Nemzetközi foci

Bogdán javíthat a magyarok megítélésén

Honfitársaink eddig enyhén szólva nem az elvárásoknak megfelelően teljesítettek a Liverpoolnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Liverpool Echo cikke szerint nem valami jó a magyar labdarúgók megítélése a Liverpoolnál – enyhén szólva nem az elvárásoknak megfelelően teljesítettek –, de a pénteken igazolt Bogdán Ádám változtathat ezen.

A vörösöknél eddig nyolc honfitársunk fordult meg, beleértve azokat is, akik csak az utánpótlásban kaptak szerepet, a felnőtt keretben nem. A szerző szerint fiatalon Németh Krisztiánnak és Adorján Krisztiánnak volt esélye, hogy később kiemelkedő eredményeket érjen el a Liverpoolnál, de egyiküknek sem jött össze.

Kozma István 1992-ben a skót Dunfermline csapatától érkezett, de csak tíz mérkőzésen szerepelt a vörösöknél. A legemlékezetesebb meccse a Chesterfield elleni volt a Ligakupában, amikor az Anfield Roadon 4-4 lett a végeredmény. A második félidőben állt be csereként. Nem játszott eleget ahhoz, hogy a továbbiakban is megkapja a munkavállalási engedélyt, ezért visszatért Magyarországra. Később a klub valaha volt legrosszabb játékosai közé is beválasztották a szurkolók, de azért tegyük hozzá: ő volt az egyetlen magyar, aki úgy jutott el a Liverpoolba, hogy nem kellett hozzá az MTK-val kötött együttműködési megállapodás hátszele…

Gulácsi Péter egyre komolyabb karrierrel büszkélkedhet, de ennek semmi köze a Liverpoolhoz, sőt éppen arra volt szüksége, hogy onnan távozzon. 2007-ben előbb az MTK-tól kölcsönben volt az angol klubnál, majd végleg odakerült. Hat évet töltött ott, 51 alkalommal ült a kispadon, kezdő soha nem volt az első csapatban. Közben a Hereford, a Hull City és a Tranmere együttesébe is kölcsönadták. Az elmúlt két szezonban egyaránt duplázott az osztrák Red Bull Salzburg színeiben, nemrégiben pedig a német másodosztályú RB Leipzig csapatába igazolt.

Németh Krisztián hároméves szerződést kötött a Liverpoollal 2007 nyarán. A klub egyik nagy reménysége volt… És az is maradt. Nagy dolgok vártak rá fiatalkorában, de a sérülései miatt nem tudott betörni az első csapatba. Kölcsönadták a görög AEK Athén együtteséhez, aztán az Olimpiakosz, az MTK, majd Hollandia következett, mostanság viszont igazán nem lehet panasz rá, hiszen az észak-amerikai profiliga (MLS) egyik legjobbja a Sporting Kansas City szurkolóinak nagy örömére.

Adorján Krisztián öt évet töltött a Liverpool utánpótlásában, de a felnőttek között nem kapott lehetőséget. 2009-ben érkezett az MTK-tól, de csak a szezon előtti barátságos mérkőzéseken kapott lehetőséget. Később az olasz Novara és a holland FC Groningen színeiben játszott, a nemrég lezárult szezonban szinte „láthatatlan” volt.

Németh Krisztián és Gulácsi Péter időszakában érkezett Simon András is, akinek három év jutott a klubnál, de nem alkotott maradandót, 2011-ben a holland Excelsior együttesébe távozott, azóta pedig vagy tucatnyi csapatban megfordult.

Hajdu Ádám az MTK-tól kölcsönben érkezett Angliába, nem lenyűgözte le a liverpooliakat, ezért hamar visszatért a magyar fővárosba. A 2008-ban érkező Pölöskei Zsoltra viszont 17 éves korában felfigyelt Rafa Benitez. Sajnos megsérült, ezért ő is visszatért az MTK-hoz egy szezon után.

Poór Patrik is egy szezont töltött a vörösök utánpótlásában, az U18-csapatban 12 mérkőzés jutott neki, mielőtt visszatért az MTK-hoz 2011 nyarán. Azóta alapember lett a kék-fehéreknél, sőt már a válogatottban is bemutatkozhatott.

Olvasói sztorik