Magyar foci

„A Fradi úgyis megnyeri a bajnokságot” – rajtol az NB I tavaszi szezonja

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Az MTK-Újpest mérkőzéssel veszi kezdetét az OTP Bank Liga tavaszi szezonja. 17 fordulót követően a Paks ugyan vezeti a tabellát, de nehéz elképzelni, hogy ne a Ferencváros játkosainak a nyakába akasszák az aranyérmet a bajnokság végén. A Fehérvár borzalmas kezdést követően megtáltosodott, így a harmadik helyen telelt, azonban kulcsembereik távozása okán csodaszámba menne, ha meg tudnák őrizni pozíciójukat. Ahogy az is óriási meglepetés lenne, ha nem a Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda hármasból kerülne ki a két kieső. A tabella két vége között pedig csak a szokásos: óriási fluktuáció megjósolhatatlan kimenetellel.

Nekünk nem a Fradit kell néznünk, úgyis megnyeri a bajnokságot, ugyanakkor jó lenne minél tovább az első helyen maradni, mert az azt jelentené, jó eséllyel leszakadnak azok a riválisok, akik a dobogóért küzdenek.

Böde Dániel nem ad sok esélyt a Paks bajnoki címére – edzőjével, Bognár Györggyel egyetemben – , és mi sem gondoljuk azt, hogy a mostani lesz az a szezon, amikor megszakad a Ferencváros 2019 óta tartó egyeduralma, legalábbis komoly meglepetés lenne, ha a Fradi nem zsebelné be sorozatban hatodik bajnoki címét is. Jelenleg azonban a Paks vezeti a bajnokságot, egy pont a fórja a címvédővel szemben, illik velük kezdeni a bajnokság második felét felvezető cikkünket.

Már csak azért is, mert Bognár György csapata elképesztő őszt zárt, és amellett, hogy elől jöttek a gólok, hátul is stabilnak bizonyult. A harmadik legkevesebb gólt kapták a paksiak eddig, 17 meccs alatt mindössze 21-et, emellett pedig 32-őt sikerült berámolniuk az ellenfelek kapujába, ami a harmadik legtöbb a mezőnyben. Az elmúlt három szezon gólkirályát adó paksiak találatai ebben a szezonban megoszlanak a játékosok között: Könyvesnek és Windeckernek van a legtöbb gólja a csapatból, mindketten hatot tettek eddig a közösbe. Beke Péter nyári szerződtetése nem sült el jól egyik fél számára sem, az NB II-es Budafoknál még remeklő csatár nem találta a helyét a Paks támadógépezetében ősszel, tovább pedig nem is keresheti, hiszen már távozott is a csapattól, a feljutásért küzdő Nyíregyházán lendülhet újra formába.

Lakatos Péter / MTI Windecker József és Böde Dániel.

A Paks tavaszában nagy szerepet játszhat majd elől Könyvesen kívül a Kecskeméttől megszerzett Tóth Barna. A 28 éves, 198 centis csatárra bőszen rúghatják majd fel a labdát a paksiak, növelve az ellenfél 16-osán belüli jelenlétet. A középpályán Windecker a góljai mellett hasznos játékával is kitűnt az ősszel, Mezei Szabolccsal kiegészülve fontos elemei lesznek tavasszal is a csapatnak, hátul pedig Szappanos Péter, a kiváló szezont futó Kinyik Ákos és az örökifjú Szabó János tarthatja meccsben a bajnoki címért a paksiakat.

Nehéz ferencvárosi február

Dejan Stankovic csapata a hazai porondon nem az elvárásoknak megfelelően teljesített az ősszel (becsúszott egy négy meccses bajnoki nyeretlenségi széria is), azonban a Konferencia Ligában sikerült kiharcolni a továbbjutást a csoportkörből, és a Pakstól is csak minimálisan elmaradva áll a második helyen az NB I-ben, úgyhogy egyelőre aggodalomra semmi ok a zöld-fehéreknél.

Annál is inkább nincs, mivel Varga Barnabás felépülni látszik sérüléséből és újra bevethető lesz, emellett pedig sikerült megszereznie a Fradinak a góllövőlista jelenlegi vezetőjét, Kenan Kodrót a Fehérvártól, ezzel házi versennyé alakítva a gólkirályi címért folyó versenyfutást. A bosnyák támadó mellett érkezett még a támadósorba Oroszországból az örmény válogatott Edgar Szevikjan 1,2 millió euróért, valamint a középpályára az elefántcsontparti Habib Maïga, a francia első osztályú Metzből. Nem gyengült tehát a Ferencváros kerete még úgy sem, hogy

az ősszel keveset játszó Baráth Péter kölcsönadták a lengyel bajnoki címvédő Rakównak, Sigér Dáviddal saját kérésére szerződést bontottak, Esitinek, Owosunak és Tokmacnak pedig ajtót mutattak, rájuk már nem számít a szakmai stáb.

A Ferencváros számára erőltetett menet kezdődik a Kisvárda elleni meccsel. A bajnoki meccsek mellett (Kisvárda idegenben, örökrangadó otthon az MTK ellen, Debrecen idegenben, végül derbi az Újpest ellen szintén idegenben) két Konferencia Liga-találkozó az Olympiakosz ellen és egy Loki elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő is vár a bajnoki címvédőre az év legrövidebb hónapjában. A Fradi szezonjában sorsdöntő lehet február.

Tartható a fehérvári bravúrteljesítmény?

Ki gondolta volna, hogy a tavaly a kieséstől éppen csak megmenekülő, főszponzorát elveszítő, a bajnokságot gyengén kezdő és a kupától is idejekorán búcsúzó Fehérvár a harmadik helyen fogja várni a tavaszi folytatást? Lehet még a vezetőedző, Bartosz Grzelak sem, már csak abból is kiindulva, hogy a szezon előtt kimondott célként a biztos bennmaradást tűzték a fehérváriak elé. Az ESMTK elleni tragikus kupabúcsú után azonban szerkezetet és mentalitást is váltottak Sóstón: a 3-5-2-es alakzat meghozta gyümölcsét, Kalmár Zsolt remekül hozta helyzetbe társait ősszel, Deybi Flores elvégezte a szükséges láthatatlan munkát a középpályán, elől pedig Kenan Kodro ontotta a gólokat.

Hiába az őszi jó szereplés, bravúr lenne, ha a bajnokság végén is a dobogón látnánk a csapatot, ugyanis az imént felsorolt játékosok közül egyikre sem számíthat a szakmai stáb a folytatásban.

Flores Amerikába távozott, Kodrót pedig a rivális Ferencváros szerződtette. Kalmár Zsolt ugyan maradt a csapat kötelékében, de műtéten esett át, aminek következtében az egész tavaszi szezont ki kell majd hagynia, veszélybe került az Európa-bajnoki szereplése is.

Vasvári Tamás / MTI Bartosz Grzelak, a Fehérvár vezetőedzője.

Pár meccs és kiderül, hogy hogyan lesz képes betölteni az általuk hagyott űrt a fehérvári csapat, mindenesetre az ősszel remekül játszó Katona Mátyásra és Szabó Leventére kétségkívül nagyobb teher nehezedik majd a szezon második felében. Hátul Tóth Balázs parádésan védett eddig, a bravúrjai tavasszal is szüksége lesz a Vidinek. Elöl Kodrót az Inter Miamitól szerződtetett argentin támadó, Nicolas Stefanelli helyettesítheti, aki korábban az AIK-nál már dolgozott együtt Grzelakkal, és nem is produkált rossz számokat a svéd bajnokságban: 92 meccsen 36 gólt termelt. Fehérváron valószínűleg elégedettek lennének, ha ezt az arányt az OTP Bank Ligában is meg tudná ismételni.

Középen bármi lehet

Amióta 12 csapatos az NB I, a tabellán – leginkább annak a közepén – óriási a fluktuáció. Elég egy-két rossz meccs és egy csapat a dobogó közeléből annyira visszaeshet, hogy a kiesés szele legyinti meg. Az idei szezonban sincs ez másként, a negyedik Puskás Akadémiát és a kilencedik Újpestet mindössze 7 pont választja el egymástól a tabellán. Lehetetlen megjósolni tehát, hogy a 33. fordulóra hol fog megállni a csapatok keringője.

A Puskásnál és a Debrecennél a dobogóban reménykednek, és erre minden esélyük meg is van. A felcsútiaknál nem volt nagy játékosmozgás eddig a télen, a 12-szeres finn válogatott középpályást, Urho Nissilät sikerült megszerezniük, mellette pedig visszatért a csapathoz a korábbi akadémista jobbhátvéd, Bévárdi Zsombor a Debrecentől. Az erősítések mellett Szolnoki Rolanddal szerződést hosszabbított a Puskás, távozói egyelőre nincsenek, így nem lenne meglepő, ha letaszítanák megyei riválisukat a dobogóról a szezon végére. A csapat vezetőedzője, Hornyák Zsolt is a dobogót célozza meg, de akár ennél vérmesebb reményei is lehetnek szerinte csapatának. Az M1 kamerái előtt nyilatkozva úgy vélte, hogy az őszi szezonban benne maradt még négy pont, és akár előrébb is állhatnának, mint a mostani negyedik pozíciójuk, azonban kiemelte, hogy a céljuk továbbra is a nevelés, ami „az alapja a Puskás filozófiájának”. Azonban attól még messze van szerinte a felcsúti gárda, hogy csak saját nevelésű játékosokkal álljon ki, mivel vélekedése szerint szezononként csak egy fiatalt tud felhozni az élvonalba úgy, hogy az eredményességük ne csökkenjen.

Van egy szupertalentumú Gruber Zsomborunk a fiatalok közül, akit fél éve nyomon követünk és azt is el lehet árulni, hogy Markgráf Ákos, Vékony Bence és Pál Barna, az U17-es válogatott csapatkapitánya, akikkel komolyan fogunk tudni számolni januártól

– tette hozzá a szakvezető. Gruber kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a felcsúti klubelnök, Mészáros Lőrinc is megerősítette, tárgyalnak a Fradival arról, hogy nyártól csapatot váltson a 19 éves csatár.

Derencsényi István / MTI Dzsudzsák Balázs és Gruber Zsombor csatája a labdáért.

A Debrecen négy új játékossal erősítette meg a keretét a tavaszi folytatás előtt: klubrekordot jelentő összegért érkezett a Kecskeméttől az egyszeres válogatott Szuhodovszki Soma, mellette megszerezték a Honvéd U21-es válogatottjának, Kocsis Dominiknak a játékjogát, és a két középpályás erősítés mellett a támadósorba és a védelembe is érkezett frissítés, elől az MLS-ben szereplő Houstonból érkező izlandi Thor Úlfarsson tehermentesítheti Bárány Donátot, míg hátul a horvát NK Varazdintól érkező albán Jorgo Pellumbi lehet hasznára a Lokinak. A debreceni klubvezetés a félszezont nyitó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy céljuk a folyamatos fejlődés, ennek érdekében igazolták az új játékosokat is, de emellett szeretnének az akadémiájukra is építeni, és minél több saját nevelésű fiatalt beépíteni a csapatba.

Az MTK nem lehet elégedetlen az őszi szezonjával, a hatodik helyen telelt frissen feljutóként, és bár volt egy hullámvölgye az ősz folyamán, de sikerült belőle kilábalni, és minden esély megvan arra, hogy megőrizze első osztálybeli tagságát. A középmezőnybeli helyezés stabilizálásában nagyon fontos lesz az, hogy milyen eredménnyel tudják majd venni a februári mérkőzéseiket a kék-fehérek, ugyanis a Fradihoz hasonlóan nekik sem könnyű a sorsolásuk: az Újpest ellen kezdenek, majd jön az örökrangadó az FTC ellen idegenben, aztán fogadják a Fehérvárt, utána mennek a Puskáshoz, majd végül ezt a 16 nap alatt játszott négy meccset egy Mezőkövesd elleni hazaival „fojtják le”, a hónap végén pedig egy Kozármisleny elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntővel zárnak. Nagy játékosmozgás cikkünk megírásáig nem volt a kék-fehéreknél, csupán a DVTK-ban mellőzött Marin Jurina érkezett a csatársorba, alapember pedig nem távozott a csapatból, bár sajtóhírek szerint Kata Mihály iránt mutatkozott érdeklődés külföldről. Az MTK is feljebb tudná srófolni csapatkapitányának árát, ha sikerülne tavasszal jól teljesítenie, Kata pedig egy Eb-kerettagság után válthatna csapatot.

Czeglédi Zsolt / MTI A Diósgyőrből távozó Szergej Kuznyecov.

A Diósgyőrnél unortodox módját választották a tavaszi szezonra való felkészülésnek: engedték Szergej Kuznyecovnak végigcsinálni a felkészülést, neki igazoltak játékosokat, majd három nappal a Debrecen elleni meccs előtt megköszönték a munkáját.

„Annak tudatában hoztunk meg ezt a nehéz döntést, hogy tudjuk, néhány nappal a bajnoki rajt előtt nem ideális edzőt váltani. Ám senki nem lehet fontosabb, mint a klub, a DVTK család értékeivel senki nem fordulhat szembe. Csak olyan kollégákkal tudunk együtt dolgozni, akik számára a DVTK előrébb való, mint a a saját márka építése. Aki ezzel nem tud azonosulni, attól, ha fájdalmas is, de meg kell válni” – mondta a DVTK tulajdonosa, Dr. Magyar Mátyás a klub honlapjának.

A titokzatos menesztés mögött sajtóhírek szerint az áll, hogy Kuznyecov nem volt hajlandó teljesíteni a fiatalszabály előírta kötelezettségeket, így a klub 665 millió forinttól eshetett volna el a szezon végén. A csapatot a Debrecen ellen Simon Miklós, DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója irányítja majd, de kérdéses, hogy hosszú távon mi lesz a diósgygőriektől megszokott karakteres pozíciójáték sorsa. A DVTK eddig főként a védekezésén erősített, érkezett két középhátvéd a csapatba, a cseh Ondrej Baco Izraelből, valamint a dán Marco Lund Svédországból, de visszahívták kölcsönből a Kazincbarcikán jól teljesítő kapust, Tóth Balázst, akivel Karlo Sentic elengedése után valószínűleg kezdőként számol a szakvezetés, illetve érkezett egy tapasztalt román támadó középpályás, Doru Popadiuc is. Senticen kívül távozott még az MTK-hoz Marin Jurina, valamint a Kecskeméthez a feljutásban elévülhetetlen érdemeket szerző Lukács Dániel, Jérémie Obounet pedig Kassán folytatja kölcsönben tavasszal.

A tavalyi kecskeméti csodát idén nem látjuk megismétlődni, a tisztes helytállás és a középmezőnybeli pozíciójuk megőrzésén túl nem dédelgethetnek nagyobb álmokat a lilák. A Pakshoz távozó Tóth Barnán kívül két válogatottját is elveszítette a csapat, Szuhodovszki Soma a Debrecenhez, Szalai Gábor pedig a svájci Lausanne-hoz igazolt, Lukács Dánielen kívül pedig nem érkezett eddig olyan játékos, aki egyértelmű erősítést jelenthet. Akadnak azonban jó hírek is: a sikeredző Szabó Istvánnal szerződést hosszabbított a klub.

Az Újpest erősen kezdte a szezont, majd ugyanennyire erősen esett vissza, cikkünk írása idején még nem igazán tudta megerősíteni magát, dacára annak, hogy Nebojsa Vignjevic elmondása szerint is szükségük lenne legalább 4-5 minőségi játékosra. Eddig azonban csak a korábban Honvédban szereplő albán Albi Doka érkezett, távozott viszont Lirim Kastrati, Oliver Jürgens, Milos Koszanovics, Märten Kuusk és Djordje Nikolic is. A szezon elején úgy tűnt, hogy a dobogóért lesz harcban az Újpest, azonban egyre jobban úgy látszik, hogy a középmezőnybeli iszapbirkózás marad a csapatnak.

Hárman harcolnak a kiesés elkerüléséért

Azon túl, ha a Fradi nem nyerné meg a bajnokságot, a legnagyobb meglepetés kétségkívül az lenne, ha a két kieső nem a Mezőkövesd, Zalaegerszeg, Kisvárda hármasból kerülne ki.

A mezőkövesdi támadójátékot egyedül Stefan Drazic vitte ősszel a hátán, mellé sikerült a támadósorba leszerződtetni a korábban Kispesten futballozó, EL-győztes Jairo Samperiót, valamint a svéd másodosztályban 26 bajnokin 16 gólt szerző Lucas Hendlundot. Rajtuk kívül az érkezett még az NB I-et követők számára ismerős Bőle Lukács, valamint két fiatal játékos, az U20-as román válogatott Szilágyi Szabolcs és az U20-as szlovák válogatott Szolgai Máté. Steliano Filipen kívül nem távozott senki, így Kuttor Attiláék megerősített kerettel és bizakodva várhatják a folytatást.

Derencsényi István / MTI Stefan Drazic a labdával.

A Magyar Kupa-címvédő Zalaegerszeghez Vogyicska Bálint és Kiss Bence érkezett, de a vezetőedző, Márton Gábor szerint ők a jövő emberei, és jelenleg nem tekinthetők erősítésnek. Márton elégedetlen a Zalaegerszeg téli átigazolási szezonban mutatott eddig teljesítményével, a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy elég nagy problémának tartja, hogy egyelőre nem érkeztek meg azok az erősítések, akikre számított. A három, kiesés elkerüléséért küzdő csapat közül a téli erősítések alapján jelenleg a Zalaegerszeg bentmaradására mutatkozik a legkisebb esély.

Kisvárdán a gólínséget brazil válogatott csatárral szeretnék megszüntetni, érkezett ugyanis a csapathoz a háromszoros válogatott Wellington Nem, aki korábban a Sahtar Donyeckkel BL-ben is szerepelt és háromszoros ukrán bajnoknak mondhatja magát. A brazil szabadon igazolhatóként érkezett és egyelőre fél évre írt alá. Mellette a gólokért a Juventus utánpótlásában is megforduló, horvát  Andrija Filipovic felelhet majd, aki a kazah élvonalból érkezik Kisvárdára. Feczkó Tamásék a középpályán és védelemben is bevethető, korábbi U-válogatott horvát Bernardo Maticcsal erősítették meg még a keretüket.

Az OTP Bank Liga tavaszi szezonja a péntek este 20 órától rendezett MTK-Újpest meccsel veszi kezdetét.

Olvasói sztorik