Hírek

Erre vajon mit lépnek?

A FIFA-nál és az UEFA-nál tett panaszt magyarellenes megnyilvánulások miatt az RMDSZ.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez és az Európai Labdarúgó Szövetséghez fordult Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője, aki arra kéri a két labdarúgó szövetséget, hogy a legnagyobb szigorúsággal járjon el az ügyben.

Az RMDSZ által az MTI bukaresti irodájába csütörtökön eljuttatott angol nyelvű megkeresésben Markó Attila emlékeztetett arra, hogy a Rapid Bucuresti szurkolói egy magyar zászlót égettek el március közepén a Kolozsvári CFR otthonában rendezett bajnoki mérkőzésen, majd március végén román szurkolók egy csoportja a magyarságot sértő feliratot függesztett ki a holland és a román labdarúgó válogatott amszterdami mérkőzésén.

Felidézte, hogy a zászlóégetés ügyében a román Hivatásos Labdarúgó Liga enyhítette a Rapid Bucurestire kirótt büntetést, így később törölte azt a korábban saját maga által meghozott szankciót, hogy a bukaresti csapat zárt kapuk mögött játssza a következő bajnoki mérkőzését.

A képviselő aláhúzta, hogy a gyűlöletre és az erőszakra való felbujtásnak nincs semmi köze a sporthoz, ezért arra kéri a két szövetséget, hogy a lehető legszigorúbban járjon el saját hatáskörében, és adjon világos jelzést arról, hogy nem tűri el az ilyen megnyilvánulásokat.

Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata korábban a magyarságot sértő felirat miatt a Román Labdarúgó Szövetséghez (FRF) fordult tiltakozó levélben. A FRF válaszlevelében Kassai Adalbert főtitkár révén sajnálatos esetnek nevezte a holland-román mérkőzésen történteket. A labdarúgó szövetség arról biztosította az RMDSZ-t, hogy a partnerség és a jó együttműködés szellemében mindent megtesznek a magyarellenes megnyilvánulások megfékezése érdekében.

Olvasói sztorik