NB I

Tele volt a románok gatyája…

Romániában megkönnyebbültek, hogy nem lesz zártkapus a magyarok elleni vébéselejtező.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megkönnyebbüléssel fogadta a román sajtó, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tiltotta ki a nézőket a román labdarúgó-válogatott következő, Magyarország elleni világbajnoki selejtezőmérkőzéséről – írja az MTI.

„Megúsztuk a zártkapus mérkőzést” címmel számolt be csütörtökön a legolvasottabb román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor arról, hogy a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) a szurkolók nem megfelelő viselkedése miatt. A március 26-án Amszterdamban rendezett holland–román világbajnoki selejtezőn ugyanis a vendég drukkerek egy magyarellenes transzparenst feszítettek ki a nézőtéren.

A 24 sport című sportportál is azt írja: az FRF megúszta egy bírsággal, a szurkolók ott lesznek a lelátókon a román–magyar meccsen.

Az Adevarul című közéleti lap szerint Mircea Sandu FRF-elnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) vádolja azzal, hogy ki akarta tiltatni a közönséget a szeptember 6-i, bukaresti találkozóról.

„A FIFA megbírságolt, de fellebbezünk. Nem normális, hogy a politika beavatkozzon a futballba. A kiküldött megfigyelő nem látott semmit, a hollandok nem láttak semmit, csak az RMDSZ. Nyilvánvaló, az volt a céljuk, hogy távol tartsák a szurkolókat a meccsről” – idézte a lap Mircea Sandut, a FRF elnökét.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai március 18-án kezdődtek, amikor a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid román bajnoki mérkőzésén a fővárosi csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren. Az ügy kapcsán az RMDSZ Mikó Imre jogsegélyszolgálata több fórumon is feljelentést tett, a román élvonalbeli bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga pénzbírságot szabott ki a Rapidra, az FRF pedig bocsánatot kért a magyar szövetségtől, míg a csendőrség bejelentette, hogy azonosította a zászlóégetőt.

Erre utalva a hollandok elleni összecsapáson a román szurkolók az „egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát” szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren. Az RMDSZ is, a Jobbik is panaszt tett a Román, az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.

Olvasói sztorik