NB I

A góltalanság okai

Elmúlt három tétmeccsén gólképtelen volt a Videoton. Vajon miért?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Eddig hét meccsen van túl az Európa Ligában a Videoton, amely négy találkozón nem szerzett gólt (Slovan Bratislava itthon, Trabzonspor idegenben és itthon, Genk idegenben). A magyar bajnokságban nyolc mérkőzést játszottak a fehérváriak, s háromszor maradtak lőtt gól nélkül (Honvéd, Diósgyőr, Győr, mindháromszor otthon). Érdekes adatok ezek, amelyekből kirajzolódik egy tendencia. De vajon mi lehet ennek az oka? A magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán úgy véli, probléma van a végjátékokkal, gyengék a beindulások, nincsenek ritmusváltások, egyéni kezdeményezések, és a befejezések sem stimmelnek.

– Nem értem, Paulo Sousa miért mondta a meccs után, hogy a győriek kilenc emberrel védekeztek?! Az ETO három-négy-hármas alapfelállásban játszott, tehát három védővel állt fel, de ennek van olyan taktikai része, hogy a két szélső visszazárásával a védekezésben öt védő vesz részt. Ezt az öt-négy-egyet nagyon jól megszervezte Pintér Attila – elemezte szakmailag a látottakat Sport Zoltán. – Nem értem, miért kell ezért valakit kritizálni. Taktikailag kifogástalan Győrt láttam, bár nem játszott végig jól a vendégcsapat. Az Európa Ligában több olyan mérkőzése volt a Videotonnak, amelyen nagyon fontos volt a védelem megszervezése, és abból az átmenetek, amit egyébként az ETO szintén jól megoldott. Igazán nagy kidolgozott helyzete csak Győrnek volt. A portugál edzőnek azon kellene igazán elgondolkodnia, hogy miért nem lőtt gólt a csapata az elmúlt két bajnoki meccsen, hazai pályán. Abban igaza volt, hogy Genkben a második félidő elején többet birtokolták a labdát, de nem volt helyzetük, Sándor György lövésén kívül. Akkor mégis valami probléma van, de nem a támadójátékkal, mert eljutottak a tizenhatos vonaláig, hanem a végjátékokkal. Gyengék a beindulások, nincsenek ritmusváltások, egyéni kezdeményezések. A befejezések nem stimmelnek.

A Rangadó.hu állandó szakértője hozzátette, a mezőnyfölény a mai modern labdarúgásban szinte semmit nem számít, kivéve, ha a Barcelonáról beszélünk.

– Túl sok a rotálás, és olyanok ülnek a padon, akik képesek szervezni, Genkben Gyurcsó Ádám, a Győr ellen pedig Sándor György – szögezte le Sport Zoltán. – Bár ők magyarok, de jobbak Brachinál, és magyarként is hozzá tudnának tenni a játékhoz. Sok a pihentetés a csütörtök-vasárnap ritmusban. A tizenegyes-gyanús szituáció nem volt büntető, bár Torghelle nagyon szépen játszotta el, de nem volt testi kontaktus. A Győr gólja egy csodálatos kontratámadás végén született, elgondolkodtató, hogy Pátkai Máté olyat csinált, amire Mitrovics hetek óta képtelen, illetve Koltai úgy olyan beindulást produkált, amire Oliveira vagy Nikolics szintén nem volt képes mostanság. Komoly, kidolgozott helyzetig három és fél hete nem jut el a Videoton, tehát a támadószekcióval mégis bajok vannak… A kapott gól után szerkezetet váltott az edző, cserélt, és átállt háromvédősre, de igazán nem nyúlt bele csapatába.

Olvasói sztorik