NB I

Közelről bombázott a Fradi

Idegenben is otthon volt a Ferencváros, amely Győrben 2-0-ra győzött az MTK ellen a 28. fordulóban.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 28. forduló
Ferencvárosi TC – MTK 2-0 (0-0)
Győr, 2500 néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Jova – Somália, Besics, Klein, Sváb – Ionescu (Holman, 54.), Gyömbér, Csukics, Józsi, Orosz M. (Martinus, a szünetben; Perics, 80.) – Böde. Edző: Ricardo Moniz
MTK: Groppioni – Wolfe (Nagy T., 59.), Kálnoki Kis, Vukmir, Hidvégi – Vass P., Zsidai, Kanta J., Pölöskei Zs. (Poór P., a szünetben), Ladányi – Balajti (Tischler, 71.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Somalia (52.), Böde (68.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az FTC-ből Leonardo, Alempijevics és Jenner hiányzott, Orosz Márk viszont december után most ismét kezdő volt. Az MTK-ban Tischler helyett megint Balajti kezdett. Csiki Norbert és Hegedüs Lajos mellett Vadnai Dániel sem játszhatott.

Az már a kezdés előtt látszott, hogy a Fradi nem hazai pályán játszik… Nem csak az alacsony nézőszámon, hanem azon is, hogy homokszem került a gépezetbe, ami a rendezést illeti: a ferencvárosi játékosok a kézfogások után már felsorakoztak, de az MTK futballistái még nem, ennek ellenére elindították a Himnuszt…

A 11. percben Józsi György beadását Klein fejelte Groppioni kezébe. A Fradi játszott pontosabban, ez szórványos lehetőségeket eredményezett, a 18. percben például Böde Dániel lőhetett tiszta helyzetből, de a labda a kapu fölé szállt. Az MTK nem tudott mit kezdeni ellenfele letámadásával. A 23. percben Böde passzát Orosz nyolc méterről a kapu fölé bombázta, pedig senki nem zavarta.

A 31. perc hozta az MTK első nagy helyzetét: Kanta József szemfüles labdaszerzés után Vass Patrikhoz passzolt, aki kapura lőtt, de Jova Levente vetődve védett. A kipattanó labdára a kapus és Wolfe egyszerre érkezett, utóbbi a földre került, de Kassai játékvezető nem ítélt tizenegyest, pedig… A 41. percben Ionescu közeli kapáslövését védte Groppioni, úgyhogy az első félidőben nem született gól.

Az 52. percben Bödét képtelenek voltak elválasztani a labdától az ellenfél védői, és mivel pontosan passzolt, Somaliának nem volt nehéz dolga a labdát a hálóba passzolni (1-0). A folytatásban is változatos játék jellemezte a meccset. Az MTK nem tudott valamirevaló ziccert kialakítani, a Fradi viszont igen: a 68. percben Holman Dávid passzát az üresen hagyott Böde Dániel értékesítette közvetlen közelről (2-0). Kisvártatva fordított volt a szereposztás, de Böde átadása után Holman nem tudott a kapuba találni.

A két közeli FTC-gól után már az MTK is igyekezett, de a 76. percben a kaputól két méterre kirúgták a labdát Ladányi Tibor elől. A 82. percben Böde passza után a csereként beállt Perics nyoilc méterről a kapufát találta el.

Felejthető örökrangadó volt, amely színvonalában és izgalmaiban meg sem közelítette a két együttes őszi találkozóját. A Ferencváros magabiztos sikerét semmi nem veszélyeztette, mert az MTK rendkívül tompán játszott.

A mérkőzésről a Rangadó.hu állandó szakértője, a labdarúgás iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített részletes elemzést:

Elöljáróban mindenképpen meg kell jegyeznem – remélem, nem bántok meg egyetlen MTK-hívőt sem –, hogy a kék-fehérek szerintem azért vannak a Fradi előtt a tabellán, mert az FTC adott egy egész ősznyi előnyt. Az MTK kiválóan teljesített a bajnokság első felében, csodálatos részeredményt ért el, de ezt már százszor átbeszéltük. Ma azért verte meg ellenfelét a Ferencváros, mert jobb csapat, s minden tekintetben felülmúlja az MTK-t, a játékállománya is jobb, rutinosabb. Ez nem az MTK felé negatívum, inkább a Fradival próbálok pozitív lenni, mivel Ricardo Moniz munkája nagyon tetszik, s nem csak nekem, hiszen már sokan megjegyezték.

Bár albérletbe kényszerült a Ferencváros, azt már a tízedik percben lehetett látni, hogy az MTK legfeljebb egy kósza kontrával képes megnyerni ezt a meccset. Az FTC hagyományos holland felállása támadásban nem ritkán négy-kettő-négyre változott, labdavesztés után pedig agresszíven visszatámadtak. A másik oldalon egyetlen támadás sem futott végig, mert két egymásutáni passz nem sikerült pontosan. Groppioni három-négy védése meccsben tartotta csapatát. Balajti próbálkozott tartani a lelket, de társai hitetlenek voltak, defenzíven, gyengén futballoztak. A második félidőben lassú, öreguras futballt produkáltak, csak az volt a kérdés, hogy a Fradi tud-e fogást találni ellenfelén?!

Böde Dániel jó játéka is kellett, az első gól előtt például valósággal leatletizálta Kálnoki Kis Dávidot, s persze az is kellett, hogy Somalia szépen kövesse a támadást. Pont ezt hiányoltam az MTK részéről. A Fradi sikere egy percig sem forgott veszélyben. Az MTK miatt nem láttunk túl jó mérkőzést, mert a csapat nem nőtt fel a rangadóhoz. Az FTC ebben a melegben is megpróbált lendületes, agresszív futballt játszani. Kellettek a jó egyéni teljesítmények is, és itt megint kiemelném Besics játékát, ami élményszámba ment.

Olvasói sztorik