Nemzetközi foci

Haknizó világsztárok nyomában

Nem egy klasszis döntött úgy, hogy nem kell az ünnepi búcsú, inkább ismeretlen csapatokban vezet le.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mindössze fél év után távozott az olasz Sampdoria csapatától Samuel Eto’o. A 34 éves támadó lassacskán már keresi a megfelelő klubot a méltó visszavonulásra, ám úgy tűnik, olyan jó helye nem lesz több, mint amilyen a Barcelonában volt. A kameruni az elmúlt négy évet tekintve immár ötödik csapatához szerződik: 2011-ben az orosz Anzsi Mahacskala igazolta le, majd játszott az angol Chelsea-ben és Evertonban, jött a Sampdoria, ősztől pedig a török Antalyasport erősíti.

Eto’o nem egyedüli azon sztárok között, akik nem találják a megfelelő helyet a visszavonulásra – vagy éppen kiváló pénzszerzési lehetőségre bukkantak karrierjük végén –, és hosszú éveket „hakniznak” még a nevükből a nemzetközi körforgásban már kevésbé – vagy egyáltalán nem – jegyzett klubokban.

Már a kétezres évek első felében is lehetett hallani olyan sztárokról, akik a stoplis szögre akasztása helyett inkább elfocizgattak még néhány évet a kevésbé ismert, ám annál tehetősebb csapatoknál. A világbajnok brazil Romário például 37 évesen döntött úgy, hogy a katari al-Szaddhoz szerződik – a hírek szerint három hónapra másfél millió dollárért. A Fluminensétől csak kölcsönbe érkezett, három évvel később azonban már teljes értékű játékosként köszönthették az Egyesült Államok bajnokságában szereplő Miami FC szurkolói, de még ezzel sem volt vége a levezetésnek: 2006-ban az ausztrál Adelaide United együttesében is pályára lépett néhányszor.

Szintén világbajnokkal erősített 2012-ben a kínai Sanghaj Senhua: a francia Nicolas Anelka egy szezon erejéig költözött Londonból Kínába, majd újabb rövid európai kitérőket követően tavaly az indiai Szuperligában szereplő Mumbai City játékosa is volt. Egyébként Kína is a kétezres évek közepén találta fel a „spanyolviaszt” a kiöregedő sztárok leigazolásával: a többi között az angol Paul Gascoigne és a német Carsten Janker is megfordult az ottani bajnokságban, míg legutóbb az Alessandro Diamanti, Alberto Gilardino páros keltett nagyobb felhajtást.

A tavalyi nyár szenzációját szolgáltatta hazai berkekben, hogy a Bp. Honvéd szerződtetné a Juventus egykori klasszisát, Alessandro Del Pierót. Az olasz legenda akkor már bőven a levezetés időszakában járt, két év után intett búcsút az ausztrál Sydney FC-nek. A magyar klub helyett azonban végül az indiai Delhi Dynamos lett a befutó, ahol tíz bajnokin játszott. A francia David Trezeguet is Indiában töltötte az őszt: ő Vadócz Krisztián csapattársa volt a Pune Citynél, és bizony előfordult, hogy a magyar játékos cseréjeként jutott szóhoz a világ- és Európa-bajnok támadó.

Egyébként eredetileg 2012-ben indult volna az indiai Szuperliga, amelyet az első évben hat együttesre írtak ki, mindegyiknek soraiban egy-egy világsztárral. A sztárjátékosok igazolása nem volt mindennapi: gyakorlatilag a ligával szerződésben álló Celebrity Management Group invitálta meg a hat jelöltet, akiket a tengerentúlon jól ismert draftolással szerezhettek meg a csapatok. Így került volna akkor Indiába Fabio Cannavaro, Jay-Jay Okocha, Robbie Fowler, Fernando Morientes, Hernan Crespo és Robert Pires is, de végül elhalasztották a bajnokságot.

Fabrizio Miccoli neve is felvetődött Kispesten nem is oly rég, de az olasz válogatott játékos a Leccéből távozva inkább a minden bizonnyal komoly kihívásokat tartogató máltai Birkirkara FC-t választotta. Szintén friss hír, hogy a 43 éves világbajnok Rivaldo is edzésbe állt, és ha erejéből futja rá, akkor a brazil másodosztályú Mogi Mirimben térhet vissza a pályára. Ő sem igazán találta még meg a nevéhez méltó helyet a visszavonulásra: 2008 és 2010 között játszott az üzbég Bunyodkorban, két évvel később pedig az angolai Kabuscorp csapatában is.

Honfitársának, Roberto Carlosnak az orosz Anzsi Mahacskala jelentette a végállomást – a bevezetőben már említett Samuel Eto’o csapattársaként –, bár alighanem ő is szebb befejezést várt volna – az idény második felében például többször érték rasszista atrocitások.

A legújabb hullámot az Egyesült Államok bajnoksága, az MLS képviseli. Ugyan az észak-amerikai pontvadászatról egyre több pozitív kritika lát napvilágot, miszerint egyre erősebbé válik, minden bizonnyal a többi között az ex-liverpooli Steven Gerrard, valamint Kaká, David Villa, és a már visszavonult Thierry Henry sem azért választotta az ottani küzdelmeket, hogy karrierje alkonyán még kihajtsa magából a maradék szuflát.

Olvasói sztorik