NB I

Artner nem megy sehova!

Illés Béla szerint az Újpest elleni siker visszazökkentené a szombathelyieket a régi kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csak a két kiesőhelyen álló csapatot, a Siófokot és az Egert előzi meg az OTP Bank Liga tabelláján a 14. helyezett Haladás. A szombathelyiek három győzelem mellett négyszer játszottak döntetlent és hatszor kikaptak. Volt egy rossz sorozatuk, amikor a Videoton, a Paks, és a Ferencváros ellen is vereséget szenvedtek, de aztán meggyőző játékkal legyőzték az MTK-t, majd elbúcsúztatták a Magyar Kupából a Fradit. Igen ám, de újabb két bajnoki kudarc és két döntetlen, illetve a székesfehérvári kupabúcsú következett. Az utolsó csepp a pohárban a nagy rivális Lombard Pápa otthonában elszenvedett 1-0-s vereség volt, szombat délután.

A hetek óta tartó sikertelenség, a pápai eredmény és a mutatott játék együttes hatása volt, hogy Artner Tamás vezetőedző a mérkőzés után a televíziónak nyilatkozva gyakorlatilag felajánlotta lemondását. A klubvezetők azt mondják, nem eszik olyan forrón a kását! Vasárnap Marton Zsolt, Tóth Miklós, Illés Béla és Séllei Árpád is kiállt a tréner mellett, hétfőn pedig megerősítették pozíciójában Artner Tamást. A Rangadó.hu érdeklődésére Illés Béla sportigazgató elmondta, annak idején játékosként már átélt hasonló szituációt, hiszen a Honvédnál és az MTK-nál is voltak edzőváltások, tehát tapasztalatból is tudja, mi zajlik ilyenkor.

– Hogy látja a kialakult válsághelyzetet?
– Nem jó, hogy ebben a helyzetben vagyunk, de dolgozunk tovább, és közösen próbálunk kilábalni belőle. Artner Tamással is megbeszéltük, hogy most semmi mással ne foglalkozzon, csak a hétvégi meccsel, hiszen most nagyon fontos lenne legyőzni az Újpestet – mondta Illés Béla.

– Artner szerint van néhány játékos, aki az edzéseken és a mérkőzéseken sem teljesít megfelelően, és láthatóan nem is akar. A játékosokkal is el fognak beszélgetni?
– Most nem. Nem lesz ilyen. Artner Tamás azt mondta, majd ő lerendezi az öltözőben ezeket a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy egy siker megváltoztatná a csapatot, s kimozdítaná ebből a helyzetből.

– Ön szerint mi lehet a baj?
– Ez egy nagyon összetett dolog. Szerencse is kell a góllövéshez, és a csapat most olyan passzban van, amikor nem úgy alakulnak, nem úgy sikerülnek a meccsek, ahogy szeretnénk. Ha egy mérkőzésen meglett volna a győzelem, főleg hazai pályán, teljesen másként festene a dolog. Éppen ezért azt próbáljuk erősíteni a csapatban, hogy a hétvégi mérkőzés nagyon fontos.

– Játékosként átélt hasonló szituációt?
– Hát persze, hiszen a Honvédnál és az MTK-nál is voltak edzőváltások, tehát tapasztalatból is tudom, mi zajlik ilyenkor. Előfordult, hogy nagyon rossz passzban voltunk, pedig bajnokesélyes csapataink voltak, de akármit csináltunk, nem tudtunk nyerni. Egyszer csak jött egy győzelem, ami megváltoztatott mindent. Ez mindig apróságokon múlik. Amikor jönnek a sikertelen mérkőzések, a játékosok görcsössé válnak, és a szerencse is elpártol mellőlük. Ha nagyon rossz játékkal összejönne a siker az Újpest ellen, a csapat visszazökkenne abba a kerékvágásba, amiben volt. Éppen ezért azt szeretnénk, ha a játékosok pluszmotivációt mozgósítanának, mert lehet, hogy ebben a helyzetben nem kimondottan jó játékkal, hanem küzdeni tudással kell legyőzni hétvégi ellenfelünket.

„Nem ragaszkodok a posztomhoz”

Artner Tamás a klub hivatalos honlapján azt mondta, szombati döntésével jelezte, valamit muszáj lépni, ezért ajánlotta fel a lemondását.

– A mutatott játék alapján sokkal előbbre kellene állnunk, de valami miatt ez nem sikerül. Jólesik, hogy valamennyi tulajdonos mellettem áll, de tudom, profi sport a futball, ha nem jönnek az eredmények, ez könnyen változhat – magyarázta a szakvezető. – Azt is elmondtam, nem ragaszkodok a posztomhoz, ha úgy érzem, én vagyok a sikeres szereplés akadálya, abban a pillanatban távozom. De most sem érzem úgy, hogy miattam nem nyerünk. Az első időszakban nem rúgtuk be helyzeteinket, a pápai meccsen viszont nem volt ziccerünk. Ennek legfőbb oka, hogy görcsösen futballoztak a játékosok. Biztos, hogy lesz egy-két változás a kezdőben, viszont azt is látni kell, hogy nem vagyunk sokan, tehát nagy átalakítást nem tervezek.

Olvasói sztorik