NB I

Veszélyben a román-magyar is?

A FIFA újabb vizsgálatától tart a Román Labdarúgó Szövetség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) attól tart, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) újabb vizsgálatot indít Románia ellen azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata levélben tájékoztatta a FIFA-t a román szurkolók újabb rasszista megnyilvánulásairól.

Mircea Sandu, az FRF elnöke a Mediafax hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában rosszallását fejezte ki az RMDSZ fellépése miatt. A román sportvezető kiválónak tartotta a magyar és a román szövetség közötti kapcsolatot, de helytelenítette a politika beavatkozását a labdarúgásba. Úgy vélekedett, az RMDSZ a román futball megbüntetését akarja elérni a FIFA-nál, a tét pedig a szeptemberi román-magyar világbajnoki selejtező. Mircea Sandu az RMDSZ-politikusok túlkapásának minősítette az újabb levelet.

– Ha ezt teszik, a FIFA újabb kivizsgálást fog elrendelni, mert ez immár a második eset – nyilatkozta a vezető, aki szerint kizárólag politikai beavatkozásról van szó. – Nem helyes, mert ők (mármint az RMDSZ politikusai) is ezen a területen élnek, itt kötöttek üzleteket, itt vágták ki az erdőket, és román ételt esznek. Száz százalék, hogy a tét a Magyarország elleni mérkőzés.

Az FRF-elnök szerint az állami hatóságoknak nemcsak a labdarúgás ügyeit kellene vizsgálniuk, hanem azt is meg kellene nézniük, hogy hova tűntek a Hargita megyei erdők. Sandu arra utalt, hogy a közvélemény az RMDSZ egyes politikusait is felelőseknek tartja a székelyföldi törvénytelen erdőirtások miatt.

Mircea Sandu azt is hozzátette, a politika szereplőinek nincs esélyük megrontani azt a kiváló kapcsolatot, amelyet a román szövetség a magyar szövetséggel ápol. „A magyar szövetség képviselői itt jártak, megnézték a szállodákat, a stadiont, Budapesten pedig kifogástalanul viselkedtek velünk” – tette hozzá.

A FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frankos bírságot szabott ki a FRF-re a román szurkolóknak az amszterdami holland–román világbajnoki selejtezőn kifeszített magyarellenes transzparense miatt.

Az RMDSZ Mikó Imre szolgálata hétfőn levélben köszönte meg a nemzetközi szövetség határozott fellépését, de egyben azt is közölte, hogy a FRF hozzáállása továbbra is aggodalomra ad okot. Arra figyelmeztette a FIFA-t, hogy a múlt keddi Románia – Trinidad és Tobago (4-0) barátságos mérkőzésen a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaikkal gúnyt űztek a karibi játékosokból.

Románia és Magyarország válogatottja szeptember 6-án, Bukarestben csap össze a jövő évi, brazíliai világbajnokság D-jelű selejtezőcsoportjában, a tét a pótselejtezőt érő második hely. A két csapat 2-2-re végződött budapesti összecsapását a magyar szurkolók korábbi szélsőséges megnyilvánulása miatt zárt kapuk mögött kellett lejátszani.

Olvasói sztorik