Hírek

Magyarellenességért pénzbüntetés

A FIFA megbüntette a Román Labdarúgó Szövetséget.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) annak nyomán, hogy „a román szurkolók nem viselkedtek megfelelően” a március 26-i amszterdami holland–román világbajnoki selejtezőn – közölte honlapján szerdán az FRF.

A találkozón a vendég drukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren. A román szövetségnek 2000 svájci frank perköltséget is meg kell térítenie.

A FIFA fegyelmi bizottsága egyben arra figyelmeztette a román tagszervezetét, hogy hasonló kihágások megismétlődése esetén súlyosabb szankciókkal kell számolnia. A FRF tudatta, fellebbez a döntés ellen, mert úgy tartja, semmi nem történt, ami a fegyelmi eljárás elindítását és a büntetés kiszabását indokolná.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai március 18-án kezdődtek, amikor a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid román bajnoki mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Az ügy kapcsán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre jogsegélyszolgálata több fórumon is feljelentést tett, a román élvonalbeli bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga pénzbírságot szabott ki a Rapidra, az FRF pedig bocsánatot kért a magyar szövetségtől, míg a csendőrség bejelentette, hogy azonosította a zászlóégetőt.

Erre utalva a március 26-i, amszterdami Hollandia-Románia világbajnoki selejtezőn a román szurkolók az „egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát” szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren. Az RMDSZ is, a Jobbik is panaszt tett a Román, az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

Olvasói sztorik