NB I

Most nem hibázták el a kötelezőt

Az Újpest hazai pályán 3-0-ra nyert az Egri FC ellen az OTP Bank Liga 13. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 13. forduló
Újpest FC – Egri FC 3-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Újpest: Balajcza – Iandoli, Szélesi Vermes – Balogh Balázs, Vasziljevics – Kovács D. (Mihajlovics, a szünetben), Christ, Remili (Barczi, 74.) – Kabát, Moraes (Proesmans, 80.). Edző: Jos Daerden
Eger: Brljak – Balog Zs., Kovács G., Hamouz, Knakal – Németh N., Mecsinovics, Dobrics (Kabele, 58.), Stanislaw – Farkas Á. (Albert Á., 71.), Pisanjuk (Pavlov, 83.). Edző: Simon Antal
Gólszerzők: Vasziljevics (14.), Moraes (65.), Balogh B. (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megkapta a játékengedélyt az újpestiek Bajnokok Ligája-győztes támadója, a brazil Bruno Moraes, és Jos Daerden vezetőedző rögtön a kezdőcsapatba állította, és ott volt a pályán az eltiltás után visszatérő Szélesi Zoltán is. Antón öt sárga lap miatt, Simon Krisztián combsérülés miatt hagyta ki a mérkőzést. Az öngólkirályok találkozója elmaradt, mert bár az egri Knakal továbbra sem került ki a kezdőből, az újpesti Naim Aarab állítólag sérült. A hevesiek két új légiósa, a jamaicai Worly Wolfe, és a brazil Marcus Vinicius Batista dos Santos, művésznevén Tanque még nem játszhatott.

A kezdés előtt Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén című verse hangzott el Halottak napja alkalmából.

A várakozásoknak megfelelően a hazaiak már az első pillanatban támadólag léptek fel, és nagy helyzeteket alakítottak ki az újonc hevesiek kapuja előtt. A tízedik percben egy szabadrúgást követően Remili fejelt a hálóba, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt. A nézők bosszankodtak, de négy perccel később kárpótolták őket kedvenceik, hiszen Kabát Péter adott középre, Bruno Moraes estében Vasziljevics elé passzolt, aki közelről a kapuba lőtt (1-0). A folytatásban némileg kiegyensúlyozottabb lett a játék, bár továbbra is az Újpest volt fölényben, ami a labdabirtoklást illeti, de az egrieknek is voltak lehetőségeik. A 18. percben egy baloldali beadás elszállt a hazai védők feje fölött, de a vendégjátékosok is lemaradtak róla, így a labda centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Kisvártatva három a háromba indult az egri csapat, de Németh Norbert lövése a kapufa mellett ment ki.

Bár a folytatásban voltak üresjáratok, és meglehetősen sok pontatlanság csúszott a játékba, a nézők alapvetően nem panaszkodhattak, hiszen lüktető volt az iram. Bár kétségtelen tény, hogy a színvonal nem érte el az optimális mértéket…

Rögtön egy nagy egri helyzettel kezdődött a második félidő, és nem sokáig kellett várni a következő ziccerre sem. A hazaiakat kísértette a Pápa elleni 1-1, és a nézőtéren szórványos füttyszó harsant. Az 58. percben jutott el először lövésig az Újpest a második felvonásban. A hazaiak egyébként a szünet után a háromvédős alapfelállósról 4-4-2-re váltottak. A vendégek egyik kontráját a 65. percben megkontrázta a fővárosi együttes, és Bruno Moraes góllal ünnepelte első magyarországi tétmeccsét (2-0). Négy-öt perccel a vége előtt több néző elindult hazafelé! Ez akkor szokott előfordulni, ha a kedvencek vesztésre állnak, most azonban erről szó sem volt, egyszerűen unták a hajrát. Tény, némileg ellaposodott a meccs, de a 87. percben Balogh Balázs fejesével növelte előnyét a házigazda, amely így a Lombard elleni botlás után ezt a kötelezőt már nem hibázta el (3-0).

A Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor arra hívta fel a figyelmet elemzése elején, hogy a két csapat között a mérkőzés előtt annyi pont volt a különbség, amennyi góllal végül nyert az Újpest.

– Akár azt is mondhatnánk, hogy a fordulót megelőzően azonos régióban voltak, de most már teljesen más célokért küzdenek – vélekedett az MLSZ Grassroots-menedzsere. – Óriási újpesti fölénnyel kezdődött a találkozó. Hiába szervezte meg öt védővel a védekezését a vendégcsapat, eléggé sebezhető volt. Öt-három-kettőt játszott az Eger, ám elég nagy fölénnyel kezdett az Újpest, amelyben a három védő előtt Vasziljevics és Balogh Balázs játszott, akik nem a védőmunkájukról híresek. Ezzel egy kis kockázatot vállalt a belga edző, de a középpályán nagy fölényre tett szert, ezzel nem tudott mit kezdeni az Eger. Igen ám, de amikor a hevesiek kontrázgattak, lassan zártak vissza a hazaiak, elég nagy űr volt a védelem és a támadószekció között.

Bár végül gólképtelen maradt az újonc, Őze Tibor kiemelte, volt, amikor létszámfölényben vagy létszámazonosságban kontrázhatott az Eger, és csak a saját határozatlansága miatt nem tudott betalálni, mert előrefelé Németh Norbertet leszámítva súlytalan játékosai vannak.

– A szünetben jól reagált az újpesti edző az első félidőben látottakra, és négy védőre állt át – folytatta a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori vezetőedzője. – A becserélt Mihajlovics középsővédő, vele négy-négy-kettőre álltak át. Bátortalanul kezdett az Eger, de amikor látta, hogy veszélyes, de sebezhető a házigazda, felbátorodott, és voltak lehetőségei. Úgy nézett ki, még az egyenlítés is benne van a pakliban, de egy védekezési hibát kihasználva berúgta a másodikat az Újpest, s ezzel a mérkőzés is eldőlt, és a hitét is elvesztette az Eger. A végén már csak a különbség volt kérdéses. Mondatnám, hogy nem volt ennyi a két csapat között, de azért lett mégis ennyi, mert a nagyszámú védőjátékos ellenére bizonytalan volt az egri védekezés, és szinte teljesen veszélytelen a támadójáték. Ajtó-ablak helyzete a gólokon kívül az Újpestnek sem volt. Ez az a mérkőzés, amelyen a győzelem aránya túlzott a látottak alapján, hiszen a mezőnyben sokkal szorosabb volt a játék. A kapott három és a rúgott nulla gól nem véletlen egri szemszögből, ez a vendégek hibáinak köszönhető.

Szakértőnk szerint hosszú még a bajnokság, de ha előrefelé nem lesznek hatékonyabbak a hevesiek, nagy bajba kerülnek, mert annyira nem stabil a védekezésük, hogy ki tudják húzni nulla góllal a meccseket.

– Nehéz lesz bennmaradniuk, de nem lehetetlen. Középen úgy, ahogy rendben vannak, de a szélek védekezése nem megoldott. Szimpatikus csapat, az akarásuk rendben van. Ennyire nem voltak rosszak péntek este, de az Újpest majdnem százszázalékos helyzetkihasználást produkált. Ha pontozásos sportág lenne a labdarúgás, szorosabb lett volna a végeredmény – szögezte le Őze Tibor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik