Megyei foci

Helyzetjelentés az „elsüllyedt” városokból

Két csapat százszázalékos az új idényben, ketten döntetlennel rajtoltak, egy még nem játszott.

Kapcsolódó cikkek

Licenchiány miatt tavasszal kizárták az élvonalból a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Győr és a Pécs csapatát; a Pápa kiesett, de hasonló okok miatt nem indult az NB II-ben. A felsoroltakon kívül a Kaposvár is túl van egy rendhagyó osztályváltáson. Az új szezon kezdete után néhány héttel szemügyre vettük, milyen helyzetben vannak, hogy rajtoltak az említett klubok, vagy azok utódjai.

Nyíregyháza (NB III)

A csapat neve és tulajdonosi szerkezete sem változott, ahogyan Mátyus János vezetőedző is maradt; a klub élt a lehetőséggel, és az NB III-ba nevezett, ahol három forduló után három győzelemmel rendelkezik a Keleti-csoportban, és a Magyar Kupa országos főtáblájának első körét is sikerrel abszolválta.

A játékoskeretből sokan távoztak, többen viszont maradtak, és az érkezők is NB I-es minőséget képviselnek a harmadvonalban. Eddigi meccseiket több ezres közönség előtt játszották.

Győr (NB III)

A csapat neve Győri ETO FC helyett immár ETO FC Győr; a tulajdonosi szerkezet megváltozott, hiszen a bűncselekményekkel gyanúsított Tarsoly Csaba után a helyi teremlabdarúgó-klubot működtető gazdasági társaság karolta fel az együttest, amely ugyancsak az NB III-ban állt rajthoz, és szintén százszázalékos teljesítménnyel vezeti a Nyugati-csoport tabelláját, bár a Magyar Kupából kiestek.

A szakmai stáb és a játékoskeret is abszolút megújult, bár Németh Zoltán korábban is a győri utánpótlásban tevékenykedett. Hazai mérkőzéseikre szintén több ezer ember kíváncsi.

Kecskemét (megye I)

Az alföldi megyeszékhelyen nem éltek az NB III-as lehetőséggel, az újjászervezett csapatot a Bács-Kiskun megyei első osztályban indították el – Kecskeméti LC TE SI néven – teljesen megfiatalított kerettel és új szakmai stábbal, amelynek az élén Márton Pál vezetőedző áll. Eddig egy mérkőzésük volt: hazai pályán 5-2-re győztek a Kunszállás ellen, 900 néző előtt, remek hangulatban.

A közelmúltban rendezett önkormányzati egyeztetés soránnyilvánvalóvá vált, hogy széleskörű városi, sőt megyei összefogás körvonalazódik, amelynek célja a klub mielőbbi visszajuttatása az NB II-ben, majd az élvonalba – tehát a tulajdonosi háttér itt is változott.

Pécs (megye I)

PMFC-Matias helyett immár csak PMFC néven játszik a baranyai megyeszékhely csapata, amelytől Matyi Dezső megszabadult, így az új idényben a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyezteti. Az NB III-ra ők is nemet mondtak, sőt még a megyei első osztályban is két hét halasztást kértek, de addig is szorgalmasan játsszák az edzőmeccseiket, amelyeket sikerrel abszolválnak.

A játékoskeret teljesen kicserélődött, bár egy-két ismerős nevet találunk benne. A régi-új vezetőedző, Márton Gábor személye garancia a sikerre, és az NB I-es meccset korábban bojkottáló ultrák is jelezték már, hogy újra számíthat rájuk a csapat. A csontvázak továbbra is nagy erőkkel dőlnek ki a szekrényből (ez Matyi Dezsőt ismerve nem csoda), legutóbb például azzal kellett szembesülniük a pécsieknek, hogy a stadionban nincs gáz és áram

Pápa (megye I)

Véget ért a Lombard-időszak – Bíró Péter tulajdonost bűncselekményekkel gyanúsítják –, ezért szintén városi összefogásra volt szükség, hogy ne szűnjön meg a felnőtt labdarúgás. Így körülmények között az NB III-ról szó sem lehetett, sőt egy ideig még a megyei első osztály is kérdéses volt, de aztán mégis összejött az indulás, méghozzá Pápai Perutz FC néven, toborzón összeszedett játékosokkal, Marton Miklós vezetőedző irányításával.

A múlt vasárnapi bajnoki rajt gól nélküli eredményt hozott Balatonalmádiban, és bár egy mérkőzésből nyilván nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ennek a társaságnak vélhetően nem a feljutás lesz a küldetése a mostani szezonban.

„Belátható időn belül szeretnénk az NB III-ba felkerülni, az álmunk az, hogy már a következő idényt a harmadosztályban kezdjük meg” – mondta a keddi szurkolói ankéton Bocskay László klubelnök, de Marton Miklós vezetőedző elismerte, hogy a felkészülésben van lemaradásuk, az edzésen gyakoroltakat kilencven percig még nem tudják megvalósítani a játékosok, akiknek a tudása nem egyforma, sokaknak ehhez a szinthez is fejlődniük kell…

Kaposvár (megye I)

Tavasszal, illetve a nyár elején sokáig gyanúsan nagy csend volt a klub körül, akkor már lehetett sejteni, hogy nagy a baj, és az NB III a somogyi városban sem fog menni. Pusztai László irányításával, a Bene Ferenc Akadémia égisze alatt – Kaposvári Rákóczi BFLA néven – a megye egyben indult az együttes, amely a Babócsa SE otthonában 2-2-t játszott múlt hétvégén. A keretben több ismerős nevet is találunk, és a lelátón is voltak régi bútordarabok, de egyiküknek a közönség nagyon nem örült… Második találkozójukat már megnyerték: odahaza 4-0-ra elkaptáka Siófoki Bányászt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik