NB I

A nap híre: a rosszul rajtolók

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán minden alkalommal az előző nap általa legérdekesebbnek ítélt focihírét kommentálja.

Íme, a hétvége híre, miszerint rossz rajtjának köszönhetően több csapat leszakadni látszik az élvonalbeli tabellán:

Messzemenő következtetéseket nem kell levonni három bajnoki forduló után, de egy gyorsmérleget lehet csinálni. Három sikeres mérkőzés nem jelenti azt, hogy bajnok lesz egy csapat, és az sem jelenti a Kaposvár kiesését, hogy háromszor kikapott, de a hatalmas kánikula utáni vihar jeleit látom néhány klubnál. Valami nincs rendben, talán a felkészülésben, talán játékosmozgásban, talán az anyagi bázisban kell keresni az okokat.

Arra számítani lehetett, hogy a Puskás és a Mezőkövesd nehezen kezdi majd a bajnokságot. Az NB II más színvonalat képvisel, persze, azt is meg kellett nyerni. A borsodiak kicsit jobban álltak, hiszen több rutinos játékosuk van. A stadionjukban kigyulladtak a fények, és a Véber György által képviselt játékstílusnak köszönhetően van esélyük megragadni az NB I-ben.

A felcsútiakkal kapcsolatban már szkeptikusabb vagyok. Nagyon fontos a fiatalság és a tehetség, a Puskás FC nevében benne is van, hogy akadémia, de kizárólag magyar fiatalokkal nem lehet bennmaradni az élvonalban. Eddig mindössze egy pontot szereztek, és játékban is messzebb vannak az ellenfelektől, ezt bizonyára igazolásokkal próbálják majd kompenzálni. A következő meccsek eldönthetik a további sorsukat.

Kaposváron évek óta lehet hallani, hogy folyamatosan anyagi nehézségek vannak. Mindig úgy léteztek, hogy jó játékosokat hoztak vagy neveltek, aztán eladták őket, és abból finanszírozták a csapatot. Három mérkőzés után pont nélkül állnak, nagyon nehéz helyzetben vannak, így nem lesz könnyű maradandót alkotniuk, bár Prukner László van olyan rutinos, karakán szakember, hogy kimozdítsa együttesét ebből a gödörből.

A DVTK szintén nagyon halovány. Tomiszlav Szivics nagyon hangzatos nyilatkozatokat tett, azt mondta, hogy játékban és küzdeni tudásban is megmutatják, de a három meccs során megszerzett két pont Diósgyőrben nem eredmény, ennél a szurkolótábor és a közvélemény is többet vár. Volt és jelenlegi válogatottak szerepelnek a csapatban, külföldieket is igazolt a klub, megvan az anyagi bázis és a szurkolói háttér. Szivics nyilatkozata meglepő volt, azt mondta, egyesek szégyelljék magukat. Emlékeztetett arra is, hogy ő már korábban megmondta, mit kell tenni. Ez azért meglepő, mert ha megmondta, akkor miért nem változtattak?

A Honvéd megszerezte első pontját. Láttam az újpesti meccset, hát borzasztóan felejthető, nézhetetlen összecsapás volt. A kispestieknek feltétlenül javulniuk kell, mert a végelszámolásnál sokat számíthatnak a most elhullajtott pontok.

A Pécs ellen az első fordulóban a Fradi nagy szerencsével nyert, a PMFC jól játszott. A harmadik fordulóban álomgóllal szereztek vezetést, és amíg a bíró kettős emberhátrányt nem okozott számukra, addig jobban is néztek ki, mint a Videoton. Harminc fok fölötti időjárásban kettős hátrányban játszottak egy órán keresztül, ehhez képest még nem is lett annyira kiütéses a végeredmény. A baranyaiak mindent megtettek, visszazártak, próbálták óvni a kapujukat, de megint vereség lett a vége, pedig markánsan, jól futballoznak.

A Győrről beszéltünk a Bayern-meccs kapcsán, az ő gyenge rajtjukat nem kell túlmisztifikálni. Pintér Attila profi edző, aki bő és profi kerettel dolgozik. A lehetőségei, azt értékei és a feltételei megvannak, hogy változtasson a jelenlegi helyzeten. A Fradi ellen nem futballoztak rosszul, láttam új elemeket is a játékukban. Ha össze kéne hasonlítani a Győr és a Diósgyőr eddigi produkcióját, akkor a címvédő átlátható, újdonságokkal teli, jó játékkal kapott ki, a DVTK-t viszont halovány teljesítménnyel ütötték ki.

Olvasói sztorik