NB I

Kabát százados gyorsan eldöntötte

Az Újpest 4-2-re verte a Pécset; Kabát Péter megszerezte századik NB I-es gólját.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 24. forduló
Újpest FC – Pécsi MFC-Matias 4-2 (3-1)
Szusza Ferenc Stadion, 3000 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Antón, Iandoli – Simon K. (Remili, 68.), Vasziljevics, Kabát, Christ (Erős, 82.), Balogh Balázs (Mihajlovics, 92.) – Moraes. Edző: Marc Leliévre
Pécs: Dibusz – Lázár P., Balogh Béla, Lantos, Gaál M. – Nagy O., Horváth A. (Simon A., 56.), Koller, Akassou (Horváth Zs., 81.), Wittrédi – Grumics (Uzoma, 80.). Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Gólszerzők: Kabát (2., tizenegyesből 7.), Moraes (19.), Vasziljevics (79.), illetve Wittrédi (tizenegyesből 35.), Simon A. (81.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiaknál nem volt meglepetés az összeállításban, bár Tshibuabua, Proesmans, Lázár Bence és Sztaniszavljevics is hiányzott. A pécsieknél Simon Attila, Zseljkovics, és a bemelegítés közben megsérülő Csausics is kimaradt.

Elképesztő lendülettel és eredményességgel kezdett az Újpest! A második percben Simon Krisztián pörgetett Kabát Péter elé, aki 14 méterről a hálóba lőtt (1-0). Négy perccel később Iandoli beadását követően Gaál Miklós fellökte Kabátot, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, amelyet a sértett Kabát magabiztosan értékesített (2-0). Ez volt a rutinos csatár századik magyar élvonalbeli gólja karrierje során.

A 14. percben Szélesi Zoltán a tizenhatoson belül a földre került Akassou szorításában, de a bíró nem ítélt újabb tizenegyest. Két perccel később Balogh Balázs lőtt ígéretes helyzetben az oldalhálóba. A 17. percben Christ beadását követően Kabát lőtt, de Dibusz Dénes nagyot védett lábbal. A másik oldalon Wittrédi kísérletét Balajcza Szabolcs mentette szögletre nagy bravúrral. Két perc elteltével Kabát emelte át a labdát a túloldalról, Simon Krisztián visszafejelte, Moraes pedig három méterről az üres kapuba passzolt (3-0).

A 23. percben Wittrédi szabadrúgását piszkálta ki gyönyörű mozdulattal Balajcza a bal felső sarokból. A 34. percben Grumics esett el Vermes Krisztián mellett a tizenhatoson belül, a játékvezető erre is büntetőt adott, amelyet Wittrédi Dávid értékesített, méghozzá Panenka-stílusban (3-1). Az első félidő zárásaként Dibusz védett vetődve egy veszélyesen érkező szögletet.

A második felvonás elején Vasziljevics távoli bombája süvített el a kapu fölött. Az 55. percben Moraes lövését védte Dibusz, két perccel később Balajczának kellett kivetődnie Grumics lövésére. A folytatásban egy percen belül mindkét kapu veszélyben forgott, de Kabát Péter, illetve Simon Attila próbálkozását is hárították a kapusok. A 63. percben záporoztak az újpesti lövések a vendégkapura, de egy szöglet után végül felszabadítottak a pécsiek.

Nagyon kapaszkodtak a pécsiek, a 75. percben Simon Attila előbb a kapufára fejelt, majd a lepattanót két méterről visszabombázta, de Balajcza belekapott, végül Simon az oldalhálóba bombázott. Két perccel később Iandoli beadását Vasziljevics fejelte közvetlen közelről a kapu mellé, de a 79. percben javított, mert Kabát szögletét három védő között a hálóba fejelte (4-1). Hogy kihagyott helyzetek miatt Simon Attila se szomorkodjon, a 81. percben Antón védekezési hibája után ő is betalált. A baranyaiak szimpatikusan játszottak, hiszen az utolsó percig megalkuvást nem tűrően mentek előre, pedig a mérkőzés hamar eldőlt.

A Paks elleni 0-6 után ismét hatgólos meccset játszott az Újpest, de micsoda különbség…

– Azt nem mondom, hogy elaléltam a mérkőzéstől, de az biztos, hogy az Újpestnek így kell kezdenie egy mérkőzést. A hetedik percben már kettő-null volt az állás, és ott el is dőlt a meccs, függetlenül attól, hogy négy-kettő lett a vége. Lehetett volna több is, mert a Pécs indiszponálttá vált – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szanyó Károly, az Újpest egykori olimpikon csatára. – Ez lenne elvárható az Újpesttől, minden alkalommal. Ez egy régi, hagyományőrző kezdés volt, így kéne fellépniük mindenki ellen, és akkor ismét azt lehetne mondani, hogy a Megyeri út egy oroszlánbarlang. A lehetőségeiket kihasználták, győzelmük teljesen megérdemelt, és bár nem volt észveszejtő a játék, ez az első olyan meccs, amire azt mondom, hogy így kéne. Személy szerint a Pécstől többet vártam, az Újpest részéről viszont száznyolcvan fokos fordulatot láttam a múlt heti mérkőzéshez képest.

Olvasói sztorik