NB I

Edzőbuktató vereség?

Lombard Pápa – Haladás 1-0, a lefújás után Artner Tamás bejelentette, hogy felajánlja lemondását.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 13. forduló
Lombard Pápa Termál FC – Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)
Pápa, 2500 néző. Játékvezető: Veizer
Pápa: Szűcs L. – Nagy S., Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero, Maróti, Tóth B. (Tóth G., 74.), Sekour, Arszics (Seye, 76.) – Marics (Benko, 85.). Edző: Zsivóczky Gyula
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Devecseri (Kulcsár K., 34.), Fehér Z. – Nagy G., Rajos (Andorka, 63.), Radó, Iszlai, Búrány (Ugrai, 74.) – Kenesei K. Edző: Artner Tamás
Gólszerző: Marics (tizenegyesből 27.)
Kiállítva: Sekour (60.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A presztízscsata miatt várható volt, hogy ez a meccs nem a szép játékról, inkább a nagy küzdelemről marad emlékezetes. Az első húsz perc is ezt támasztotta alá, hiszen leginkább mezőnyjáték folyt a pályán, igazi helyzetek nélkül. A 24. percben a hazaiak szerezhettek volna gólt, Quintero 15 méterről átemelte a labdát a kifutó Rózsa Dániel felett, de néhány centivel célt tévesztett. Három perccel később Devecseri Szilárd kézzel nyúlt a labdáért a tizenhatoson belül, és mivel elérte, és arrébb is paskolta, jogosan járt a tizenegyes a Lombard javára, amelyet Marics magabiztosan értékesített (1-0).

A hibázó védőt kisvártatva lecserélte Artner Tamás vezetőedző, Devecseri helyére Kulcsár Kornél érkezett, ezzel támadóbb szelleművé is vált a Haladás. A 38. percben Marics összeütközött Fehér Zoltánnal a tizenhatoson belül, és a játékvezető megint büntetőt ítélt a hazaiak javára, ezúttal azonban tévesen! Marics szinte ugyanoda lőtte a tizenegyest, ahova első alkalommal, de Rózsa Dániel bravúros vetődéssel kiütötte a labdát. A hátralévő időben mindkét csapat próbálta erőltetni a támadásokat, kevés sikerrel, hiszen ziccerek egyáltalán nem, de még helyzetek is alig alakultak ki.

A szünet után is meddőek voltak a Haladás próbálkozásai, a Pápa pedig rendkívül taktikusan játszott, s csak akkor ment előre, ha a saját kapuja nem volt veszélyben. A hatvanadik percben Sekour tarolta le Radó Andrást, amiért megkapta második sárga lapját, tehát a bíró kiállította. Két perccel később az emberhátrány ellenére majdnem növelte előnyét a Lombard, de Rózsa Dániel remek kifutással mentett Arszics ziccerénél. A 69. percben Andorka tíz méterről, óriási helyzetben a bal felső sarok mellé bombázott. A szombathelyiek a hajrában sem tudtak élni a létszámfölényükkel, továbbra is képtelenek voltak valamirevaló lehetőséget kidolgozni, nem tudtak kibontakozni, illetve a házigazda nagyszerűen védekezett.

A Haladás legutóbb három éve, 2009 októberében, még Róth Antal irányításával tudott nyerni bajnoki meccsen a Pápa otthonában. A szombathelyieknek a mostani idényben ez volt az ötödik nyeretlen meccsük zsinórban, továbbra is két pontra vannak a kiesőhelytől, s immár a Pápa is megelőzte őket. A mérkőzés után Artner Tamás bejelentette, hogy felajánlja lemondását a klubvezetőknek.

– Úgy érzem, most kell azt mondanom a vezetőimnek, hogy el kell dönteniük, velem vagy nélkülem képzelik el a jövőt – szögezte le a vezetőedző. – Úgy érzem, rendben van a csapat, de valami miatt nem tudunk győzni. Ha ennek én vagyok az oka, akkor ezt majd átbeszéljük. De most azt tudom mondani, lehet, hogy elég volt. El kell gondolkodni, mi lehet a gond. Úgy érzem, a csapat fel van építve, jól játszik, felkészülünk a mérkőzésekre, és mégsem tudunk nyerni. Ennek meg kell találni az okát. Azt tudom mondani, hogy le kell ülni a vezetőkkel, és átbeszélni a dolgokat, lehet, hogy más után kell nézni.

– Mindkét edző nagy hangsúlyt helyezett a biztonságra. A Pápában több kreatív játékos is szerepelt, mégis nagyon figyeltek a védekezésre – kezdte elemzését a Rangadó.hu szakértője, Baji Tamás, a Békéscsaba, a Győri ETO és a Lombard FC egykori kiváló kapusa. – A huszonnegyedik percben adódott az első komolyabb helyzet, addig nagyon lassan csordogált a meccs. Történt az a figyelmetlenség, elmélázás, amelyből jött a tizenegyes. Lehetett látni, hogy Devecseri össze van zavarodva, jó döntés volt a lecserélése. Rossz volt nézni, hogy Kenesei Krisztiánnak senki nem tudott partnere lenni, talán csak Kulcsár Kornél. A többiek mintha nem vették volna komolyan a támadórészt. Ha nem is durvák, de feltűnően alattomosak voltak egymással a játékosok, rengeteg szabadrúgást végezhettek el a felek.

Szakértőnk úgy véli, ha Marics berúgja a második büntetőt, nagyon könnyű mérkőzés lehetett volna a hazaiak számára. Abban az esetben talán a szombathelyiek veszítik el a fejüket, és elképzelhető, hogy onnan lett volna a kiállítás.

– Nem sokban változott a játék képe a második félidő elején, ezért a semleges nézők számára jól jött a kiállítás. Ettől felpörögtek a csapatok, érdekes módon a pápaiaknak voltak lehetőségeik, s lehetett érezni, hogy a Haladás csak szerencsével fog a kapuba találni – folytatta Baji Tamás. – A hazaiak esetében benne volt a pakliban, hogy egy lecsorgó labdából gólt kaphatnak, de a végén már éreztem, hogy ma nem jön össze a szombathelyieknek. Ugrai Roland kreativitásában több lehetőség és veszély volt, nem értem, miért nem kapott több időt, benne láttam fantáziát. Pápai oldalon érdekes edzői döntés volt, hogy a kiállítás után negyed óráig fennhagyta a négy támadószellemű játékost: Maricsot, Arszicsot, Tóth Bencét és Quinterót. Ameddig tudta, addig húzta. Ez karakán hozzáállás, tökös döntés volt részéről. A támadószekcióban Quintero nagyon jól játszott, de ide lehet venni Arszicsot és Maricsot is. Nagyon nagyot futballoztak emberhátrányban, és Dlusztus András is nagyon jó munkát végzett hátul.

Olvasói sztorik