NB I

Szórakoztató, férfias játék

A Videoton hazai pályán 1-0-ra nyert a Debrecen ellen a negyeddöntő első mérkőzésén.

Kapcsolódó cikkek

Ligakupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Videoton FC – Debreceni VSC-TEVA 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 3000 néző. Játékvezető: Iványi
Videoton: Bozsovics – Brachi, Vinícius, Caneira, Héctor (Paraiba, 56.) – Tóth B. (Álvarez, 71.), Mitrovics – Oliveira, Kovács I., Gyurcsó (Torghelle, 78.) – N. Nikolics. Edző: José Gomes
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Simac, Mészáros N., Korhut – Bódi (Slimane Bouadla, 76.), Ramos, Czvitkovics, Rezes (Ludánszki, 73.) – Szakály P. (Szécsi M., 82.) – Coulibaly. Edző: Kondás Elemér
Gólszerző: N. Nikolics (tizenegyesből 61.)
Kiállítva: Ramos (45.)
A visszavágót március 6-án rendezik.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A mérkőzés első lehetősége a vendégcsapat előtt adódott: a harmadik percben Rezes László kapura fordult a tizenhatos oldalvonalánál, de lövése levágódott a védőkről, Szakály Péter kapura tekerte a labdát, Bozsovics azonban szépen védett. A másik oldalon Kovács István és Nemanja Nikolics kényszerítőzése után utóbbi lőhetett, de hiába hagyták teljesen őrizetlenül, Verpecz István lábban védeni tudott. A 14. percben Nikolics kapott szép labdát az előremerészkedő Brachitól, azonban a partjelző lest jelzett. Tévedett, mert egyvonalról volt szó, ráadásul a fehérvári csatár egyes-egyedül nyargalhatott volna a kapu felé…

Két perc sem telt el, amikor Bódi Ádám hajszálpontos beadását a szabadon hagyott Coulibaly hat méterről a háló helyett az oldalhálóba pofozta. Idény eleji formáról szó sem volt, az első negyedóra tanúsága szerint mindkét együttes lendületesen, pontosan, gólra törően futballozott. A 22. percben Czvitkovics Péter szabadrúgása középre ment, nem okozott gondot Bozsovicsnak. A 26. percben egy baloldali beadást követően Rezes László és Coulibaly robbant be a kapu elé, de zavarták egymás, így nem alakult ki gólhelyzet a veszélyesnek ígérkező beívelésből.

A másik kapu előtt az egyik debreceni játékos kezére pattant a labda, de a jogosnak tűnő büntetőt Iványi játékvezető nem fújta be. A folytatásban Nikolics lőhetett zavartalanul, de Verpecz ismét lábbal védett. A debreceni védelemnek rendre megoldhatatlan feladatot jelentett Nikolics féken tartása. Nem a vendégeken múlt, hogy a Videoton csatára nem talált be az első félidőben. A szünet előtt Tóth Balázs beletérdelt Ramos hátába, a hondurasi légiós pedig bosszúból megpofozta. A fehérvári játékos sárga, a debreceni pedig piros lapot kapott.

A második félidőben jól látszott a játék képén, hogy emberelőnyben vannak a hazaiak. Az 53. percben Gyurcsó 19 méterről életerős lövést küldött kapura, de Verpecz ezúttal is bravúrral védett. Az 58. percben ismét Gyurcsó volt a főszereplő: éles szögből óriási kapufát lőtt. Érett a Videoton vezetőgólja, amely hamarosan meg is született, bár ehhez kellett a játékvezető aktív közreműködése is. Történt, hogy a hatvanadik percben Kovács István a tizenhatoson belül, Mészáros Norbert mellett a földre került, Iványi pedig tévesen büntetőt ítélt, amelyet Nikolics a jó irányba vetődő kapus mellett a hálóba bombázott (1-0).

A továbbiakban is támadószellemben, gólra törően játszott a házigazda, míg a debreceniek a védekezésre helyezték a hangsúlyt, hiszen emberhátrányban voltak. Az iram némileg visszaesett, de a hajrában ismét felpörögtek az események. A 87. percben kapuja elé szegezte ellenfelét a Videoton: előbb Mitrovics lövése ment el néhány centivel a kapufa mellett, majd Torghelle fejesét fogta Verpecz. A ritka debreceni kontrák egyike során Szécsi Márk remek passzát Coulibaly kapura lőtte, de Bozsovics lábbal hárított, majd Simac ügyetlenkedett el egy óriási lehetőséget. Ismét támadásba lendült a hazai csapat: Kovács István lövésébe Verpecz bele tudott piszkálni, így szögletre csorgott a labda.

Az utolsó percek nem múltak el tömegjelenet és sárga lapok nélkül, majd a játékvezető elküldte a kispadtól Sándor Tamást, a DVSC másodedzőjét. A mezőny legjobbja a hajdúságiak kapusa, Verpecz István, negatív főszereplője pedig Ramos, valamint Iványi játékvezető volt…

A mérkőzést követően a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László hangsúlyozta, jó mérkőzést láttunk, ahhoz képest, hogy mindkét együttesnek ez volt az első komoly tétmeccse az idei évben.

– Nagyon nyílt támadófutballt játszott mindkét csapat, és meg is voltak a lehetőségek, előbb Nikolics, majd Coulibaly előtt. Nagyon szórakoztató, férfias játékot láttunk – értékelte a Videoton és a Siófok egykori kiváló csatára. – A Debrecen úgy játszott, ahogy egy kupamérkőzésen kell, igyekezett gólt lőni, hogy a visszavágón legyen esélye a továbbjutásra. A Videotonban nagyon szurkoltam Kovács Istvánnak, bízom benne, hogy egyre nagyobb szerepet kap, mert úgy látom, a középpályán ő az egyetlen kreatív ember, akiben benne van a váratlan húzás. Ha töretlen lesz a fejlődése és érettebb a játéka, abból a csapat is profitál.

A Videoton tehetségkutató-edzője számára szimpatikus volt a hazaiakkal kapcsolatban, hogy bár papíron Nikolics volt az egyedüli csatár, mélységből, a második vonalból három-négy játékos is rendszeresen támogatta őt.

– Igyekeztek kivinni a labdát a szélekre, és onnan lövöldözték be. Szépen jöttek a beadások, és bár sok helyzet kimaradt, egykori csatárként azt mondom, oda kell kerülni, és idővel majd jön az eredményesség is. Nikolics a tizenegyeshez kellő önbizalommal állt oda, és be is lőtte – magyarázta Tiber László. – A második félidő jól indult, de mintha a Videotont fogta volna meg a debreceni kiállítás. Ebben az időszakban már nem láttam a kreatív, váratlan játékot, kevesebbszer vitték ki a labdát a szélre, pedig ki lehetett volna használni az üres területeket, hiszen a vendégek belül tömörültek. A cserék sem bizonyultak hatékonynak, többet vártam tőlük, azt, hogy emberelőnyben, a második félidő elején eldöntik a meccset. Szimpatikus volt a DVSC játéka, a kiállítás után visszazártak, hogy ne kapjanak gólt, de igyekeztek támadni is.

A Rangadó.hu szakértője örömmel tapasztalta, hogy Czvitkovics Pétert sem cserélték le a vendégek.

– Ezzel meghagyták annak a lehetőségét, hogy a kreatív futballjával veszélyes kontrákat tudjanak vezetni. Simac és Coulibaly kihagyott helyzeténél szerencséje volt a Videotonnak. Összességében jó mérkőzés volt, amely akár iksz is lehetett volna, tehát nyílt a továbbjutás kérdése – szögezte le Tiber László.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik