NB I

Nem az ellenfél volt gyenge

Artner Tamás szerint Magyarországon soha nem erősítik a játékosok önbizalmát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Látványos, stílusos és eredményes játék, két győzelem, két döntetlen – így rajtolt a Haladás az OTP Bank Ligában. Négy forduló után a harmadik helyen állt a szombathelyi együttes, és mivel a közelmúltban egyszer már volt dobogós csapata a városnak, a szurkolók közül egyre többen elkezdtek reménykedni, álmodozni… Talán nem is hiába, hiszen bár a magyar futballban jelenleg mindenki szentháromságként beszél a Debrecen, Videoton, Győr trióról, a nyáron alaposan megerősített játékoskerete, illetve stabil háttere a Haladást is magasabb célok elérésére predesztinálja, mint az évek óta emlegetett és teljesített kiesés elkerülése.

A jó szezonkezdetet rossz folytatás, három vereség követte. Három furcsa vereség volt ez, hiszen a Videoton, a Paks és a Ferencváros ellen sem játszott alárendelt szerepet az együttes, tehát nem a játékkal, „csak” az eredményekkel volt gond. Márpedig a magyarok (szurkolók, klubvezetők) olyanok, hogy hamar elkezdenek kombinálni, és ha egymást követő bajnoki négy meccsen csak egy pontot szerez egy többre hivatott csapat, akkor hajlamosak máris a vezetőedző utódját keresni. Nos, úgy tűnik, Szombathely ebből a szempontból is más tészta, Artner Tamás ugyanis a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, meg sem fordult a fejében, hogy távoznia kellene, mert senki nem tett szemrehányást neki és a csapatnak sem a kritikus időszakban. Aztán jött az MTK-verés…

– Három vereség után milyen érzésekkel várta a veretlen listavezető MTK elleni találkozót.
– Nem volt egyszerű dolog, hiszen mindhárom vereségünk olyan volt, hogy lehetett alakulhatott volna fordítva is – vélekedett Artner Tamás. – A hozzáállással és a taktikai fegyelemmel maximálisan elégedett voltam, úgyhogy nem kellett félnünk az MTK-tól sem. Hangsúlyoztam, hogy a mi csapatunk nem rosszabb, mint az MTK, és amit kértünk, amit gyakoroltunk, meg is csinálták a srácok, kemények, agresszívek voltak, megérdemelten nyertünk!

– Mi volt a közös a három vesztes meccsben?
– Egy közös volt, az pedig a helyzetkihasználásunk. A Paks és a Ferencváros ellen nagyon sok helyzetet hagytunk ki, és szerencsétlen gólokat kaptunk.

– Egy edző hogyan segítheti elő csapata jobb helyzetkihasználását?
– Különösebb módszerek nincsenek erre. Edzésgyakorlatok vannak, de leginkább kvalitás és hideg fej, tehát koncentráció kérdése.

– Akadtak-e kifejezetten gyenge egyéni teljesítmények a vesztes mérkőzéseken, illetve kikkel volt különösen elégedett a legutóbbi találkozón?
– A vereségeknél nem voltak olyanok, akik kilógtak volna, hiszen a csapat együtt veszít, és együtt nyer. Az MTK ellen több jó teljesítmény volt: Nagy Gábor, Guzmics Richárd, Fehér Zoltán, Búrány Zoltán, Halmosi Péter és Kenesei Krisztián nevét említhetném.

– A Haladás védjegye a támadófoci, de a Videoton vagy a Ferencváros otthonában nem tudtak volna elcsípni egy-egy pontot defenzív felfogással?
– Székesfehérváron a védekezésünk nagyon rendben volt. Az első félidőben helyzete sem volt a Videotonnak, a másodikban pedig, amíg Guzmics Richárdot nem kellett lecserélnem, a kapunkig sem jutottak el. Az adott posztra becserélt játékosom sajnos nem tudta megoldani a feladatát, de az együttes védekezésünk nagyon rendben volt. A mi csapatunk nem alkalmas arra, hogy beássa magát a kapuja elé, mert nincsenek olyan fejelő védőim, akik a beíveléseket rendre ki tudnák fejelni, ezért nekünk az ellenfeleket távol kell tartanunk a kapunktól.

– Idehaza három-négy sikertelen meccs után már keresik a vesztes edzők utódját. Nem érezte, hogy ön is bajba kerülhet?
– Egyáltalán nem, mert a vezetőim, és senki más nem tett egy pillanatnyi szemrehányást nekem és a csapatnak sem. Egy edzőnek szerintem akkor kell magában keresnie a hibát, ha úgy látja, hogy ez már nem az ő csapata, a játékosok nem fogadják el a személyét, az akaratát nem tudja átvinni. De ez a csapat az enyém, ez látszott az eddigi mérkőzéseken is. Magyarországon soha nem erősítik a játékosok önbizalmát. Ha nyernek, akkor rendszerint azt mondják, hogy gyenge az ellenfél, ha kikap, akkor pedig gyenge a csapat. Tőlem is megkérdezték már, hogyhogy ilyen gyenge volt az MTK? Nem volt gyenge az MTK, de a játékstílusunk nem feküdt neki.

– Két idegenbeli meccs következik, mit vár a Ferencváros, illetve a Debrecen elleni találkozóktól?
– Azt, hogy jöjjünk ki belőlük sikeresen. Szépen megszívattak minket azzal, hogy a Fradival kerültünk össze a Magyar Kupában, holott volt olyan NB III-as csapat, amelyik erőnyerőként automatikusan továbbjutott ebből a fordulóból. De ezt adta sorsolás… Azt szoktam mondani a játékosaimnak, hazai pályán úgy kell nyerni, hogy jól játszunk, idegenbe pedig el kell menni, és pontot vagy pontokat szerezni, tehát az eredményesség a fontosabb.

Nagy utazás…

A Haladás szerdán 18 órától a Ferencvárossal játszik Magyar Kupa-meccset, majd a lefújást követően azonnal Mezőkövesdre utazik egy mini-edzőtáborba, ahol egészen a szombati, Debrecen elleni bajnoki mérkőzésig készül. Csütörtökön és pénteken is a borsodi városban edz a szombathelyi együttes, és csak a meccs napján utazik tovább a hajdúsági megyeszékhelyre. Várhatóan 19 játékos lesz az utazó keret tagja, így a csapattal tart a Ferencváros elleni meccset eltiltás miatt kihagyó Guzmics Richárd is.

Olvasói sztorik