NB I

Közlemény az egri stadion ügyében

Az MLSZ állásfoglalása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, az egri stadion jelen állapotában nem felel meg az MLSZ követelményeinek, így a csapat kénytelen a nevezésben állítólag csak “tartalékként” megjelölt debreceni stadionban lejátszani hazai mérkőzéseit.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a mai nap folyamán közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban:

A kialakult helyzetért teljes egészében az egri futballklub vezetése a felelős.

Nyilvánvaló, hogy a klub vezetése hónapok óta tisztában volt a helyi körülményekkel, ismerte az NB I-es bajnokságban való szereplés feltételeit.

Időrendben az első felidézendő, dokumentálható esemény, hogy az Egri FC az áprilisi licenckérelmében a hazai mérkőzések helyszínének a DVSC pályára kért engedélyt. A licenceljárásban fel sem merült az egri pálya használatának gondolata. A kérelemhez az Egri FC csatolta a DVSC-vel aláírt szolgáltatói szerződést is. A debreceni pálya rendelkezik a megfelelő minősítéssel, így a kérést az MLSZ a licenceljárás során elfogadta.

Az Egri FC vezetése tökéletesen tisztában volt a hiányosságokkal: nincs pályavilágítás, mely lehetetlenné teszi az esti mérkőzések rendezését és a televíziós közvetítéseket, számos további hiányosság veszélyezteti a nézők biztonságát, egészségét: a lelátó nagyobbik részén málladozik a beton, nincs elegendő és a biztonságos bejutást lehetővé kapu, több előírt helyen nincs kerítés, ahol pedig van, rozsdás és balesetveszélyes, de nincs a stadionban elegendő és kulturált mellékhelyiség sem, ami a XXI. században alapkövetelmény. Mindezeket a hiányosságokat egyébként az Egri FC vezetője által aláírt pályaszemle-jegyzőkönyv, valamint az Eger FC által készített 4 éves (!) felújítási terv is tartalmazza.

A fentiek alapján könnyen belátható, hogy hónapok óta tudott volt, hogy az egri pálya alkalmatlan az NB I-re, kérelem esetén nem kapna licencet és ezzel a klub vezetői és a pálya üzemeltetői pontosan tisztában voltak.

Egyértelmű tehát, hogy egyes téves állításokkal szemben nem az MLSZ, “kényszerítette” rá, hanem az Egri FC saját elhatározásból döntött a debreceni pálya mellett! Nem az MLSZ döntése kényszere mellett, hanem azért, mert az Egri FC saját magát hozta olyan helyzetbe, amely nem tette elfogadhatóvá az egri pálya használatának engedélyezési kérelmét – ráadásul mindezt a licenceljárás lezárása után.

A többi – vagyis a felelősség áthárításának kísérlete az MLSZ Elnökségére – már csak kommunikációs manőver a klub részéről, amely figyelmen kívül hagyja a fair-play alapvető szabályait. Ez különösen azért méltánytalan, mert az MLSZ munkatársai a licencbírálati folyamat során végig jó szándékúan, konstruktívan és segítőkészen álltak az egri klub ügyéhez.

Ilyen és ehhez hasonló esetekben gyakran nyúlnak az egyesületi vezetők, támogatók ahhoz a könnyűnek tűnő megoldáshoz, hogy a problémák megoldása helyett a felelősség áthárítását, a vészharangok kongatását, következményekkel való fenyegetést, és végső soron a visszalépést választják. Az ilyen helyzetekben ugyanazt gondoljuk: egy egyesület körül kialakult szakmai, pénzügyi, infrastrukturális helyzetért a felelősség a klub vezetését terheli. Az MLSZ kiszámítható módon, jól tervezhetően, minden klub számára azonos és teljesíthető feltételeket ír elő és tartat be. Ezzel védi a versenysemlegességet, és azok teljesítményét, akik komoly erőfeszítésekkel megfelelnek az előírásoknak. Az MLSZ elsődleges alapelve, hogy a szabályok, előírások és licenc-követelmények minden csapatra egyformán vonatkoznak.

Az MLSZ vezetése azonban bízik abban, hogy az egri futball mögött álló erők nem engedik veszni az elmúlt időszakban befektetett fáradságos munkát, pénzt és nem hagyják cserben a feljutást kivívó sportembereket, Eger sportszerető közvéleményét, és a magyar labdarúgó-társadalom egészét. Az MLSZ-nek is érdeke, hogy pályaválasztóként valamennyi csapat a saját pályáján, hazai környezetben játszhassa mérkőzéseit, de a szabályok betartása és betartatása biztosítja a verseny tisztaságát, az esélyegyenlőséget.

Ahogy Egerben elkészülnek a szükséges hiánypótló beruházások, az Elnökség dönthet arról, hogy engedélyezi ez egri pálya használatát. És senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ha szabályok szerint megteheti, meg is fogja tenni!

(forrás: mlsz.hu)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik