonban más a helyzet, mert címvédőként nagyon hervatag az eddig megszerzett két pont. Persze, a Diósgyőr és a Haladás sem rossz csapat, ráadásul állandó szakértőnk, Sport Zoltán szerint az ETO gyenge rajtját nem kell túlmisztifikálni, mert a Fradi ellen nem futballozott rosszul, és átlátható, újdonságokkal teli, jó játékkal kapott ki. Nekünk mindezek ellenére engedtessék meg, hogy a bajnokcsapat kétpontos rajtját nagyon gyengének minősítsük.

2. Bp. Honvéd

Az elmúlt két szezon remekül sikerült a kispestieknek, akik idén tavasszal 19 év után állhattak ismét dobogóra az élvonalban. Ráadásul ők mondhatták el magukról egyedüli magyar csapatként, hogy képesek voltak egy kört menni a nemzetközi porondon. Persze, előbb-utóbb igazolódnia kellett annak a törvényszerűségnek, hogy a legjobb külföldiek (Lanzafame, Martínez, Danilo, Tchami, stb.) távozása, illetve a legjobb magyarok (Ivancsics, Debreceni, Délczeg) száműzése nem maradhat következmények nélkül, de az eddigi három fordulóban mutatott halovány játék, és a megszerzett egy pont még így is nagyon kevésnek tűnik.

3. Diósgyőr

Már a nyári szünetben is sokan kétségbe vonták, hogy jó ötlet-e a spanyol játékosok eltávolítása a klubtól? Az erősítések amúgy nem sikerültek rosszul, és Tomiszlav Szivics személyében egy olyan edző érkezett a csapat élére, aki megfelelően céltudatos és karakán. Nagyon sokan nem szeretik őt, de a Kecskeméten elért eredményei elvitathatatlanok. Kovács Zoltán sportigazgatói kinevezése is jó jelnek számított, és a szezonkezdet előtt minden arra utalt, hogy végre a játékoskerete erősségéhez méltóan fog szerepelni a DVTK. Aztán nem így lett. A Győr elleni döntetlen még dicséretes volt, az MTK elleni iksz már kevésbé, de azt legalább egy ragyogó meccsen érték el a borsodiak. Aztán jött a debreceni pocsék, lélektelen játék, és a nagy zakó. Tanulság: valami még mindig nincs rendben Diósgyőrben…

4. Kaposvár

Az, hogy a Pápa csapatának mindig kiesési gondjai vannak, már senkit nem lep meg, ez nem számít újdonságnak. Érdekes, hogy a Lombardnál is kevesebb pénzből gazdálkodó kaposváriakat sosem csapta meg a másodosztály szele. Mindig neveltek vagy hoztak olyan ismeretlen játékosokat, akik hamar húzóemberekké, klasszisokká váltak. Ennek volt köszönhető a jó teljesítmény és az eredményesség, az ő eladásuknak pedig az anyagi stabilitás. Az idei nyár némi változást hozott. Korábban Waltner Róbert, Oláh Lóránt, Balajcza Szabolcs, Milan Perics, Nemanja Nikolics, André Alves, Júnior, Miroszlav Grumics, vagy éppen Dusan Vasziljevics távozott, most Hegedűs Dávid, Lubos Hajdúch, Nikola Szafarics és Pedro Sass Petrazzi megtartása bizonyult megoldhatatlan feladatnak, és azért a két névsor között elég jelentős minőségi különbség van.

Bár a jelenlegi keret nem valami erős, annyira nem is gyenge, hogy ne legyenek képesek bennmaradni az első osztályban, de ezzel a gyászos rajttal alaposan megnehezítették a saját helyzetüket.

5. Puskás Akadémia

Amikor a Zimmer Feri című magyar film (alapmű!) címszereplője, Fikász Ferenc meghallotta valamelyik vendégétől, hogy a pénz nem számít, rángógörcsöt kapott, mert rögtön tudta, hogy valami nincs rendben, és ebből baj lesz! Felcsúton a pénz nem számít, és egyelőre nem kizárt, hogy valami nincs rendben a csapatnál, és ebből baj lesz. A Pápa elleni idénynyitó beillett egy igazi alsóházi rangadónak, aztán a szintén nem túl acélos Újpest következett, de ott már elmaradt a pontszerzés. Amikor egy jó formában lévő ellenfél került a Puskás FC útjába, nagy vereség lett a vége. Ami a játékoskeret erősítéseit illeti, a külföldiek beáramlásával lassan, de biztosan eltűnik a csapat akadémiai jellege, ezért is furcsa, hogy három meccsen csak egy pont sikeredett.

6. Pécs

A pécsiek nullapontos rajtja is nagyon meglepő, pláne, ha a teljesítményt nézzük, ami a Ferencváros és a Videoton ellen is dicséretes volt. A PMFC eddigi szereplése mégsem tekinthető mérvadónak, mert a csapat gyengélkedését a játékvezetők is jelentősen elősegítették a három forduló során kiosztott négy piros lappal.

Átlagos

Szerintünk a Ferencváros, a Kecskemét, az MTK, az Újpest, a Haladás és a Mezőkövesd eddig átlagosan, a várakozásoknak megfelelően szerepel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik