Egy potyaöngól döntött

Az Újpest 1-0-ra nyert Debrecenben az OTP Bank Liga 21. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 21. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Újpest FC 0-1 (0-1)
Debrecen, 2500 néző. Játékvezető: Bognár T.
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Simac, Mészáros N., Ferenczi J. – Bódi, Ramos, Selim Bouadla (Coulibaly, a szünetben), Szakály P. (Szécsi M., 70.) – Pölöskey P. (Dombi, 82.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Antón, Iandoli – Simon K., Balogh B., Kabát, Vasziljevics, Christ (Remili, 92.) – Moraes (Lázár B., 58. Sztaniszavljevics, 60.). Edző: Marc Leliévre
Gólszerző: Verpecz (öngól 8.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiaknál Korhut Mihály eltiltás miatt nem játszhatott, Máté Péter pedig csak a kispadon kapott helyet. Ott volt a bevetésre váró tartalékok között a korábban száműzött Coulibaly is. Vendégoldalon csak a hosszú ideje sérült Bavon Tshibuabua hiányzott.

A kilencedik percben méretes potyagóllal szerzett vezetést az Újpest: Simon Krisztián beadását nem tudták kipiszkálni a debreceniek, Kabát Péter továbbított a kapu felé, a gólvonalnál érkezett Simac, aki felszabadítás helyett Verpecz Istvánt találta el, a kapus pedig reflexmozdulattal a saját hálójába bokszolta a labdát (0-1). A középkezdés után majdnem egyenlített a DVSC: Bódi Ádám jobbról emelt a kapu elé, az ötös vonalán Pölöskey Péter emelkedett a legmagasabbra, és szép mozdulattal a jobb kapufára csúsztatott.

A gól után a debrecenieknél volt többet a labda, de a lapos passzokkal nem nagyon tudtak előrejutni, az ívelgetések pedig pontatlanok voltak. A 18. percben Moraes ívelt fejese tökéletes indítás volt Christ számára, aki néhány lépés után, a tizenhatos vonaláról lőtt, de néhány centit tévedett. Christ a 21. percben is távoli lövéssel veszélyeztetett, de Verpecz vetődve védett. A 25. percben Ferenczi János lőtt távolról, nem sokkal a kapufa mellé, aztán Balajczának kellett vetődve védenie Sidibe csúsztatását. A szünetre egygólos fővárosi vezetéssel mentek a csapatok. Az félidő folyamán nem nagyon látszott, melyik együttes futballozik hazai pályán…

A második félidő első percében megint Christ bátor lövését kellett kiütnie a hazaiak kapusának. A meccs nagy vesztese Lázár Bence volt, aki egy perccel a becserélése után olyan szerencsétlenül esett, hogy hordágyon kellett levinni és máris le kellett cserélni, ráadásul műesésért sárga lapot is kapott. A folytatásban mindkét kapu előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, a 79. percben például Coulibaly lőtt egy méterrel a kapu mellé, de a vetődő Balajcza rajta volt a labdán. A kilencvenedik percben Sidibe hat méterről kapufát lőtt, a kipattanót Coulibaly nem találta el jól, és Balajcza zsákmánya lett a labda.

A debrecenieknek ez volt az első vereségük, az újpestieknek pedig az első győzelmük tavasszal.

A Rangadó.hu állandó szakértői közül a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített elemzést a mérkőzésről.

Taktikus játékkal nyert az Újpest! Látszott a játékosokon, hogy az elmaradt forduló után nagy akarattal vetették magukat a küzdelembe. A debreceniek a megszokott négy-négy-kettes alapfelállást választották, az Újpest pedig a hosszú évek óta alkalmazott négy-kettő-három-egyet, amelyben Kabát Péter játszott Bruno Moraes mögött. Az első percekben lendületes, párharcokkal dúsított, jó iramú volt a játék. A kilencedik percben a gyenge debreceni védekezés megkoronázásaként Simac és Verpecz összeügyetlenkedett egy gólt, de egyből a középkezdés után megvolt a meccs egyik legnagyobb helyzete. Tíz perc alatt sok esemény volt, és az első félidő szinte végig így telt el.

Az újpestiek visszahúzódtak a saját térfelükre, játékuk kontrákra alapult, ezt kiválóan alkalmazták. Attól függetlenül, hogy a DVSC mezőnyfölényt harcolt ki, talán a fővárosinak volt több helyzetük. Feltűnő volt, hogy Mészáros Norbert talán fáradtabban mozgott a válogatott meccsek miatt, és olykor Simac is hibázott. Akadtak olyan gyengén levédekezett szituációk, amelyek meglepetésként hatottak a hajdúságiak részéről, de ezeket az Újpest nem tudta kihasználni.

Érezhető volt, hogy Kondás Elemér váltani fog a szünetben. A második félidőben, Coulibaly beállításával sokkal jobb lett a hazaiak támadófutballja, de a szerkezetük nem változott. Ekkor három center is a pályán volt náluk: Pölöskey, Sidibe és Coulibaly, bár Pölöskey Pétert kivitte a baloldalra. Voltak is lehetőségeik, de a rossz passzok, a rosszul sikerült átvételek miatt nem jött össze a gólszerzés, a legnagyobb helyzetük a kilencvenedik percben adódott, amelynek kapufa lett a vége. Az Újpest kontrái nem voltak olyan veszélyesek, mint az első félidőben, nem volt bennük a gól lehetősége. Lázár Bence esete sajnálatos, hiszen hónapokig sérülésekkel bajlódott, és úgy tűnt, talán most sérülésmentesen végigjátszhatja a tavaszt.

Összességében a DVSC továbbra is keresi önmagát, játékosai közül többen szintén nem találják önmagukat, és Kondás Elemér is keresi, hogy ki játsszon. Az Újpest összekapta magát, de nem az új edző miatt, hanem azért, mert szükségük van a fizetésre, és arra, hogy a belga tulajdonos ne cirkuszoljon. Teszik a dolgukat, csinálják, amihez értenek, ez pedig a kontrajáték. Furcsa, hogy ilyen játékosállománnyal nem tudnak dominálni, és mindig az ellentámadásokra játszanak, de ha valaki ezt találta ki nekik, akkor csinálják…