NB I

Gól nélkül a Videoton

A Győr 1-0-s győzelmet aratott a Videoton otthonában az OTP Bank Liga nyolcadik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 8. forduló
Videoton FC – Győri ETO FC 0-1 (0-0)
Székesfehérvár, 3500 néző. Játékvezető: Fábián
Videoton: M. Bozovics – Brachi, Caneira, Kaká (Torghelle, 71.), Hector – Mitrovics, Neto (Sándor Gy., 71.) – Gyurcsó, Kovács I. (Paraiba, 78.), Oliveira – N. Nikolics. Edző: Paulo Sousa
Győr: Stevanovics – Svec, Takács Á., Lipták, Pilibaitis – Pátkai, Kamber, Kronaveter (Andrics, 58.) – Varga R., Strestik (Aleksidze, 66.), Koltai (Dudás, 83.). Edző: Pintér Attila
Gólszerző: Koltai (67.)
Kiállítva: Torghelle (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videotonnak ezúttal sem sikerült betartania a 72 órás szabályt, hiszen csütörtökön 21:05-kor kezdődött a belgiumi Európa Liga-meccs, vasárnap pedig 16:30-kor indult útjára a labda a kisalföldiek ellen. Ez némileg meglátszott a hazaiak kezdőcsapatán és játékán is. A székesfehérváriak tűntek kezdeményezőbbnek, de a nagyobb helyzeteket a győriek hagyták ki, egészen addig, míg a labda végig nem gurult a gólvonal előtt, Nemanja Nikolics kíséretében… Ezzel mintegy varázsütésre végleg átvette a játék irányítását a házigazda, sorra dolgozta és rontotta el lehetőségeit, egészen addig, amíg a játékvezető le nem fújta az első félidőt.

Teljes offenzívával kezdte a második felvonást a házigazda, és Gyurcsó Ádám jóvoltából ziccerig is eljutott, de ez sem ment be. Voltak pillanatok, amikor egy élvonalbeli középcsapat és egy NB III-es együttes Magyar Kupa-találkozójára hasonlított a játék, mert a győriek egyszerűen képtelenek voltak megtartani a labdát, a fehérváriak úgy álltak fel a vendégek tizenhatosa előtt, s úgy passzolgattak, úgy építették a támadásaikat, mintha egy emberelőnyben lévő jégkorongcsapatról lenne szó. Igen ám, de Pátkai Máté labdájával egyszer csak megindult Koltai Tamás, és a nagy büdös semmiből megszerezte a vezetést az ETO-nak (0-1). Kisvártatva Alekszide hibázott két méterről, pedig csak az üres kapu zavarhatta meg.

Több sem kellett Paulo Sousának, rögtön beküldte Sándor Györgyöt és Torghelle Sándort. A következő percek további elpuskázott győri lehetőségekről szóltak, majd Lipták Zoltán és Pilibaitis hibázott nagyot a másik kapu előtt, Torghelle elesett, de a játékvezető – helyesen – nem adott tizenegyest. A hajrában is rohamozott a Videoton, a 93. percben Oliveira lábában volt az egyenlítés, de ott is maradt, Torghelle piros lapot kapott, a játékvezető lefújta a meccset, ám ezután is volt mit nézni, hiszen a játékosok, az edzők és a játékvezetők közös lökdösődése is érdekes volt, de lassacskán megnyugodtak a kedélyek.

A győriek sorozatban hatodik bajnoki mérkőzésüket nyerték meg, mostani sikerükkel egyben a tabella élére ugrottak, a fehérváriak viszont legutóbb szeptember elején, Siófokon szereztek gólt tétmérkőzésen.

– Nagyjából úgy telt el a mérkőzés, hogy a Videoton nem alakított ki számottevő helyzetet – kezdte értékelését a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László. – Az első félidő negyedik percében volt egy teljesen analóg helyzet, mint a csütörtöki kupameccs első góljánál, Bozsovics kapus megint félúton volt. A tizenhatodik percben szintén jött egy beadás, hat hazai állt szemben két vendégjátékossal, mégis a győriek fejelték el a labdát. És ez nem a hatékony védekezés dicsérte. A huszonharmadik percben alakult ki a fehérváriak első lehetősége, annak köszönhetően, hogy kicsit feltolták a védekezésüket, és igyekeztek letámadni. Ez ment a negyvenedik percig, aztán az utolsó öt percben megint jött az állófutball. A második félidő eleje pozitívabb volt, lépett fel a Videoton, de különösebb helyzet nélkül. Nem kerültek a védők mögé, csak középen tologatták a labdát. Gyurcsó egy az egyben nem vállalkozott cselekre. Tulajdonképpen hetven percig előnyt adtak az ellenfélnek, mert csak akkor hozták be Torghellét. Ez egyértelműen az edző felelőssége.

A Videoton és a Siófok egykori kiváló játékosa hangsúlyozta, nem érti a fehérvári játékoskeret rotálását.

– Azért nem értem, mert az a játékos, aki nem tud csütörtökön és vasárnap is játszani, és jó teljesítményt nyújtani, az vagy beteg, egészségügyi problémája van, vagy nem él sportszerűen, vagy az illetékesek nem találják meg a helyes ritmusát, hogyan kell két mérkőzés között pihentetni és terhelni őket – szögezte le Tiber László. Óvatos, defenzív, egycsatáros játékkal nem lehet hibára kényszeríteni az ellenfél védelmét. Nincs egy kreatív középpályása a Videotonnak, bár papíron támadószellemű játékosai vannak, ilyen Gyurcsó és Oliveira. Az nem edzői kérdés, hogy nem tudnak kicselezni egy védőt, ez a játékos hibája. Ebből a felállásból adott esetben lehet négy-három-három, illetve négy-kettő-négy is. Ha nincsenek olyan játékosok, akik alkalmasak erre, vagy nem mondják el nekik, mit kéne csinálni, az ehhez vezet. Meccsek óta nem tudnak gólt lőni, indiszponáltak, nem is jön az eredmény. Pedig szépen alakult a többi eredmény, kikapott az MTK és a Debrecen is, de ezt a lehetőséget nem lovagolták meg. Ennek tudatásban sem játszottak agresszív letámadásra épülő támadófutballt…

Voltak bőven hiányzók

Balhátvédjei nélkül kellett felvennie a versenyt a Győri ETO-nak aktuális ellenfelével. Az eddigi mérkőzéseken többnyire Marko Dinjar lépett pályára ezen a poszton, neki azonban részleges combizom-szakadása van, így bármennyire is szeretett volna, nem tudott pályára lépni. Völgyi Dániel a szezon elejét kihagyta, aztán a Ligakupában már szerepet kapott, most azonban derékbántalmak miatt nem tudta helyettesíteni a korábbi balszélsőt.

Ami a jobbhátvéd posztot illeti, Michal Svec a legutóbbi két mérkőzésen már a szünetben kiállni kényszerült, s az orvosok kezdődő tüdőgyulladást állapítottak meg nála, de a hét második felében már bekapcsolódott az edzésekbe, és a mérkőzés fontosságára való tekintettel vállalta a játékot. Egyébként Lazar Stanisics és Vladimir Djordjevics sem volt még bevethető állapotban, tehát ők is hiányoztak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik