NB I

„Sok ösvényt végigjártam”

Elindult a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskola, a válogatott hálóőr bemutatóedzést is tartott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Király Gábor tíz évvel ezelőtt Szombathely határában hozta létre sportkomplexumát. Az elmúlt években a létesítmény gyorsan bővült, ma már több Vas megyei labdarúgócsapatnak is az otthona. A 89-szeres válogatott hálóőr a tízéves jubileum kapcsán elhatározta, hogy elkezdi építgetni civil karrierjét is, és 2013-ban elindítja a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolát.

Március utolsó hetében útjára is indult a labda az első táborban, és a kedden még Isztambulban, csütörtökön pedig Münchenben pályára lépő Király Gábor péntek délután sajtótájékoztatót és bemutató edzést is tartott.

A tábor szakmai irányítója a Haladásban közel háromszáz mérkőzésen pályára lépő Hegedűs Péter, aki évtizedek óta foglalkozik fiatal tehetséges focistákkal, kezei alatt több NB I-es játékos is nevelkedett. Az ő munkáját a korábbi U21-válogatott Takács Tamás, illetve Bíró István és Dombay Miklós segíti. A háromnapos turnusokból álló táborokba 10-22 éves fiatalok jelentkezését várják. A kapusnövendékek napi két speciális edzésen vesznek részt.

A gyakorlati edzések mellett elméleti oktatás is zajlik, ahol videóelemzések színesítik a programot. A szakmai stáb minden tábor végén kiválaszt egy résztvevőt, aki két napig a német első osztályú Bayer Leverkusen kapusedzésein vehet részt, és bizonyíthat akár nemzetközi szinten is. A most zajló tavaszi bentlakásos tábort a Király Sportlétesítményben nyáron még további négy turnus követi, ahova már most rengetegen regisztráltak. A jelentkezők egy nemzetközi kapus adatbank tagjává is válnak.

A kapusiskoláról minden információ megtalálható ide kattintva.

A 36 éves hálóőr a Rangadó.hu érdeklődésére arról is beszámolt, hogy miért pont most indította el az iskolát, és vajon honnan is jött az ötlet.

– Ez a pályafutásom során folyamatosan fogalmazódott meg bennem. Állandóan jegyzeteltem a kapusgyakorlatokat, és készültem arra, hogy egyszer majd a fiataloknak átadjam a tapasztalataim – magyarázta Király Gábor. – Eddigi karrierem során már sok ösvényt végigjártam, pozitív és negatív irányba egyaránt. Rengeteg szituációban voltam, amelyekből nagyon sokat tanultam, és bizton állíthatom, hogy olyan kapusedzőkkel dolgoztam, akik ezt a szakmát nagyon magas fokon adták át. Érdeklődők már korábban is voltak aziránt, hogy mikor lesz kapusiskola, vagy valamilyen foglalkozás. Én amúgy foglalkozom tehetséges kapusokkal, és ebből kifolyólag éreztem magamban annyi ambíciót, hogy ezeket átnyújtsam.

– Mik a hosszú távú céljai a kapusiskolával?
– Szombathelyen mindig is kiváló kapusnevelés folyt, és folyik a mai napig. Ez egyértelműen egy szombathelyi kapusiskola, ahol a piramis csúcsa egyesület szempontjából a Haladás, tehát ezzel is próbáljuk a megye első csapatát támogatni, hogy ilyen lehetőségeket adunk a kapusoknak. Emellett mivel nemzetközi az iskola, így a környező országokból is voltak már jelentkezők illetve érdeklődők, akik szintén a fejlődést látják maguk előtt.

Király Gábort a mögöttünk álló világbajnoki selejtezőkről is faggattuk, a kiváló hálóőr összességében pozitívan értékeli a válogatott románok és törökök ellen nyújtott teljesítményét.

– Én azt mondtam a két mérkőzés előtt, ha a két találkozó után nem változik a pozíciónk, akkor már jól járunk. Mi pedig maradtunk másodikak, és ez nagyon fontos ilyen kiélezett helyzetben. Természetesen lehetett volna egy-kétpontos elmozdulás pozitív irányba, de úgy érzem, hogy ez a sorozat nem futott még le. A soron következő, romániai összecsapás óriási téttel fog bírni, illetve a románoknak még a törökök ellen sem lesz egyszerű dolguk. A kötelezőket még hoznunk kell, ez persze sosem egyszerű. Mindenképpen pozitívan értékelem ezt a két meccset, hiszen azért Isztambulban null-egyről visszahoztuk a mérkőzést egy jó csapatszellemmel, amit szeretnék majd a jövőben is viszontlátni.

– A korábbi válogatott mérkőzéseken többnyire Juhász Roland volt a védelem oszlopa ön előtt, mennyire hiányzott ezen a két találkozón?
– Juhász Roland és a szövetségi kapitány ezt a dolgot együtt beszélik meg. Rutinos játékosról van szó, aki fontos a csapatnak, de nincs pótolhatatlan ember, egyik poszton sem. Úgy érzem, hogy a fiatalok, illetve az újoncok nagyon jól megoldották a feladatot.

Olvasói sztorik