NB I

400 milliót kap az államtitkár csapata

A rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékból csoportosít át a kormány a Mezőkövesd számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB II Keleti-csoportjának megnyerésével feljutott az NB I-be a Mezőkövesd-Zsóry, amelynek Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a város korábbi polgármestere az elnöke.

A kormány azonnal a csapat segítségére sietett: a rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékból csoportosít át a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. fejlesztésére. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aláírásával. A határozat értelmében a cégnek el kell számolnia az összeg felhasználásával, az esetleges maradványt pedig vissza kell fizetnie.

A Mezőkövesd Zsóry FC már korábban, a társasági adókedvezményekből is kapott egy jelentősebb összeget, és az élvonalra eredetileg 300 milliós éves költségvetéssel készült.

A csapatot működtető gazdasági társaság egyetlen tulajdonosa a Mezőkövesdi Zsóry Sportegyesület, amelynek elnöke Tállai András, aki június elején azt nyilatkozta, számítanak „tisztességes, korrekt, futballszerető tulajdonostársakra”, vagyis szívesen látnának befektetőket a klubnál, de az addigi egyetlen tárgyalás eredménytelenül zárult.

„Az önkormányzat mögöttünk áll, és társasági adóból is sok forrást meg lehet szerezni, meg is tesszük a következő körben is” – mondta a klubelnök-államtitkár, utalva arra, hogy év elején az egyesület 71 millió, a kft. pedig további 117 millió támogatáshoz jutott a társasági adókedvezmény rendszerből (TAO) – írja a hvg.hu

A klub kivívta a közvélemény szimpátiáját, hiszen kis csapatként, jó focival jutott fel az NB I-be, de ezek után más szemmel néznek rá a futballrajongók. Igaz, egyesek már eddig is azt mondták: a Mezőkövesd olyan, mint a második Felcsút, egy kormánypárti politikus kedvenc játéka.

Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti mércéjéhez képest ez a 400 millió aprópénz, de ha a többi NB I-es klubot nézzük, akkor felmérhetetlen előnyt jelent, emellett erkölcsi aggályokat is felvet. Amikor a Bors erről kérdezte Bocsi Anna ügyvezetőt, csak ennyit mondott: „Hivatalos értesítést nem kaptunk ebben a témában, úgyhogy nyilatkozni sem szeretnénk.” Valaki igazán szólhatna neki, hogy a Magyar Közlöny a létező leghivatalosabb értesítésnek számít…

– A feljutás után egyedi segélyt kértünk, az összeget kizárólag infrastrukturális fejlesztésre fordíthatjuk – mondta a Blikk hasbájai Tállai András, aki 1998 óta a Fidesz tagja, és 28 éve szolgálja a mezőkövesdi egyesületet. – Meg kell felelnünk a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak, ezért kiépítjük a világítást, a kerítéseket, a mellékhelyiséget. Ötezer férőhelyesre bővítjük a lelátót, lesz biztonsági rendszer is annak érdekében, hogy idehaza játszhassuk bajnoki meccseinket. Remélhetőleg erre augusztusban már sor kerülhet. A tételes elszámolás, valamint a fel nem használt összeg visszafizetésének határideje 2014. június 30., ezt be fogjuk tartani.

Olvasói sztorik