NB I

A Videoton a legeredményesebb az NB I-ben

Egyedül a székesfehérváriak tudtak hatvanpontos átlag felett teljesíteni az elmúlt öt idényben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mint ismert, a Videoton sikerével zárult az élvonal 2014–2015-ös idénye. A bajnok 71 ponttal végzett az élen, a Ferencváros 64-gyel követte, a dobogó alsó fokára pedig az MTK állhatott fel 57 egységgel. Az elmúlt öt évet tekintve a második legjobb eredményt érte el a székesfehérvári együttes: 2012-ben a Debrecen 74 ponttal végzett az első helyen, de ezt idén sem sikerült felülmúlni.

Ha az elmúlt öt év adatait nézzük, akkor a Videoton elsősége rajzolódik ki. A székesfehérváriak átlagban 61 pontot gyűjtöttek ezen időszak alatt – a legjobb szezon az idei lett, míg tavaly csak 53 pontot sikerült összeszorgoskodniuk, utóbbi jelenti a leggyengébb teljesítményt az öt év alatt. A Vidin kívül egyetlen csapat sem érte el a hatvanpontos határt: a második helyen a DVSC (56.4 pont/szezon), a harmadikon pedig az NB III-ba visszaeső Győri ETO végzett (53.6 pont). Rajtuk kívül még a Ferencváros lépte át az ötven pontot: 50.8 pontos mutatóval hozta le az elmúlt öt élvonalbeli szezonját.

A fenti csapatok közül a Fradi és a Videoton is javított az azt megelőző idényekhez képest, a Győr és a Debrecen viszont az idei gyengébb szezonjával értelemszerűen rontott korábbi mutatóin. A teljes mezőnyt tekintve a Paks, az Újpest, az MTK, a Diósgyőr és a második NB I-es évadát teljesítő Puskás Akadémia is jobb pontszámmal rukkolt elő a mostani szezonban, mint az azt megelőző négy idény átlaga. A Ferencváros előrelépése a legjelentősebb: a 2010 és 2014 közötti 47.5 pontos átlagához képest 16.5 ponttal gyűjtött többet a 2014–2015-ös szezonban.

A Debrecen és a Győr mellett a Honvéd, a Haladás, valamint az alacsonyabb osztályba száműzött Kecskemét, Pécs, Pápa trió is gyengébb eredményekkel rukkolt elő az elmúlt évek átlagához képest. A legnagyobb mínusszal a tavasszal már igencsak megtépázott Győri ETO teljesített, amely 57.5 pontos mutatójához képest 19.5 ponttal gyűjtött kevesebbet idén, igaz a Haladás 17.25 pontos visszaesése, illetve a Honvéd 15.5 pontos csökkenése is jelentősnek mondható.

Olvasói sztorik