NB II

„Ez a járható út”

A fiatal kapus, Mursits Roland szerint hosszú távon komoly sikereket érhet el a klub Artner Tamással.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután az FC Ajka együttesét fogadta a Haladás II a másodosztály Nyugati-csoportjának 12. fordulójában. A vendégek 2-0-s győzelmet arattak, így továbbra is őrzik veretlenségüket. Az ajkaiak az egyik góljukat büntetőből szerezték, majd kaptak még egy tizenegyest, de azt elhibázták. A meccsen piros lapot kapott a szombathelyiek fiatal kapusa, Mursits Roland. A korábban az NB I-ben is bemutatkozó 21 éves hálóőr a Rangadó.hu megkeresésére beszélt a találkozóról és a kiállításáról is, illetve a szombathelyi edzőkérdést is boncolgatta.

– Tudtuk, hogy nagyon jó csapat az Ajka, amely nem véletlenül veretlen – kezdte Mursits Roland. – Ugyanakkor nagy nyomás volt rajtunk az eddigi jó eredmények miatt. Az elején kiegyenlített volt a játék, mindkét gárdának akadtak helyzetei, viszont csináltunk egy felesleges tizenegyest, amit értékesítettek is. Ezután a vendégek nagyon taktikusan visszaálltak, és kontrákra rendezkedtek be, amiből tudtak is veszélyeztetni. A második félidőben támadóbban léptünk fel, de helyzetig nem nagyon jutottunk. Meddő mezőnyfölényben játszottunk, aztán a sajnálatos kiállításom után úgy érzem, hogy eldőlt a találkozó.

– Idén már a második piros lapját kapta a hétvégén, mi történt?
– Felnőtt szinten a mostani szezon előtt még sosem állítottak ki, úgyhogy számomra is érdekes, hogy egy bajnokságon belül már a második piros lapomat kaptam. A Sopron ellen a negyedik fordulóban jött az első, amit teljesen jogtalannak érzek. Egy felívelt labdára egyszerre értünk oda a támadóval, én elütöttem a labdát, a játékvezető ezt úgy ítélte meg, hogy a játékost találtam el, így kiállított. A mostani sajnos teljesen jogos volt, nagyon ügyesen csinálta a csatár, hiszen ahogy eltolta mellettem a labdát, rutinosan belém futott, hiába húztam vissza a kezemet. Így sajnos kiállítás, és büntető lett az esetből.

– Hogyan látja a csapat eddigi szereplését a másodosztályban?
– A szezon előtt szerintem nem sokan gondolták, hogy ilyen jól fogunk szerepelni, különösen azért, mert az NB III-ból csak másodikként jutottunk fel. Úgy gondolom, hogy a riválisainkat hazai pályán megszorongattuk, sőt inkább mi hullajtottunk el pontokat. A legnagyobb fegyvertény a részünkről a Gyirmót elleni, idegenbeli győzelem, amikor a szezon legjobb játékával egy rendkívül erős csapatot vertünk meg. A legutóbbi, Ajka elleni meccset leszámítva végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a csapat.

– Voltak konkrét célkitűzések a bajnokság előtt?
– Az edzők és a vezetők a középmezőnybe vártak minket, de kimondott cél nem lett megfogalmazva. Az a cél, hogy mindenki minél többet és minél jobban szerepeljen az NB II-ben, és ezzel utat nyisson maga előtt az élvonal felé.

– A Haladás felnőtt keretének is évek óta tagja, rendre ott ül a kispadon az első osztályú mérkőzéseken. Mit gondol, mi lehet a csapat eredménytelenségének az oka?
– Nagyon érdekes a dolog, én kettőséget érzek a gárda teljesítményével kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy a játék kitűnő, mióta a felnőtt csapat tagja vagyok, ilyen jól még sosem futballoztunk. Viszont profi szinten az eredmények számítanak, sajnos ezek mostanában elmaradtak. Rengeteg helyzetet kidolgozunk, de sajnos ezeket ki is hagyjuk. Az eddigi mérkőzéseinken mindig győzelmi esélyekkel léptünk pályára, a Pápa-meccs talán az egyetlen kivétel, ott valóban csak küszködtünk. A játék bíztató, bízom benne, hogy most már eredménnyel is párosul. Remélem, hogy a türelem meghozza gyümölcsét, hiszen nagyon sok a fiatal a keretben. Nyilván vannak buktatói a saját nevelésű játékosok szerepeltetésének, de úgy érzem, hosszú távon ez a járható út.

– Mit gondol az elmúlt néhány nap eseményeiről? Örül, hogy Artner Tamás maradt a vezetőedző?
– A vezetők feladata eldönteni, hogy ki az edző. Én nagyon hiszek abban az útban, amit Artner mester elkezdett, hogy bátran nyúl a fiatalokhoz. Hangsúlyozom, ennek biztosan lesznek olyan időszakai, mint például az MTK esetében: a tavalyelőtti rossz szezon után idén már az Európa Ligában szerepeltek. Úgy gondolom, ha folytatni tudja Tamás bá, amit elkezdett, akkor komoly sikereket érhetünk el hosszútávon, és biztosított lesz a klub jövője ezekkel a fiatal, tehetséges labdarúgókkal. Meg kell találni a megfelelő kémiát a fiatal és rutinos játékosok között.

– Fiatalon a tűz közelébe került, korábban már az NB I-ben is bemutatkozott. Mik a tervei a jövőre nézve?
– Az elsődleges célom most az, hogy a másodosztályban jól szerepeljek. Felemásnak mondanám az eddigi teljesítményemet, mert annak ellenére, hogy meccsről meccsre remek védésekkel tudom segíteni a csapatot, ez a két kiállítás sajnos beárnyékolja a szereplésemet. A célom, hogy a továbbiakban olyan teljesítményt nyújtsak az NB II-ben, amire felkapják a fejüket a Haladásnál, vagy akár más csapatoknál is. Elsődleges célom természetesen, hogy Szombathelyen legyek stabil első osztályú kapus, de tudjuk, hogy nem mindig alakul ez így. Szeretnék kiemelkedőt nyújtani a másodosztályban, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Olvasói sztorik