NB I

A BL gólkirály-jelöltje rohamozza Király kapuját

Burak Yilmaz és Arda Turan okozhatja a legnagyobb fejtörést a magyar válogatott védelmének.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedd este Törökország ellen lép pályára a magyar válogatott. A mieinknek a pokoli hangulat mellett a törökök nagyszerű formában lévő támadóival is meg kell küzdeniük ahhoz, hogy jó eredményt érjenek el az isztambuli világbajnoki selejtezőn. A törökök egyik nagy fegyvere a Bajnokok Ligájában idén már nyolc találatnál járó Burak Yilmaz lehet, az Atletico Madridban szereplő Arda Turan pedig az a játékos lehet, aki őt kiszolgálja kedd este.

A gólvágó

Burak Yilmaz 1985. július 15-én született Antalyaban. A 27 éves csatár felnőtt karrierjét az Antalyaspor csapatában kezdte, ahol 2002-ben, mindössze 17 évesen mutatkozott be. Yilmaz középpályásként kezdte a pályafutását, stabil kezdőként csak a 2004–2005-ös szezontól számoltak vele, de abban a szezonban 29 meccsen nyolc gólig jutott. Az Antalyaspor együttesében 2006 nyaráig játszott, összesen hetven tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken 17 találatot jegyzett.

2006 nyarán az egyik legnagyobb múltú török klub, a Besiktas vetette ki rá a hálóját. Az isztambuli klubbal az első évben a bajnokság második helyén végeztek, és elhódították a Török Kupát. Ebben az esztendőben 37 mérkőzésen hat gólt szerzett az akkor 21 éves focista. 2008 januárjában a Besiktas túladott a fiatal játékoson, és a Manisaspor gárdájához került, ahol nagyszerű tavaszt produkált, 16 meccsen kilenc gólt lőtt, így nem volt meglepő, hogy nyáron leigazolta őt a Fenerbahce. Yilmaz számításai azonban nem jöttek be új klubjánál, mivel a 2008–2009-es szezonban mindössze hatszor kapott lehetőséget. A következő évben kölcsönadták az Eskisehirspor együtteséhez, majd 2010 februárjában a Trabzonspor együtteséhez szerződött, és ez hozta meg számára az igazán nagy áttörést.

Az első szezonjában 30 meccsen 19 lőtt góljával csapata házi gólkirálya lett, a következő szezonban pedig a klub történetében először elhódították a Török Szuperkupát. A 2011–2012-es szezonban klubja legértékesebb játékosává nőtte ki magát, 34 fellépésén 33-szor volt eredményes, amivel új klubrekordot döntött, ekkor már egyértelműen támadóként számítottak rá. 2012 júliusában ötmillió eurót fizetett érte a Galatasaray, amellyel azóta is szárnyal. Az idei Bajnokok Ligája csoportkörét a góllövőlista első helyén zárta hat találattal, Cristiano Ronaldót is megelőzve. A 27 éves csatár tavasszal is folytatja a gólgyártást, a német Schalke 04 elleni párharc mindkét mérkőzésén eredményes volt.

A török válogatottba 2006-ban mutatkozhatott be, 21 évesen. A nemzeti együttes szerelését eddig 24-szer ölthette magára, és ezeken hét gólt szerzett.

A gólpassz-király

Arda Turan 1987. január. 30-án született Isztambulban. A fiatal szélső a Galatasaray csapatában nevelkedett, és itt is mutatkozott be a felnőttek között. 2005 januárjában, mindössze 18 évesen tette be Gheorghe Hagi, az akkori vezetőedző. Arda Turan nem sokkal később azonban félévre kölcsönben a Manisaspor csapatához került, ahol 15 találkozón két találatot jegyzett. 2006 nyarán aztán visszakerült nevelőegyesületéhez, ahol első teljes szezonjában 36 tétmeccsen nyolc gólig, 12 gólpasszig jutott, és 19 évesen a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott. A 26 éves középpályás 2011 nyaráig volt a Galatasaray meghatározó játékosa, öt év alatt 194 tétmérkőzésen szerepelt, ezeken 45 gólt és 77 gólpasszt ért el.

2011 nyarán aztán 12 millió eurót fizetett érte a spanyol Atletico Madrid. Az akkor 24 éves török fiatalt a fővárosi klubnál sem lehetett kihagyni a kezdőből, a 2011–2012-es szezonban 45-ször ölthette magára a piros-fehér mezt, ezeken öt találatig és 12 gólpasszig jutott, beleszámítva az Európa Liga-döntőben jegyzett, Falcaónak adott passzt is. A nemzetközi kupa-elsőség mellett tavaly nyáron az Európai Szuperkupát is elhódították, Arda Turan egyébként azon az összecsapáson is gólpasszt adott Falcónak.

A török nemzeti csapatba 2006-ban mutatkozott be, jelenleg 63 válogatott meccsnél járt, amelyeken 12-szer sikerült a hálóba találnia.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik