NB I

Mindenki azt hitte, hogy ihaj!

A Diósgyőr hazai pályán 2-1-re győzött az Újpest ellen az OTP Bank Liga első fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 1. forduló
Diósgyőri VTK – Újpest FC 2-1 (1-1)
Miskolc, 9000 néző. Játékvezető: Németh Á.
Diósgyőr: Ribánszki – Vadász, Nagy T., Rakovics, Gohér – Abdouraman, Fernando – Gosztonyi, Gallardo (Tisza, 52.), Luque (Elek Á., 77.) – Seydi (Bacsa, 72.). Edző: Sisa Tibor
Újpest: Balajcza – Vermes (Zarisz, 73.), Aarab, Mihajlovics, Nagy P. (Sztaniszavljevics, a szünetben) – Balogh B., Proesmans, Vasziljevics (Zamostny, 79.), Christ – Remili, Kabát. Edző: Jos Daerden
Gólszerzők: Fernando (29.), Seydi (65.), illetve Vermes (42.)
Kiállítva: Aarab (39.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A teltházas meccsen a diósgyőrieknél a legújabb szerzemény, Elek Ákos nem kapott lehetőséget a kezdőcsapatban, ahogyan Tisza Tibor sem, Gosztonyi András viszont ott volt a pályán. Eleinte mindkét csapat támadólag lépett fel, de az újpestieknek hamarosan csupán a védekezés jutott osztályrészül. Ezt a feladatot csak szabálytalanságok árán tudták végrehajtani, a DVTK pedig két veszélyes szabadrúgás (egy Balajcza-védés és egy kapufa) után a harmadik próbálkozást már nem hibázta el, Luque lövése után a tavasszal győztes gólt szerző Fernando Fernandez volt eredményes.

A folytatásban is a borsodiak kezdeményeztek, veszélyes helyzeteket dolgoztak ki, és úgy tűnt, akár már a szünet előtt eldöntheti a meccset. Történt ugyanis, hogy a marokkói származású belga védő, Naim Aarab nemes egyszerűséggel pofonvágta a spanyol Gallardót, amiért teljesen jogosan piros lapot kapott. Az emberelőnyt azonban nem tudta kihasználni a Diósgyőr, sőt! Kabát Péter szabadrúgása a felsőlécről a hosszú-hosszú sérülés után visszatérő újpesti csapatkapitány, Vermes Krisztián elé pattant, aki az elmélázó hazai védők között egy perccel a félidő lefújása előtt fejjel egyenlített (1-1).

A második periódusban sokáig nem látszott, hogy az egyik csapat emberelőnyben, a másik pedig értelemszerűen emberhátrányban játszik. Komoly lehetősége egyik oldalon sem alakult ki, pedig olykor az újpestiek is ellátogattak a DVTK tizenhatosán belülre. Aztán Seydi kihagyott helyzete után gyorsan javított és a léc alá bombázott, ezzel ismét a házigazda állt jobban (2-1). Beállt Elek Ákos és Bacsa Patrik is, utóbbi kidolgozott, de ki is hagyott két ígéretes ziccert, ráadásul a Tisza Tibor buktatásáért járó tizenegyest a bíró nem adta meg. A túloldalon a francia Grégory Christ egyenlíthetett volna, de milliméterekkel a kapu mellé lőtt, és Zamostny Balázs fejese is minimális mértékben tévesztett célt, így csapatuk kikapott.

A jó erőkből álló Diósgyőrnek simábban kellett volna elintéznie emberhátrányban játszó ellenfelét. Az Újpest időnként kifejezetten gyengén, lagymatagon, időnként viszont kifejezetten veszélyesen játszottak. Vermes és Kabát visszatérése egyértelműen pozitívum a fővárosiak számára, s ez ezúttal is látszott.

– Globálisan összefoglalva izgalmas meccs volt! Az első félidő első felében egyik oldalon sem dominált a középpályás-játék, nem volt sok befejezett akció – elemezte a látottakat Tornyi Barnabás, a Diósgyőr korábbi edzője. – Rögzített helyzetekből viszont mindkét csapat veszélyes lehetőségeket tudott kialakítani. Ebben élen járt a diósgyőri Luque, aki nálam a mérkőzés meghatározó embere volt. A nagy számok törvénye alapján a hazaiak eredményesek is voltak. Ezután jött a csúnya, felesleges, elítélendő szabálytalanság, amely felelőtlenség volt az újpesti játékos részéről. Ekkor mindenki azt gondolta, ez jelentősen befolyásolja a végeredményt. Igen ám, de a másik oldalon jött Kabát Péter szenzációs megoldása, amely után a labda kipattant a kapufáról, a kapus pedig beesett a kapujába, így nem tehetett Vermes góljáról. Seydi viszont nagy hibát követett el, nem is tudom, miért távolodott a labdától, mire várt?! Ráadásul további négy csapattársa sem tett tanúbizonyságot arról, hogy jó lenne a reakcióideje… edzőként megőrültem volna ilyen helyzetben!

Tornyi Barnabás hangsúlyozta, váratlan, de megérdemelt egyenlítés volt ez a fővárosiak részéről. Hozzátette, azt hitte, hogy a DVTK a második félidő első negyedórájában döntésre viszi a dolgot, mert egy emberhátrányban lévő – mint jelen esetben az Újpest – csapat ilyenkor lelkesedésből bármire képes.

– Húsz perc után Seydi valamelyest jóvátette a miatta kapott gólt, és ekkor mindenki azt hitte, hogy ihaj! Az Újpestnek viszont továbbra is voltak helyzetei, látszott, hogy a bajnokság későbbi szakaszában veretes kis társaság lehet – vélekedett a mester, aki nyári szabadságát követően kedden utazik vissza Katarba. – Christ helyzeténél és Zamostny fejesénél meghűlt a vér az ereimben. Helyzetek száma, illetve mezőnyfölény ide vagy oda, közel állt az ismételt egyenlítéshez az Újpest. Izgalmas meccs volt, megérdemelt hazai sikerrel, az elmúlt idényhez képest tartalmas vendégcsapattal, amely emberhátrányban is helytállt, ezért dicséret illeti. A diósgyőri szurkolótábornak pedig nincs párja ma Magyarországon! Ezt a meccs előtt, közben és utána is tapasztalhattuk.

Olvasói sztorik