NB I

A havazás nem válogat

A zord időjárás miatt maratoni felkészülésen vagy túl Dvorschák Gábor.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Tipikus! Ez Magyarország… Ilyesmi is csak ebben az országban történhet meg! Bezzeg nyugaton!

Ismerős mondatok, ugye?! Pláne akkor szoktunk így méltatlankodni, amikor a három hónapos téli szünet után a bajnoki meccsek a zord időjárás miatt elmaradnak. Az élet most igazolta, hogy a havazás nem válogat országonként! Ha elkezd esni, Nyugat-Európában is képes kibabrálni az emberekkel.

Dvorschák Gábornak január legelején kellett visszautaznia Németországba, hiszen csapata, a Carl Zeiss Jena akkor kezdte a felkészülést. Időközben elméletileg beköszöntött a tavasz, de gyakorlatilag nem, mert mostanság is hóviharok keserítik az ország keleti részén élők mindennapjait. Időközben elméletileg folytatódott a bajnokság, de gyakorlatilag nem, mert a csapatnak eddig mind az öt meccsét el kellett halasztania az égi áldás miatt! A 23 éves, újpesti nevelésű védő a Rangadó.hu érdeklődésére

– Igazak a hírek, miszerint alaposan behavazódtak?
– Katasztrofális a helyzet! A múlt hétvégén már az ötödik bajnoki meccsünk maradt el. Rendszerint a meccsnapot megelőzően esik tíz-húsz-harminc centi hó – mesélte Dvorschák Gábor. – Itthon eddig egyszer sem tudtunk játszani, de legutóbb úgy tűnt, legalább az idegenbeli meccsünk nem marad el. Előző nap elmentünk, négy és fél órát utaztunk, de éjszaka ismét esett harminc centi, úgyhogy megint nem volt mérkőzés. Reggel indulhattunk vissza, és a halasztás miatt ezt a túrát még egyszer meg kell tennünk.

– Mióta tart ez a mostoha időjárás?
– Február tízedikén lett volna az első bajnoki meccsünk. Korábban volt olyan edzőmérkőzés, amelyet harminc centis hóban kellett játszanunk. Még szerencse, hogy errefelé az utolsó pillanatban is le tudnak kötni felkészülési mérkőzéseket. Január másodikán kezdődött a felkészülés, ami nagyon hosszúra nyúlt így, hogy csak edzeni tudunk, és nincsenek meccsek. Mindenki nagyon várja már, hogy végre játszhassunk, mert nagyon unjunk már a havazást. Borzasztó! Pont most néztem az időjárás-jelentést, szombaton négy fok lesz, de mi meccsünk elvileg vasárnap lesz, és egy nap alatt bármi közbejöhet…

– Az edzéskörülményeikre is rányomja a bélyegét az időjárás?
– Az első héten voltunk teremben, azóta szerencsére folyamatosan kint tudunk edzeni. Valamikor havas a pálya, valamikor nem, de ez nem befolyásolja az edzésmunkát. Itt is volt már tíz-tizenhárom fok, de a meccsek előtt mindig jött a havazás! Hallom, hogy ez a hidegfront most innen megy Magyarországra…

– Hogyan fogják pótolni ezt a sok elmaradt bajnokit?
– Angliai megoldás lesz belőle: szerda-szombat ritmus. Május végén lesz az utolsó forduló, addig le kell játszanunk minden mérkőzést. Más kupameccsünk nincs, tehát szerintem be tudják rakni mindegyiket a hét közepére. Az első négy forduló a többieknek is elmaradt, de legutóbb volt egy-egy meccs, ami nem maradt el, tehát ez általános probléma a ligában.

– A hosszú felkészülés után nem lesz nehéz átbillenni a feszített meccsritmusra?
– Nagyon komoly felkészülés van mögöttünk, rengeteg futással. Jól sikerült az alapozás, jó állapotban van a csapat, ezért lehet, hogy a szerda-szombat még jó is lesz nekünk.

Olvasói sztorik