NB I

Győzelmet érő sarkazás

Dusan Vasziljevics ritkán látható megoldásával az Újpest 1-0-ra nyert a Kaposvár ellen.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 22. forduló
Újpest FC – Kaposvári Rákóczi 1-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1000 néző. Játékvezető: Németh Á.
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Antón, Iandoli – Simon K., Balogh B., Kabát, Vasziljevics, Christ (Remili, 72.) – Moraes (Sztaniszavljevics, 58.). Edző: Marc Leliévre
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Kovács O., Jánvári (Vrucina, 75.) – Pavlovics (Thiam, 87.), Petrazzi, Szafarics, Horváth T. (Waltner, 68.), Balázs B. – Oláh L. Edző: Prukner László
Gólszerző: Vasziljevics (33.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindkét együttes sikeres hétvégét zárt egy hete, tehát győzelemmel várta a péntek délutáni találkozót. Az újpestiek kezdőcsapata egyáltalán nem változott a debrecenihez képest, és a kaposváriaknál is csak egy módosítás történt.

A tízedik percben Simon Krisztián szelídített meg fejjel egy beadást a tizenhatoson belül, Balogh Balázs kapura lőtt, de Lubos Hajdúch hárított. A szöglet is veszélyes volt, de a kaposváriak szlovák kapusa ismét védett. A folytatásban is a hazaiak voltak aktívabbak, ők jelentettek több veszélyt a kapura, de jelentős ziccert nem tudtak kialakítani, ahogyan a Rákóczi is csak néhány próbálkozásig jutott.

A 33. percben Dusan Vasziljevics sarkazott gólt! Kabát Péter távoli szabadrúgása a korábban éppen Kaposváron játszó szerb középpályást találta meg a kapu előtt, aki sarokkal továbbított a hálóba. A labda Hajdúch kapuson is megpattant (1-0). A 44. percben Pavlovics egyenlített, de a játékvezető tévesen nem adta meg a gólt, les miatt. Bár az újpestiek sem voltak kifejezetten meggyőzőek, a látottak alapján megérdemelten vezettek a szünetben, bár a Rákóczitól szabályos gólt vett el a bíró.

Becsületesen próbálkoztak a csapatok a második félidőben is, és el is jutottak az ellenfél tizenhatosán belülre. A 64. percben Kabát kerülhetett volna nagy helyzetbe, de nem tudta rendesen átvenni a labdát, majd Balogh Balázs beadását Simon Krisztián lőtte kapásból a kapu mellé. Három perccel később egy szabadrúgás után Sztaniszavljevics fejelhetett három méterről, de Hajdúch kapus nagyot védett. A 74. percben Kabát ugrott ki nagy helyzetben, de a játékvezető ismét tévesen fújt lest. A másik oldalon Waltner egyes egyedül fejelhetett, de nyolc méterről, középről a kapu fölé bólintott.

A 84 percben össztűz alá került a Rákóczi kapuja: előbb az őrizetlenül hagyott Kabát lőtt kapufát, majd a kipattanó után Remili ollózott sikertelenül, Kabát pedig kézzel ért a labdához. A Kaposvár sokat tett az egyenlítésért, de az újpestiek is sokat tettek a sikerért, amely így nem is érdemtelen.

A Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár egykori edzője a helyszínen tekintette meg a találkozót, amelyről részletes elemzést készített:

Hatás és ellenhatás… Nagyon rossz volt nézni üres lelátókat. Hogy ez hatott-e mérkőzésre, vagy azért voltak üresek a lelátók, mert ilyen játékkal nem tudják kicsalogatni a nézőket, azt el kell dönteni. Unalmas, álmos első félidőt láthattunk, amelyek nagy része edzőmérkőzés-jellegű volt. Nem a Kaposvártól várta volna az ember a nagy játékot, az iramot, hanem az Újpesttől. A katasztrofális vereség és az edzőváltás után láttam a Fradi elleni mérkőzésüket, ami ragyogó volt, ez pedig pont az ellentéte.

A Rákóczi azt játszotta, amit egy jó Újpest ellen kell. Szervezettek voltak, de a támadójátékuk csak az előreívelt labdákra épült. Komoly lehetőségük nem volt, és az Újpestnek is csak a balról keresztbe lőtt labdák után, előbb Balogh Balázs, majd Simon Krisztián révén, de mindkettőnek a gyengébbik lábára jött a labda, ezért maradtak ki a helyzetek. Később följebb merészkedett a Kaposvár, több labdát szerzett, ami csak abban mutatkozott meg, hogy kevesebbet volt az Újpestnél a játékszer. A gól egy ragyogó helyzetfelismerés utáni szerencsés megoldásnak köszönhető. A somogyiak kapusának mióta megvan az új szerződése, érdekes módon nem olyan magabiztos, mint korábban.

Moraes lecserélése után némileg megélénkült játék a hazaiak játéka, de a második félidő második felében a kaposváriak kifejezett mezőnyfölénybe kerültek. Az újpestieken a fáradtság, tompaság jelei mutatkoztak. Talán az új edző úgy gondolta, hogy pót alapozást kell tartani, aminek hatása mostanra visszaütött. Ennek köszönhető, hogy a látogatók rengeteg labdát szereztek, és helyzeteket dolgoztak ki. Prukner László jogosan érezte úgy, hogy van keresnivalója csapatának. A cserék is ezt mutatják. Átálltak három védőre, így a szélek nyitottak maradtak, de ezt tudatosan vállalták az egyenlítésért. Éppen ezért nagy helyzetei voltak a házigazdának is. A döntetlen reálisabb, igazságosabb lett volna, de a fővárosiak sikere sem érdemtelen. A Kaposvár a helyzetkihasználása miatt nem szerzett pontot, és azért, mert későn kezdett hajrázni.

Olvasói sztorik