NB I

Zsidózni lehet, cigányozni nem

Úgy tűnik, a rasszizmus ellen küzdő MLSZ az antiszemita szurkolói megnyilvánulások esetén korántsem olyan szigorú...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Gá-gá-gá, buzi MTK!”

Nem csak a helyszínen, de a televízión keresztül is jól hallható volt a ferencvárosi szurkolótábor kórusa a legutóbbi, MTK elleni meccsen. A győri találkozón többször is felhangzó rigmus nem sok jót ígért az FTC számára, hiszen a klubnak van egy érvényben lévő zártkapus büntetése, amelyet az MLSZ illetékes testülete szabott ki április végén. Bár a szokásoktól eltérően a szövetség fegyelmi bizottságának tájékoztatója a legutóbbi, május 22-én megtartott ülés után nem található a hivatalos honlapon, úgy tudjuk, az idézett szurkolói rigmusnak semmiféle következménye nem volt, ezúttal nem büntették a Fradit, nem léptették életbe a zártkapus ítéletet.

„A már korábban is büntetéssel sújtott rasszista, gyűlöletkeltő és megbotránkoztató rigmusok ismét, többször és kórusban is felharsantak a Ferencváros vasárnapi, Videoton elleni mérkőzésén. Ezért a rendező klub, a Ferencváros 1,5 millió forintos büntetést és egy mérkőzésre szóló zárt kapus büntetést kapott. Ez utóbbi szankciót május 31-ig felfüggesztették” – írták április végén a hivatalos szövetségi indoklásban.

Ezek szerint a „Gá-gá-gá, buzi MTK!” nem rasszista, nem gyűlöletkeltő és nem megbotránkoztató. Valószínűleg egyfajta gyerekmondóka, amelyet az ornitológus szakkörben tanítanak… De ha ehhez így viszonyulnak, akkor a lelátói körökben szintén nagyon népszerű „Indul a vonat Auschwitzba” kezdetű, szintén antiszemita rigmus sem büntetendő? Az is csak az élénk gyermekfantázia szüleménye? Vagy a lengyel turisztikai bizottság reklámmondata?

„A DVTK szurkolói megbotránkoztató, gyűlölködő módon viselkedtek: Ki nem ugrál szar fradista. A Diósgyőrbe szép számmal érkező Fradi-szurkolók nagy része hangosan, szenvedélyesen bíztatta csapatát, ám egy részük szurkolóhoz méltatlan módon összesen 15 alkalommal gyűlöletkeltő, sportszerűtlen és a fegyelmi szabályzatot súlyosan sértő rigmusokat skandált. A röviden, de tömegesen felhangzó sportszerűtlen, megbotránkoztató, gyűlöletkeltő skandálások között volt kirekesztő jellegű (cigányozás), és gyalázkodó jellegű is (például: „mocskos, piszkos Diósgyőr”). Egyik sem való labdarúgó-mérkőzésre, különösen azért nem, mert ezen súlyosan sportszerűtlen nézőtéri megnyilvánulások miatt az utóbbi fordulók mindegyikében komoly anyagi kárt okoztak a Ferencváros csapatának” – írta az MLSZ honlapja, szintén áprilisban.

Hasonló esetekre, hasonló indoklásokra, és ezek nyomán több százezres büntetésekre számos alkalommal volt példa a közelmúltban.

Úgy látszik, cigányozni nem szabad, a zsidózás és a buzi MTK viszont rendben van…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik