NB I

Már száztíz éve nyüstölik egymást

A szombati lesz a magyar futballtörténelem 202. Ferencváros–MTK bajnokija, de első alkalommal rendezik vidéken.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Valami új következik szombaton, ami a Ferencváros–MTK örökrangadók históriáját illeti, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy nem Budapesten rendezik meg a két csapat bajnokiját. Igaz, 1919-ben két alkalommal is játszottak Bécsben hírverő mérkőzést, de NB I-es összecsapásra eddig csak a fővárosban került sor. A szombaton 14 órakor kezdődő meccset a Fradi stadionproblémái miatt kellett Győrbe vinni. A Rangadó.hu legújabb összeállításában visszatekint, és bemutatja a magyar labdarúgás egyik legősibb, legnagyobb presztízsű párharcát.

A kezdetek

Száztíz éve, 1903. március elsején játszották a magyar futballtörténelem egyik legősibb párharcának premierjét, akkor a Millenárison rendezett összecsapáson 3-1 arányban győzte le az FTC az akkor újonc MTK-t. 1911. február 12-én éppen a kék-fehérek ellen avatta fel Üllői úti pályáját a Ferencváros, és a legendás Schlosser Imre két góljával 2-1-re diadalmaskodott. Egy évvel később, március 31-én a Hungária úton is győzelemmel köszöntötték az új pályát, hiszen az MTK az angol Lane góljával nyert 1-0-ra.

MTK-fölény a háború után

A második világháború eseményei miatt a Hungária FC kimondta teljes felosztását, és Budapesti Textiles, Budapesti Bástya, majd Budapesti Vörös Lobogó néven indult, egészen 1956-ig. A forradalom évétől már újra Magyar Testgyakorlók Köre lett a csapat hivatalos megnevezése. Névváltozás ide vagy oda, 1949 áprilisa és 1953 augusztusa között tízből tíz örökrangadót nyert az MTK, amely hazai mérkőzéseit ekkoriban a Megyeri úton játszotta. Hidegkuti Nándorék fölénye elvitathatatlan ebben a korszakban…

A Fradi hegemóniája

A hatvanas évektől már egyértelmű zöld-fehér fölény indul a két csapat versengésében, ami a bajnoki címek számában és az egymás elleni eredményekben is megnyilvánult. 1965 és 1983 között mindössze egyszer ért fel a csúcsra az MTK. Az 1982–1983-as szezontól kezdődően már újra a két csapat otthonában rendezték az örökrangadókat, csak az 1996-os év volt kivétel, akkor a Népstadionban játszottak a felek.

A közelmúlt mérlege

Mivel mindkét csapat megjárta a másodosztályt az elmúlt néhány évben, a közelmúlt eredményeit vizsgálva azt látjuk, hogy 2009 szeptemberétől öt bajnokin találkozott a Ferencváros és az MTK, ezeken teljesen vegyes a kép, hiszen mindkét fél kétszer nyert és egy döntetlen született, a gólkülönbség 10-8 a kék-fehérek javára.

Örökmérleg

201 bajnoki összecsapáson 81 ferencvárosi győzelem született, 46 döntetlen mellett pedig 74-szer az MTK örülhetett. A gólkülönbség 319-315 a Fradi javára. Az FTC pályaválasztóként száz NB I-es mérkőzésen ötvenszer nyert, 19 döntetlen és 31-szer kék-fehér siker lett a mérkőzés vége.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik