NB I

„Hibáztak, akik félretettek”

Eszlátyi István viszontagságos évek után bemutatkozott az élvonalban, és rögtön gólt szerzett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem mindennapi történet Eszlátyi Istváné! Még csak 22 éves múlt, de komoly előélete van. Egy Tolna megyei községen, Tevelen kezdett focizni, aztán Bonyhádra, majd Szekszárdra került, sőt 2006-ban megszerezte az MTK. A felnőtt mezőnyben először a Barcs színeiben szerepelt, 2009-ben pedig leigazolta a PMFC. A pécsi szakvezetés rendkívül tehetségesnek tartotta, de huzamosabb ideig nem adott neki bizonyítási lehetőséget. Valami nem stimmelt, ezért kölcsönadták Kozármislenybe, de ott is lemondtak róla.

2012 februárjában a szintén NB II-es BKV Előre csapatához került, és láss csodát, a csatár kivirágzott, ontotta a gólokat, és oroszlánrészt vállalt a közlekedésiek bennmaradásából. Már úgy tűnt, tényleg sínen van, hiszen két élvonalbeli klub, az Eger és a Siófok is próbajátékra hívta, de jött az újabb megpróbáltatás: két szék között végül a pad alá esett, és vissza kellett térnie a másodosztályú BKV-hoz.

Tavaly decemberben elérkezett az újabb lehetőség, hiszen próbajátékra hívta a Lombard Pápa, amely végül csak idén nyáron szerződtette. Ilyen előzmények, valamint egy eredményes felkészülés után várta az élvonal rajtját Eszlátyi István, aki becserélése után az NB I új idényének első gólját szerezte péntek este a Puskás Akadémia ellen. A debütáló csatár a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy meglehetőségen izgult, de amikor helyzetbe került, nem mérlegelt…

– Milyen volt a pénteki meccs kívülről, illetve pályára lépése után belülről?
– Kívülről azt láttam, hogy az elején nekünk volt több helyzetünk és lehetőségünk, de sajnos nem volt szerencsénk, nem tudtunk élni ezekkel – mesélte Eszlátyi István. – A második félidőben álltam be, egy kicsit izgultam, mert bennem volt, hogy mindenképp jó teljesítménnyel mutatkozzak be. Éppen az izgalom miatt nehezebb volt a mérkőzés, de szerintem felvettem a ritmust, voltak jó dolgaim, és persze hibáim is. Örülök, hogy sikerült betalálnom, de egy kicsit csalódott vagyok, mert végül csak döntetlent értünk el.

– A gólját elnézve nehezen hihető, hogy lámpalázas lett volna…
– A csatárnak az a dolga, hogy gólt rúgjon, ilyenkor nincs idő a gondolkodásra. Megkaptam a labdát, felnéztem, és láttam, hogy éppen van annyi hely a kapus és a kapufa között, hogy el lehet rúgni a labdát. Nem volt sok időm gondolkodni, azonnal cselekednem kellett.

– Tóth Bálint meglehetősen kemény szavakat használt az értékelésében. Ön hogy látta a Lombard Pápa teljesítményét?
– Elég kritikus edzőnk van, aki mindig a maximumot akarja kihozni a játékosokból. Nem elégszik meg azzal, hogy ikszeltünk, de a felháborodása érthető, mert gólokkal kellett volna nyernünk. Ez még csak az első meccsünk volt, a második fordulóban megpróbáljuk elkerülni a most elkövetett hibákat, és jobb eredményt elérni.

– Már a felkészülés során sem fukarkodott a gólokkal…
– Hét gólt rúgtam összesen, kettőt tizenegyesből. Nagyszerűen éreztem magam, a társak befogadtak, jöttek a gólok is, nem volt semmi probléma. Szerintem látják, hogy nem vagyok rossz játékos, ezért bizalmat szavaztak nekem.

– Az élvonalbeli bemutatkozás és ez a remek rajt némi kárpótlást jelent az elmúlt évek hányattatásai miatt?
– Nyilván szeretném bizonyítani, hogy hibáztak, akik félretettek. Remélem, hogy az itteni edzőtől kapok annyi bizalmat, hogy tudom bizonyítani, helyem van az NB I-ben, mert eddig csak mondták, hogy nagy tehetség vagyok, de nem adtak lehetőséget, hogy meg is mutassam. Elindultam egy úton, amit szeretnék végigvinni. Terveim, álmaim vannak, amelyeket szeretnék megvalósítani, és amelyekben az NB I is egy lépcsőfok.

Első gólosok hétvégéje volt

Az OTP Bank Liga első fordulójának gólszerzői közül többen az első élvonalbeli meccsüket játszották karrierjük során. Eszlátyi István mellett ilyen volt a Pápa elleni egyenlítőgólt szerző Vaszicsku Gergő (Puskás FC), továbbá Kleinheisler László (Videoton). Második meccsén először volt eredményes Varga Szabolcs (MTK), és a debreceni Ferenczi János is most lőtte élete első gólját a legmagasabb osztályban, igaz, neki ez már a 17. mérkőzése volt.

Olvasói sztorik