NB I

Vereséggel mutatkozott be az újonc

A Mezőkövesd 3-0-ra kikapott az MTK otthonában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
MTK – Mezőkövesd-Zsóry 3-0 (0-0)
Hidegkuti-stadion, 1000 néző. Játékvezető: Becséri
MTK: Groppioni – Nagy T., Kálnoki Kis, Vukmir, Fejes – Pölöskei, Poór, Kanta J. – Vass P. (Ladányi, 59.), Horváth P. (Varga Sz., 86.), Pál A. (Bese, a szünetben). Edző: Garami József
Mezőkövesd: Szántai – Hegedűs Cs., Búrány, Szalai V., Éles – Dobos (Olasz, 76.), Farkas I B., Melczer (Sigér, 76.), Bognár I. – Menougong (Bogdány, 86.), Balajti. Edző: Véber György
Gólszerzők: Pölöskei Zs. (51.), Ladányi (78.), Varga Sz. (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes helyzetben volt a Mezőkövesd, ugyanis a fennállása első élvonalbeli meccsét játszó csapatban több rutinos játékos van, mint a magyar futball egyik legrégebbi klubjában, a többszörös bajnok MTK-ban. A hazaiaknál a távozó játékosok mellett a legnagyobb hiányzó a sérült Horváth Zsolt, de Hegedüs Lajos kapus sem teljesen egészséges még.

A borsodiak a várakozásoknak megfelelően egyáltalán nem kezdtek megilletődötten, bátran mentek előre. Negyed óra elteltével a fővárosiak átvették az irányítást, de csak egy szabadrúgással tudtak veszélyeztetni. A 18. percben előbb Melczer Vilmos lövését védte Groppioni, majd Búrány Zoltán ütötte el a labdát utolsó emberként, de a játékvezető nem látta az esetet. A 26. percben az élete első NB I-es meccsét játszó Horváth Péter lövését védte Szántai.

A kezdeti kiegyenlített játék után a hazaiak egyre-többet birtokolták a labdát, és több ígéretes támadást vezettek. Amikor a borsodiak hátul passzolgattak, az MTK azonnal letámadott. Az első félidő hajrájában fordult a kocka, a vendégek többet birtokolták a labdát ellenfelük térfelén, majd ismét a hazaiak passzolgattak a Mezőkövesd tizenhatosa előtt, de helyzetig nem jutottak, így gól nélkül zárult az első felvonás.

Pölöskei Zsolt két lehetősége vezette be a második felvonást, majd az 51. percben ő volt az, aki egy legurított szabadrúgást 28 méterről kapura lőtt, és a labda a hálóba vágódott (1-0). A gólra egy jó lövéssel válaszoltak a vendégek Melczer révén, de Groppioni kiütötte a labdát. Bátrabbá, kezdeményezőbbé váltak a borsodiak, de ez kockázattal járt, a 61. percben például Szántainak kellett kivetődve mentenie Pölöskei elől.

Csapongóvá, pontatlanná vált a játék, miközben inkább az MTK jutott el helyzetekig. A 73. percben Horváth Péter lövését fogta Szántai. A hazai fölény a 78. percben ismét góllá érett: Nagy Tibor beadását Ladányi Tibor közelről becsúszva a hálóba juttatta (2-0). És még nem volt vége: a 87. percben az előző akcióhoz hasonlóan most is a jobb oldalról száll középre a labda, ezúttal Varga Szabolcs robbant be, és a kapuba lőtt (3-0).

Az újonc Mezőkövesd tehát vereséggel mutatkozott be az élvonalban, a meggyengült, és az eddigiekhez képest még tovább fiatalított MTK viszont szép sikert aratott.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori edzője a helyszínen tekintette meg, majd érdeklődésünkre elemezte a látottakat:

Érdeklődve vártam a találkozót, mert mindkét csapatról sok érdekesség látott napvilágot. Az MTK a megszokott koreográfia szerint most is eladta piacképes játékosait, és az érkezők közül csak Fejes András és Horváth Zsolt számít ismertnek, de utóbbi a sérülése miatt egyelőre nem játszhat. A Mezőkövesdről ellenkező előjellel jelentek meg cikkek, mondván, mire lesznek képesek, és egyáltalán szükség van-e rájuk az élvonalban.

Érdekesen alakult az első félidő. Az ivószünetig a Mezőkövesd akarata érvényesült, jól birtokolták a labdát, és érezhető mezőnyfölényt alakítottak ki, de nem volt számottevő helyzetük. Az MTK addigi játéka azt sejtette, hogy nagy baj lehet, mert már túl sok a fiatal, Nagy Tibor az egyik bedobásnál például kiejtette a labdát a kezéből. Később magára talált a hazai csapat, de az első félidő különösebb ziccer nélkül ért véget.

A szünet után beállt Bese Barnabás, és később Ladányi Tibor. A cserék által rendkívül nagyot javult az MTK játéka, mert érvényesült a fiatalok mozgékonysága. Pölöskeinek volt egy nagyon jó lövése, de ez nem ébresztette fel a mezőkövesdieket, nem vették komolyan, ezért egy nagyon jól eltalált lövéssel megszerezte a vezetést a fővárosi együttes. Várható volt, hogy a borsodiak beleerősítenek, és megpróbálnak egyenlíteni, volt is két veszélyes lövésük, de utána meglepetésre megint az MTK akarata érvényesült. Két ragyogó jobboldali akció végén a két cserejátékos ragyogóan értékesítette a helyzetet.

Egy mérkőzés után nem szoktunk a csapatokról véleményt mondani, de Garami Józsi bácsi valamit megint jól csinált. Olyan, mint az Eötvös cirkusz névadója, Eötvös Gábor volt annak idején. Nincs már Zsidai, Vadnai és Tischler, de ő megint előhúzott néhány fiatalt a cilinderből, helyettük Poór, Bese és Ladányi is ragyogóan, agresszíven játszott.

A Mezőkövesd azért nem tudott komoly ellenállást kifejteni, mert a középpályásai monotonok voltak, és el is fáradtak, a támadójátékuk pedig nem a kapu felé irányult, nem voltak eléggé gólra törőek, hiányzott a játékukból a ritmusváltás. Megérdemelten nyert az MTK, de a különbséget túlzónak tartom, mert kulturáltan játszottak a vendégek is. Élvezetes, de nem nagy iramú meccs volt, érdeklődéssel várom a folytatást.

Olvasói sztorik