NB I

Bajnokként távozó edzők

Mezey György és Joan Carrillo mellett például Varga Istvánnak és Fabio Capellónak sem volt maradása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nagyon úgy tűnik, hogy nem életbiztosítás, ha valaki bajnokcsapatot csinál Székesfehérváron. A Videoton először 2011-ben lett aranyérmes az NB I-ben, de már a tavaszi szezon során nyílt titoknak számított, hogy Mezey György vezetőedzőnek távoznia kell a kispadról az idény végén.

A sors négy évvel később ismételte magát: ezúttal a spanyol Joan Carrillo nevéhez fűződik a Vidi bajnoki címe, de minden jel arra mutat, hogy helyette a francia Bernard Casoni irányítja majd az együttest a Bajnokok Ligája-selejtezőben, illetve a következő évadban, ő pedig a horvát Hajduk Split élén folytatja karrierjét.

Hogy nem csupán magyaros sajátosságról van szó, azt az alábbi külföldi példák is alátámasztják.

Real Madrid

A 2006–2007-es idény végén a Real Madrid lett a spanyol bajnok, méghozzá az olasz Fabio Capello vezetésével; a nagy siker után mégis távoznia kellett, pedig szívesen maradt volna. „Az az érzésem, hogy a vezetőség a bajnoki cím ellenére nem áll mögöttem. Nem tőlem függ, hogy maradok-e, ebben a kérdésben az elnök dönt” – mondta Capello.

Márpedig Ramón Calderón elnök állítólag már jóval az aranyérem megszerzése előtt eldöntötte, hogy Bernd Schuster lesz a vezetőedző a következő idényben – olyannyira, hogy a korabeli sajtóhírek szerint előszerződést is kötött vele –, és ehhez tartotta is magát.

FC Barcelona

Tito Vilanova története még ennél is szomorúbb, hiszen ő már az FC Barcelona spanyol bajnoki elsőségével záruló 2012–2013-as évad tavaszi időszakát sem tudta végigcsinálni, mert a daganatos betegségét kezeltette. Később visszatért, mert biztatóak voltak az orvosi eredményei, de az aranyérem megszerzése után, nyáron bejelentette, hogy az egészségi állapota miatt távozik. Tavaly tavasszal hunyt el.

Manchester United

Miért éppen Sir Alex Ferguson maradna ki ebből az összeállításból… Hiszen 2013-ban a MU volt a bajnok, amikor a világ egyik legismertebb, legeredményesebb edzőegyénisége visszavonulót fújt a kispadtól.

Bayern München

A német Jupp Heynckes sem azért vált meg a Bayern München kispadjától, mert elküldték, hanem azért, mert nyugdíjba voltunk. Történt mindez tavalyelőtt, a Bajnokok Ligája, a Bundesliga, illetve a Német Kupa megnyerése után…

Újpesti Dózsa

Folytassuk egy újabb hazai példával: szinte pontosan 25 évvel ezelőtt, 1990. május 26-án a Verebes József-féle MTK már megnyert bajnoki címet engedett ki a kezéből, míg az Újpesti Dózsából bajnokot csináló edzőt, Varga Istvánt gyakorlatilag kirúgták az arannyal a kezében – írta az index.hu.

A csapat tavaszi szerepléséből egyáltalán nem lehetett a bajnoki címre következtetni, ezért a szakosztályelnök már az idény vége előtt elhatározta a menesztését. A Dózsa elnöksége hallani sem akart a kirúgásáról, de néhány fordulóval később kiderült, az edző mégsem maradhat, az első csapatnál az év végéig szóló szerződését nem hosszabbítják meg, visszamehet a tartalékcsapathoz. Varga ebből nem kért, és az aranyéremről döntő utolsó fordulót megelőzően ezt nyilatkozta: „Az biztos, hogy távozom a klubtól. Az utolsó forduló mérkőzésén már nem is ülök le a kispadra, kabalából a játékoskijáróból nézem végig a találkozót.”

Győztek a Honvéd ellen, az MTK viszont kikapott a Vác vendégeként, így az Újpest lett a bajnok – azonos pontszámmal, jobb gólkülönbségének köszönhetően. „Rosszulesett, hogy a tartalékokhoz akartak visszaküldeni, nekem az már visszalépés lett volna – vallotta akkori döntéséről Varga István, aki mégsem sértődöttségből döntött a távozás mellett. – Az az igazság, hogy a bajnoki cím után behívtak minket Hólya Istvánhoz, a Dózsa elnökéhez Baróti Lajos bácsival, aki a szaktanácsadóm volt, és arra kértek minket, hogy maradjunk. Mérlegeltem és nemet mondtam, mert nem lett volna érdemes ilyen ellenséges hangulatban maradni, hiszen jön két vereség, és máris kirúgnak.”

Nyíregyháza Spartacus

Tavaly nyáron történt, hogy az NB II-ben bajnok Nyíregyháza vezetőedzőjének, Lucsánszky Tamásnak felsőbb utasításra meg kellett válnia posztjától, az élvonalban már Csábi József irányított, ő pedig klubigazgató lett. Igen, csakhamar onnan is távozott.

Rába ETO

Hazánkban a teremlabdarúgás is szolgáltatott hasonló példát a közelmúltban: a spanyol Marcos Angulo Lopez hiába lett bajnok a Rába ETO csapatával 2013-ban, a következő szezont már nem vele kezdték a győriek. Azóta minőségi munkát végzett a MAFC élén is, mostanság pedig a Haladás vezetőedzője – amellyel klubtörténeti sikert értek el a bajnoki bronzéremmel – és a szlovák válogatott szövetségi kapitánya.

Olvasói sztorik