NB I

A Fradi lesz a meglepetés?!

A Rangadó.hu állandó szakértői szerint a Győri ETO lesz a bajnok, a Siófok és az Eger pedig kiesik.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Hosszú, három hónapos téli szünet után végre itt a tavasz, és folytatódik a bajnokság! Az élvonal eddigi 17 fordulója során a Győri ETO volt a legjobb, nem véletlen, hogy hat ponttal vezeti a tabellát. De vajon a továbbiakban is képesek lesznek-e megőrizni ezt a pozíciót a kisalföldiek? És vajon változik-e a helyzet a táblázat alján, megmenekülhet-e a kieséstől a Siófok és az Eger? Ezekre a kérdésekre (is) kerestük a választ a Rangadó.hu állandó szakértőivel, akik az őszi időszakhoz hasonlóan tavasszal is minden meccsről hozzáértő kommentárokkal szolgálnak majd.

Hajszán Gyula, a Rába ETO és a válogatott legendás csatára

Herédi Attila, az Újpest és a válogatott egykori védője, az Újpest és a Pápa korábbi edzője

Szanyó Károly, az Újpest és a válogatott egykori olimpikon csatára

Vass László, a Ferencváros, a Honvéd, a Siófok és a Zalaegerszeg egykori, az RTK-Vasló jelenlegi edzője

Tiber László, a Videoton és a Siófok legendás csatára, a fehérvári klub tehetségkutató-edzője

Őze Tibor, a Kaposvár, Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr korábbi edzője, az MLSZ Grassroots-menedzsere

Ki lesz a bajnok?

Hajszán Gyula: – Az eddigiek alapján úgy tűnik, ezt már csak a győriek veszthetik el, más nem nyerheti meg.

Herédi Attila: – A tabella elöl és hátul is be fog fagyni. A Győr erősített, de maximálisan erős volt idáig is. Ezt már nehezen bukná el.

Szanyó Károly: – Nagyon szurkolok a Győrnek, hiszen elég sokat éltem és játszottam ott. Megérdemelné már a város, a klub és a csapat az aranyérmet, Tarsoly Csabával az élen, aki nagyon sokat fektet a klubba. Két csapat veszélyes lehet. Az egyik a nagyon szimpatikus, stílusát tekintve hozzám nagyon közel álló MTK, a másik pedig a Videoton, amelynek a felkészülése sikeres volt. Felkapaszkodnak, hiszen az ETO előnye csak hat pont, ami két rangadót jelent… A Debrecen is ott van az élmezőnyben, bennük nem érzem azt, hogy odaérhetnének, de talán őket is oda lehetne sorolni.

Vass László: – A jelenlegi állásból kiindulva a legnagyobb esélye a Győrnek van. Nagyon összetett játékot nyújtottak, és ismerve Pintér Attila szisztematikus taktikai felkészítését, ez csak finomodott a téli szünetben, ráadásul leigazolták Tartom Kinket is. Őket nagy esélyesnek tartom, de még a Videoton és a Debrecen is beleszólhat a bajnoki címbe. A Fradi inkább csak azzal tudja befolyásolni az elsőség kérdését, hogy milyen eredményeket ér el az előtte állókkal szemben.

Tiber László: – Papíron a Győrnek van a legnagyobb esélye, de a papírforma sokszor felborult már. Bízom benne, hogy a Videotonnak is lesz még esélye, a tizenkét-pontos hátrány ellenére, hogy odakerüljön az aranyérem közelébe.

Őze Tibor: – Úgy gondolom, ezt a bajnokságot igazából csak a Győr ronthatja el, annak ellenére, hogy a nagyon stílusos, fiatal MTK okozhat még meglepetést. A fővárosiakat tartom az egyetlen reális veszélyforrásnak az ETO-ra nézve.

Ki lesz a két kieső?

Hajszán Gyula: – Az Eger és a Siófok. Nem kívánok egyiknek sem kiesést, de a matematika az matematika… Nagy erősítések nem voltak, és bár Egerben az új tulajdonos próbálja rendezni a körülményeket, kérdés, hogy nem jött-e túlságosan későn, hiszen a hazai pálya előnyét továbbra sem élvezhetik.

Herédi Attila: – A két kieső is megvan már, a Siófok és az Eger. Nem tudnak már olyan szinten erősíteni, és nem mellékesen nem is erősítettek, másrészt pedig nem fog annyit bukni a Pápa vagy a Pécs.

Szanyó Károly: – Úgy látom, az Eger és a Siófok lesz a két búcsúzó. Nem is nagyon akarom tovább boncolgatni ezt a kérdést, hiszen ismerjük a viszonyokat. A Siófok például egy másodosztályú csapat ellen esett ki a kupából.

Vass László: – Elég nagy lemaradása van a két kiesőjelöltnek az előttük állókkal szemben, ezért ők már nem nagyon menekülhetnek meg. Bár az Eger erőlködött némi erősítéssel és a klubon belüli átszervezéssel. A veszélyes zónába kerülhet a Pápa, és talán a Pécs is, ha rosszul jön ki edzőváltásos helyzetből, de olyan nagy a különbség, hogy ezek a csapatok nem fognak annyira alulszerepelni, a másik kettő pedig nem fogja annyira felülmúlni önmagát. Jó tavaszuk lehet, de a rossz őszük miatt nem tudják megúszni a búcsút. Jó lenne, ha nem dőlnének el túlságosan hamar a fontos kérdések a tabella végén, és megmaradna a végjáték komolysága.

Tiber László: – Csodák a futballban sincsenek, ezért nagy valószínűséggel a Siófok és az Eger búcsúzik majd. Fájó szívvel mondom ezt, hiszen Siófok játszott öt évet, és tudom, hogy ott manapság is komoly szakmai munka folyik, és a háttér is kellőképpen megalapozottnak tűnik. Borzasztóan sajnálom, de ennek van realitása.

Őze Tibor: – Ha nem futballról beszélnénk, akkor borítékolva lenne a válasz. A jelenleg kiesőhelyen lévő csapatok helyzete csak akkor változik, ha nagyon nagyot betlizik a Kecskemét, a Lombard vagy a Pécs. A Siófok és az Eger esélye minimális a bennmaradásra, és csak akkor képzelhető el, ha az előtte lévő három csapat példátlanul rossz sorozatot produkál.

Ki lesz a szezon meglepetéscsapata?

Hajszán Gyula: – A szezon eddigi legnagyobb meglepetése kétségkívül az MTK szereplése volt, őket mégsem tartom esélyesnek a bajnoki címre.

Herédi Attila: – Az őszi szezon negatív meglepetése volt a Pécs, amely tavasszal pozitív meglepetés lehet. Ahhoz képest, hogy milyen energiákat és anyagi dolgokat mozgósítanak a futball érdekében, sokkal jobban kellene szerepelnie a csapatnak.

Szanyó Károly: – Amint említettem, számomra az MTK az üde színfolt, akárhányszor nézem a játékukat. Akár nyertek, akár vesztettek, mindig próbálták a saját támadófutballjukat játszani.

Vass László: – A Ferencvárostól sokat várok, mert nagyon jó játékosok érkeztek a csapathoz. A Debrecen játékát várom többnek, mint ősszel volt, és a Videotonét is. Úgy érzem, támadóbb szellemű fehérvári csapatot fogunk látni tavasszal.

Tiber László: – Számomra a Ferencváros lesz a tavasz meglepetése! Csak az újságokból ismerem a holland edzőt, de nagyon jó szakembernek tartom. A munkája már az ősz folyamán is meglátszott, és úgy gondolom, tavasszal még jobban előre fognak lépni. Az idő múlásával még jobban kidomborodik az ő elképzelése, és a holland mentalitás. A dobogó közelbe várom a Fradit.

Őze Tibor: – A meglepetés attól meglepetés, hogy nehezen tudja megtippelni az ember. Ha már most tudjuk, hogy mi fog történni, akkor az nem meglepetés! Én most a Ferencvárosra tippelnék, ami tényleg nem lenne meglepetés, mert ott már korábban elindultak pozitív folyamatok.

Kitől vár pozitív vagy negatív elmozdulást tavasszal?

Hajszán Gyula: – A Videotontól javulást várok és eredményesebb szereplést. Lekerült a teher a vállukról, elbúcsúztak az Európa Ligától, ezzel tehermentesítve vannak. Ha jól sikerült a felkészülésük, előreléphetnek. Nem tudni, Debrecenben hogy működik az egyesület, hiszen azt mindenki tudja, hogy Szima Gábor pénzei miből jöttek… Ha ezt ki tudják küszöbölni, ők is jó helyezésben reménykedhetnek. Még mindig talány számomra a Honvéd, amelyet az élmezőnybe várok, de a Diósgyőr is bejelentkezhet a dobogóra. Válogatott-szintű játékosokat igazoltak, elég csak Rudolf Gergelyt vagy Kádár Tamást említeni.

Herédi Attila: – Újpesti érzelmű vagyok, de úgy érzem, a Fradinál történtek filozófiailag és igazolások tekintetében a legjelentősebb változások. Az élmezőny közvetlen közelébe várom őket. Úgy gondolom, ők jók lehetnek, mert ez a fejlődési ütem töretlen lesz. Úgy néz ki, Ricardo Monizt a Fradi-közeg és mindenki elfogadja. A Fradit a pozitív csapatok közé lehet sorolni, sajnos az Újpestet nem.

Szanyó Károly: – Függetlenül a végső helyezésétől, szerintem az MTK lesz a pozitív meglepetés. Szívesen mondanám az Újpestet, de nem nagyon láttam a meccseiket a felkészülés során, és az eddigiek alapján nem mondanám, hogy bele tudnának szólni a nemzetközi kupaindulást jelentő helyek sorsába. Talán tavasszal méltó ellenfelei lesznek mindenkinek.

Vass László: – Kérdéses a Kecskemét és a Pápa szereplése, tartok tőle, hogy a keret változásai és a felkészülés miatt ott negatívra sikeredhet a tavasz. A Pécsnél sem érzem azt, hogy extra tavasz elé néznek.

Tiber László: – Pozitív mindenképpen a Diósgyőrtől lehet az erősítései, illetve a játékosállománya miatt, és a Kecskeméttől is előrelépést várok, mert nagyon tehetséges szakembernek tartom Horváth Ferencet. Az Újpesttől is jobbat várok a jelenlegi tízedik helynél.

Őze Tibor: – Negatív meglepetés az lenne, ha a tizenkettedik helytől lefelé lévő csapatok közül valaki kiesne, aki most nincs kiesőhelyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik