Megyei foci

Ahol a kicsik is nagyok lehetnek

A Magyar Kupa megyei selejtezőiből idén is több, alacsonyabb osztályú csapat jutott az országos főtáblára.

Kapcsolódó cikkek

Vajon mikor sorsolnak?

A Magyar Kupa országos főtáblájának sorsolásával kapcsolatban több problémával is szembesültek a közelmúltban a szövetség munkatársai, ezekről ide kattintva olvashatnak!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az országos kupasorozatok ideális lehetőséget nyújtanak az alacsonyabb osztályú csapatoknak ahhoz, hogy nemzeti szinten is kiemelkedő eredményt érjenek el. Bár az osztályváltáshoz minimum egy év szükséges, a Magyar Kupa, illetve annak megyei selejtezősorozata a legalacsonyabb besorolású egyesületeknek is lehetőséget kínál arra, hogy egy szezon alatt a legjobbak közé kerüljenek saját megyéjükben, vagy éppen az országos főtáblán érjenek el bravúrokat. Egy teljes bajnoki szezonon keresztül ugyan nehéz felvenni a versenyt a legjobbakkal, de egy mérkőzésen még a jóval esélyesebb ellenfél is meglephető.

A Magyar Kupa 2014–2015-ös idényében a megyei selejtezőkben csak a megyei bajnokságokban induló sportszervezetek vettek részt, mivel az NB-s csapatok (kivéve az NB I-es egyesületek tartalékcsapatait) alanyi jogon kvalifikálták magukat az országos főtáblára a 2015–2016-os kupaszezonra. Az MLSZ 42 csapatban határozta meg a megyei kupákból fellépők számát, megyénként különböző (1, 2 vagy 3) keretszámot kijelölve.

Bár megyei szinten is az első osztályban szereplő csapatok számítanak favoritnak a végső győzelemért, vagy a főtáblára jutásért vívott küzdelemben, az elmúlt szezonban is jó néhány alacsonyabb osztályú egyesület tudott meglepetést okozni. Lássuk, melyek voltak azok a csapatok, amelyek a megyei kupákból feljutottak az országos főtáblára, külön kiemelve azokat, akik legfeljebb másodosztályú besorolással vitték véghez ezt a bravúrt, vagy a legmesszebb jutottak saját megyéjükön belül. A megyék neve után zárójelben az országos főtáblára általuk delegált csapatok száma olvasható.

Bács-Kiskun (2)

Az ország legnagyobb megyéjében az első osztályú Bácsalmási PVSE lett a kupagyőztes, miután a Solton megrendezett döntőben 7-2-re győzött a Géderlak KSE ellen. A vesztes félnek azonban nem lehet oka a szomorkodásra, hiszen megyei harmadosztályú csapatként jutott el a fináléig, kiharcolva ezzel az országos főtáblára jutást. A géderlaki futballisták egyébként is kiváló szezont tudhatnak maguk mögött, hiszen a harmadosztály Nyugati-csoportját veretlenül, ellenfeleiknek mindössze egy döntetlent engedve nyerték meg.

Baranya (2)

Legdélibb megyénkben érdekes szisztémában rendezik a megyei kupa végjátékát, hiszen a fináléba jutó három csapat egy helyszínen (ami idén Mohács volt), három egymást követő egyfélidős mérkőzésen (végül is mindenki 90 percet játszik…), körmérkőzéses formában dönt a végső helyezésekről. Baranyában idén abszolút érvényesült a papírforma, hiszen a legjobb három közé a megyei első osztály első három helyezettje került. A győzelmet végül a bajnoki címet is megszerző, ezzel duplázó Komlói BSK szerezte meg, a második helyen a bajnokságban harmadik helyezett Siklósi FC végzett, a harmadik pedig a bajnoki második PTE-PEAC lett. A főtáblára előbbi kettő került fel.

Békés (2)

A délkeleti határszélen a Mezőhegyesi SE lett a kupagyőztes, a döntőben a Füzesgyarmati SK legénységét 1-0-ra legyűrve. A megyét így ez a két első osztályú csapat képviselheti az országos főtáblán. A legjobb alacsonyabb osztályú együttes a másodosztályban második helyen végző Sarkadi Kinizsi LE lett, amely az elődöntőben a végső győztes ellen búcsúzott. A legjobb négy közé még a megyei bajnok Kondorosi TE jutott be.

Borsod-Abaúj-Zemplén (3)

Északon is duplázásnak lehettek tanúi, a megyei bajnok Tállya a kupát is behúzta idén. A döntőben egy másik bajnokcsapat, a másodosztály Keleti-csoportját megnyerő Szerencs volt az áldozat (3-1). Az ugyanitt negyedik helyen végző Hidasnémeti lett a harmadik, miután a bronzmeccsen kétgólos hátrányból felállva döntetlenre mentette (2-2) az első osztályban második helyen végző Felsőzsolca elleni meccset, így alacsonyabb osztályú csapatként ők vehetnek részt az országos főtábla küzdelmeiben. A három feljutóból tehát ketten másodosztályúak, már ami az elmúlt bajnoki szezon besorolását illeti.

Budapest (2)

A fővárosban is duplázás történt, a patinás múlttal bíró Pénzügyőr SE mindkét fronton a legjobbnak bizonyult. A döntőben a másodosztályt letaroló, mind a harminc meccsét megnyerő, szinte kizárólag külföldi (főleg nigériai származású) játékosokra építő Inter CDF SE ellen győztek 4-1-re a Csepelen lejátszott meccsen. A vereség ellenére a nemzetközi csapat is ott lehet az MK főtábláján.

Csongrád (2)

Nem volt kérdés, ki az úr idén Csongrádban, a Hódmezővásárhely FC ugyanis amellett, hogy veretlenül, mindössze háromszor ikszelve nyerte meg a megyei bajnokságot, a kupában is az élen végzett. A döntőben nemes egyszerűséggel 6-1-re verték az egyébként ugyancsak első osztályú Ásotthalom TE-t (e két egyesület vehet részt az országos főtábla küzdelmeiben). Az elődöntőbe további két élvonalbeli csapat (FK 1899 Szeged és Mórahalmi KSE) jutott még be, vagyis nem születtek túl nagy meglepetések a megyei kupasorozatban. A két, legtovább jutó alacsonyabb osztályú csapat az egyaránt a másodosztályban szereplő Kiskundorozsmai ESK és Zsombó SE lettek, akik a legjobb nyolc között búcsúztak.

Fejér (2)

A Vértestől délre a helyzet változatlan. Az Iváncsa együttese immár két éve uralja a megye futballját, miután az elmúlt két szezonban mind a megyei bajnokságot, mind a kupát megnyerte. Méltó (bár kevésbé eredményes) ellenfelük a Velence Bericap együttese, amely a 2013-as bajnoki cím után tavaly a harmadik, idén pedig a második helyet szerezte meg a bajnokságban. És hogy mi a helyzet a kupával? A tópartiak a 2012-es győzelem után tavaly és idén is döntőztek, de az Iváncsa mindkétszer jobbnak bizonyult (tavaly 3-1, idén 2-0) náluk. Természetesen az országos főtáblára is ők jutottak fel. A legjobb alacsonyabb osztályú csapat a megye kettes Nagylók lett, amely a legjobb négy között búcsúzott és végül negyedik lett, miután a harmadik helyért vívott meccsen 3-1-re kikapott az első osztályú Martonvásártól.

Győr-Moson-Sopron (3)

Már meg sem lepődünk az újabb duplázáson: a Kisalföldön a Csornai SE vitt mindent, a Gyirmóton megrendezett kupadöntőn 3-0-ra verte az ugyancsak első osztályú DAC Foci24 csapatát. A harmadik helyen is egy élvonalbeli egyesület, a Nyúl SC végzett, miután a kisdöntőben Fertőszentmiklóson 6-2-re verte a másodosztályú FSC Hegykő együttesét. Utóbbi lett tehát a legjobb alacsonyabb osztályú csapat, de élvonalbeli riválisaival szemben így is lemaradt az országos főtábláról.

Hajdú-Bihar (2)

A Hajdúságban nem jött össze a duplázás, miután a bajnok Sárrétudvari KSE a kupadöntőn tizenegyesekkel veszített a megyei első osztály harmadik helyezettje, a Hajdúszoboszlói SE ellen. A harmadik helyen is első osztályú csapat, a Nagyhegyes KSE végzett, miután a bronzmeccsen 2-0-ra verte a másodosztály Déli-csoportjában második helyre befutó Báránd KSE-t, amely így is a megyei kupa legjobb alacsonyabb osztályú csapata lett. A helyosztókat egyébként a debreceni Nagyerdei Stadionban vívták, ugyanazon a napon. Az országos főtáblára került a Hajdúszoboszló és a Sárrétudvari.

Heves (1)

A Mátra vidékén újabb duplázóval találkozunk, a Szőlőskert Nagyréde SC személyében. A rédeiek a domoszlói kupadöntőn a másodosztályú Mátraderecske SE csapatát porolták el 6-0-ra, ami azért egy kupadöntőben nem szokványos eredmény. Ezzel a győzelemmel a Szőlőskert képviselheti Heves megyét az országos főtáblán. Érdemes megemlíteni, hogy a legjobb négy közé bejutott a szebb napokat is látott egri futball képviselője, a megyei másodosztályban bajnok Egri Sportcentrum SE is. Az elődöntő negyedik résztvevője az első osztályban szereplő Gyöngyöshalász SE volt.

Jász-Nagykun-Szolnok (1)

Kiélezett harc folyt a főtáblára kerülésért, amely végül a Szajol KLK sikerével végződött. Az első osztály negyedik helyezettje a kupadöntőben végül 3-2-re verte az ugyanitt tizedikként végző, jászárokszállási illetőségű JVSE Rosenberger csapatát. A legjobb négy közé bejutott még a megyei élvonal utolsó helyén végző Martfűi LSE és legjobb alacsonyabb osztályú csapatként a másodosztályú Szászberek SE.

Komárom-Esztergom (2)

Legkisebb megyénkben bizonyos szempontból nem született meglepetés, hiszen a végső győzelmet zsinórban negyedszer (!) az első osztály ötödik helyén végző Sárisápi BSE szerezte meg, márpedig ez a győzelmi sorozat országos szinten egyedülálló. A sárisápiak a fináléban a másodosztály bajnoka, a Vértessomlói KSK ellen győztek 2-0-ra. Utóbbiak egyébként azt a nem kis bravúrt vitték véghez, hogy az elődöntőben 1-1-et értek el a megyei bajnok Kecskéd KSK ellen, így alacsonyabb osztályú csapatként ők kerültek a döntőbe és nem mellékesen az országos főtáblára. Az elődöntő negyedik résztvevője az első osztály hatodik helyén végző Bábolna SE volt, amely a bronzmeccsen 2-1-re verte a Kecskédet. A helyosztókat Komáromban rendezték, Baranyához és Hajdú-Biharhoz hasonlóan ugyanazon a napon.

Nógrád (2)

Nógrádban is duplázásnak lehettek tanúi, a somoskőújfalui illetőségű Somos SE révén. A határátkelőhely csapata a salgótarjáni kupadöntőben 2-1-re győzött az ugyancsak első osztályú Cered VSE ellen. A legjobb négy közé bejutott még az élvonal második helyén végző Nőtincs SE és legjobb alacsonyabb osztályú csapatként a másodosztály Nyugati-csoportját megnyerő Szügy SE. A főtáblára a két döntős került.

Pest (3)

Két második hely után két első: a Nagykáta SE tavaly mind a másodosztály Keleti-csoportjában, mind a megyei kupában a második helyen végzett, idén azonban már nem lehetett megállítani őket. A bajnoki cím elnyerése után a kupa is az övék lett, miután az Üllőn megrendezett fináléban, hosszabbítás után 1-0-ra legyőzték az első osztályban vitézkedő Viadukt SE-Biatorbágy együttesét. Az elődöntőben búcsúzott a megyei bajnok Érdi VSE és a másodosztály Északi-csoportjának győztese, a Kisnémedi MSE – kapujában Koszta Jánossal. Hogy melyikük lesz a harmadik főtáblás? Nos, Pest Megyei Kupa harmadik helyéről – és a Magyar Kupa-indulás jogáról – döntő Kisnémedi – Érdi VSE mérkőzésre július 18-án, szombaton 18 órától kerül sor Veresegyházon.

Somogy (2)

A Balatontól délre a megyei első osztályú Babócsa SE lett a kupagyőztes, de kevés hiányzott a meglepetéshez, miután az első osztály ötödik helyezettje 3-3 után csak tizenegyesekkel bizonyult jobbnak a másodosztály Északi-csoportjában második helyen végző Somogyvár csapatánál. A vesztes vigaszdíja az országos főtábla.

Szabolcs-Szatmár-Bereg (3)

Az ország keleti végein is érdekes lebonyolítását választották a megyei kupasorozatnak. Baranyához hasonlóan a kieséses szakasz végére itt is három csapat maradt állva, ám ők nem játszottak a végső győzelemért. Szabolcsban így tulajdonképpen nem a kupa elnyerése, hanem az országos főtáblára kerülés volt a tét. És hogy ki a három továbbjutó? Az első osztályból a Tiszakanyár SE, míg a második vonalból a Nyírerdő-csoportot megnyerő Mátészalkai MTK és a Kelet-magyarországi csoportot száz százalékkal (harminc meccs, harminc győzelem!) abszolváló Nagyecsed RSE. A három továbbjutóból tehát kettő másodosztályú: ez is meglepetés!

Tolna (1)

Tolnában sem született szenzáció, a legjobb négy közé csak első osztályú csapatok jutottak. A kupát végül a duplázó Bonyhád VLC nyerte, miután a szekszárdi fináléban 2-1-re győzött a Szedres SE ellen és ezzel egyedüliként feljutott a főtáblára. Az elődöntő további résztvevői a Kölesd SE és a Tolnai VFC voltak. A legjobb alacsonyabb osztályú csapatok az egyaránt a megyei másodosztály Keleti-csoportjában szereplő Bátaapáti SE és Mórágy SE lettek, akik a negyeddöntőben búcsúztak.

Vas (2)

A nyugati határszélen is duplázást jegyezhettek fel a krónikák, a Celldömölki VSE mindkét fronton a legjobbnak bizonyult. A döntőben az ugyancsak első osztályú Vép VSE ellen győzött 3-0-ra. A legjobb alacsonyabb osztályú csapat a másodosztály Szombathelyi-csoportjában szereplő Balogunyom SE lett, amely a legjobb négy között búcsúzott. A negyedik elődöntős az első osztályú Szentgotthárd VSE lett. A főtáblára a két döntős került.

Veszprém (2)

Meglepetés született a Bakonyban is, hiszen a megyei kupát Pesthez hasonlóan egy másodosztályú (és ott ugyancsak bajnokságot nyerő) csapat, a Dudar SE szerezte meg. A dudariak a fináléban 3-1-re verték az első osztályú Balatonalmádi SE-t, a vesztes vigaszdíja itt is a főtáblára jutás.

Zala (3)

A délnyugati sarokban a Tarr Sprint Andráshida duplázott, miután a Zalaegerszegen megtartott kupadöntőn hosszabbítás után 3-2-re verte a bajnokságban is második helyen végző Hévíz SK-t. A döntő előmeccsén, a harmadik helyért vívott találkozón az első osztály negyedik helyén végző Lenti TE Sport 36 2-0-ra győzött a legjobb alacsonyabb osztályú csapat, a második vonal Északi-csoportjában szereplő AF Páterdomb LSC ellen, ezzel az említett három élvonalbeli csapat jutott a főtáblára.

A megyei kupa tehát az elmúlt szezonban is szolgált meglepetésekkel, hiszen a 19 kupagyőztes közül (Szabolcsban ugye nem tartottak finálét) kettő, a pesti Nagykáta SE és a veszprémi Dudar SE is a megyei másodosztályból érkezett. Többségében persze a papírforma érvényesült, sőt, 11 megyében duplázás történt, tehát a kupagyőztes a bajnoki címet is besöpörte.

A 41, eddig főtáblára került megyei csapat közül 31 első osztályú (76%), kilenc másodosztályú (22%), egy pedig harmadosztályú (2%). Ahogy már említettük, Pest megyéből még egy feljutó (az Érdi VSE vagy a Kisnémedi MSE) hiányzik. A főtáblára jutó 42 megyei csapat közül tehát vagy 32 lesz első- és 9 másodosztályú, vagy 31 első- és 10 másodosztályú.

Érdekességként említhetjük, hogy az öt, egyaránt három csapatot delegáló megye közül kettőből (Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg) is két alacsonyabb osztályú csapat jutott tovább az egyetlen első osztályú mellett, sőt, ez még Pest megyében is előfordulhat.

A legnagyobb bravúr pedig természetesen a Bács-Kiskun megyei Géderlak KSE nevéhez fűződik, aki – az országban egyedüliként – a megyei harmadosztályból jutott a legjobbak közé. Alulról indulva is nagy magasságokba lehet tehát eljutni, a fenti névsor alapján a recept adott. Mi pedig csak egyet tehetünk: sok sikert kívánunk a főtáblán a „kicsiknek”!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik