NB I

Ezekben a megyékben csak álom az NB I

Tizenkét megyének nincs élvonalbeli csapata; közülük ötben az NB II is messzinek tűnik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, tavasszal drasztikus lépésekre szánta el magát a szövetség: összesen öt klubnak nem adott licencet az élvonalra, ennek köszönhetően 12 csapatra csökkent az OTP Bank Liga mezőnye. Az NB II csapatsora hosszabb huzavona után lett végleges, csak úgy, mint a harmadosztály mezőnye – a második vonal 16 csapattal kezdődött el, míg az NB III-at három, egyenként 17 alakulatot számláló csoport alkotja.

A 19 megyéből mindössze hétnek van élvonalbeli csapata, ráadásul a Pest megyeiek kivétel nélkül Budapesten szerepelnek (Ferencváros, Újpest, Bp. Honvéd, MTK, Vasas). Fejérnek van még egynél több csapata (Videoton, Puskás Akadémia), míg Borsod-Abaúj-Zemplén (Diósgyőri VTK), Békés (Békéscsaba 1912 Előre), Hajdú-Bihar (Debreceni VSC), Tolna (Paksi FC) és Vas (Szombathelyi Haladás) egy-egy klubbal képviselteti magát.

A fenti megyék közül Borsodnak (Mezőkövesd), Fejérnek (Csákvár, Dunaújváros PASE), Hajdú-Biharnak (Balmazújváros) és Pestnek (Budaörs, Vác, Szigetszentmiklós, Soroksár) NB II-es csapata is van; hozzájuk csatlakozik a másodosztályban Győr-Moson-Sopron két legmagasabban jegyzett csapata, a Gyirmót és a Soproni VSE; a Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkező Szolnoki MÁV FC; Somogy legmagasabban jegyzett együttese, a Siófok; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a Kisvárda; míg Veszprém megyéből az FC Ajka; illetve Zalából a Zalaegerszegi TE. Csongrád megyét a Szeged 2011-Grosics Akadémia képviseli, az együttes hazai meccseihez azonban nagyobb távolságot kell megtennie a fanatikusoknak: a csapat Gyulán lép pályára hazai környezetben.

Az első két osztályban nincs csapata Baranyának, Hevesnek, Komárom-Esztergomnak és Nógrádnak. Ezen megyék összesen nyolc csapattal vesznek részt az NB III-ban – míg például Pest megye összesen 18 együttest számlál a harmadik vonalban, köztük 12 fővárosi együttessel. Érdekesség, hogy a fenti négy megye közül egyedül Komárom-Esztergom székhelye, Tatabánya rendelkezik NB-s csapattal, a többi megyét a „főváros” csak a megyei bajnokságban képviseli.

A legnagyobb érvágást az MLSZ döntését követően Bács-Kiskun szenvedte el: a Kecskemét kizárásával ugyan a harmadosztály jutott volna a csapatnak, de ezt sem tudta vállalni a KTE, így csak a megyei bajnokságban indulhatott. Mivel más NB-s csapata nincs a megyének, így ott nincs klub az országos táblán.

Olvasói sztorik