Hírek

Újabb levél a rasszizmusról

A jogvédelmi szolgálat újabb levelet írt a FIFA-nak a román szurkolók rasszista megnyilvánulásairól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Újabb levélben hívta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmét a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaira az erdélyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat – közölte a szervezet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított jogvédelmi szolgálat háromszéki irodájának tájékoztatása szerint a szervezet és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn levélben fordult a FIFA-hoz, amelyben köszönetüket fejezték ki a FIFA vezetőségének gyors és igazságos reakciójáért, amelyben a nemzetközi szövetség rámutatott a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokra.

A szervezet arra utalt, hogy május közepén a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frankos bírságot szabott ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF) annak nyomán, hogy a román szurkolók nem viselkedtek megfelelően a március 26-i, amszterdami holland-román világbajnoki selejtezőn. A találkozón a vendégdrukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren.

A levél szerint még mindig aggodalomra ad okot az FRF hozzáállása, hiszen a román szövetség ahelyett, hogy a szurkolók idegengyűlölő és rasszista attitűdjével foglalkozna, tiltakozik és fellebbez a FIFA által kiszabott büntetés ellen.

„Szeretnénk rámutatni arra, hogy az FRF nem veszi komolyan az etnikai és faji alapú fenyegetéseket és visszaéléseket” – olvasható a levélben, és a szerzők emlékeztettek arra, hogy a múlt keddi Románia-Trinidad és Tobago (4-0) barátságos mérkőzésen a román szurkolók gúnyt űztek a karibi játékosokból rasszista megnyilvánulásaikkal.

Az esetről a Pro Sport című román sportújság számolt be, amely szerint a hazai szurkolók egy része károgás utánzásával fogadta az afrikai vendégcsapat tagjait a bemelegítéskor.

A levélírók szerint hasznára válna az FRF-nek, ha emlékeztetnék, hogy sokkal eredményesebb lenne szembenézni ezekkel a problémákkal, mintsem állandóan kifogásokat keresni.

Románia és Magyarország szeptember 6-án, Bukarestben csap össze a jövő évi, brazíliai világbajnokság selejtezőjének D-csoportjában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik