NB I

Erről beszéltek hetek óta

Megtört a jég Szombathelyen: a Haladás 2-0-ra nyert az Újpest ellen az OTP Bank Liga 14. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 14. forduló
Szombathelyi Haladás – Újpest FC 2-0 (0-0)
Szombathely, 2000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Fehér Z., Búrány – Nagy D. (Szakály A., 79.), Simon Á. (Andorka, 74.), Nagy G., Iszlai, Radó – Ugrai (Kenesei K., 71.). Edző: Artner Tamás
Újpest: Balajcza – Szélesi (Zaris, 84.), Vermes, Antón, Iandoli – Remili (Pollák, 66.), Vasziljevics, Kabát, Balogh B., Christ – Moraes (Simon K., 59.). Edző: Jos Daerden
Gólszerzők: Iszlai (tizenegyesből 69.), Kenesei K. (92.)
Kiállítva: Iandoli (63.), Christ (69.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A vendégnél minden kulcsjátékos rendelkezésre állt, a Haladásnál azonban Kulcsár Kornél és Tóth Péter sérült, Devecseri Szilárd kikerült a kezdőből, és Kenesei Krisztián, valamint Andorka Péter is csak a padon kezdett. Halmosi Péter és Rajos Gábor eltiltás miatt hiányzott.

A hatodik perc hozta az első veszélyes vendéghelyzetet, majd a tízedik percben egy lesgól jelezte a fővárosiak fölényét. Szerencsére jó iramú és eseménydús volt a meccs, már az első pillanatokban is. A szombathelyiek eleinte még próbálkoztak, de aztán voltak olyan időszakok, amikor már a labdát is alig tudták megtartani. A huszadik percben Fehér Zoltán remek passzát Ugrai Roland lőtte kapura, de Balajcza Szabolcs hárított. Ezzel átbillent a játék képe, és néhány percig a Haladás dominált. A 35. percben ismét nagy lehetőség adódott a hazaiak előtt, egy perccel később pedig még nagyobb: utóbbi esetben Fehér pontos passzát a kilépő Radó András kevéssel a kapu mellé lőtte. A 45. percben Kabát Péter az oldalhálót zörgette meg, így gól nélkül ért véget az első félidő.

A második felvonás szombathelyi ziccerrel kezdődött, majd Radó szabadrúgása után Simon Ádám próbálkozása, illetve Ugrai lövése is veszélyes volt. A 61. percben a vendégek vették ostrom alá a kaput, de előbb Rózsa Dániel mentett kivetődve, majd Simon Krisztián lövés Búrány Zoltánról pattant vissza, éppen Kabát elé, aki öt méterről bombázott, de a bevetődő Fehér Zoltán testéről kivágódott a labda. A 63. percben Iandoli megkapta második sárga lapját kezezésért, így kiállította a játékvezető. Nem elhanyagolható tény, hogy az első sárga nem volt jogos… Ugrai óriási helyzetben a kapu mellé lőtt, utána pedig fejelt, de Balajcza bravúros védése ismét megmentette az Újpestet a góltól.

A 68. percben szögletet végezhetett el a házigazda, de Balajcza véletlenül a gólvonalon mellette álló Christ kezére paskolta a labdát. A játékvezető tizenegyest adott a Haladásnak, ráadásul Christ is piros lapot kapott, így kettős emberhátrányba kerültek az újpestiek. Iszlai Bence belőtte a büntetőt, így a szombathelyiek megszerezték a vezetést (1-0). Bár kettővel kevesebben voltak, a fővárosiak mégsem adták fel, és veszélyes támadásokat vezettek. A hazai közönség nemtetszését fejezte ki a kedvencek játéka láttán, egyre hangosabban kiabáltak és fütyültek, de a lefújás előtt egy perccel Kenesei Krisztián góljával biztossá vált a Haladás sikere (2-0).

Szombathelyen hetek óta arról beszélt mindenki, hogy csak egy győzelem mozdíthatja ki a gödörből a Haladást. Egy győzelem, amelyet mindegy, hogy szép és jó játékkal, vagy küszködve, harcolva ér el a csapat. Nos, most a szép és jó játék, illetve az akarat is megvolt, a helyzetek kidolgozásával továbbra sincs baj, de a kihasználásuk továbbra is tragikus. Ettől függetlenül tény: a hazaiak öt nyeretlenül megvívott bajnoki találkozó után nyertek.

– Régóta, nagyjából negyven éve járok Haladás-meccsekre, de drapériák és szurkolás nélküli mérkőzést még nem láttam, ez számomra nagyon furcsa volt – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Andorka Gábor, a Haladás és a Veszprém egykori kapusa. – Ez a körülmény megadta a meccs hangulatát, negatív értelemben, és egy kicsit a belső hangulata is ilyen volt. A második félidőben a rutinos játékosok beállításával sikerült felpörgetnie a játékot a hazai csapatnak. Ez az időszak már hasonlított arra a játékra, amit a Haladás szokott játszani. Aki a kezdő-összeállítást meglátta, kicsit furcsán érezte magát. Hazai pályán ilyen furcsa összeállításban felállni… Ez nehezen érthető számomra, ami persze nem jelent semmit. Attól még nem lesz valakiből támadó, hogy támadóposzton szerepeltetik, hiszen a futball nem elhatározás kérdése, annál sokkal több. Rendkívül fontos mérkőzést nyert meg a Haladás, reméljük, nem csak a játékosok rendeznek magukban bizonyos dolgokat, de a környezetük is, mert némi kapkodás észlelhető. Érdekes volt, hogy a hazai szurkolók nemtetszésüket fejezték ki a meccs végén, pedig a hozzáállással nem volt gond. Megnyerte a mérkőzést a hazai csapat, ezzel bizonyította, hogy többre is képes, hiszen ha nagyon fontos, tud produkálni. Még egyszer mondom, jobban át kell gondolni az összeállítást, mert gyáva népnek nincs hazája, és ez a legkevésbé sem Artner Tamásnak szól.

Olvasói sztorik