Élő Magyar foci

Egy félidő alatt elverte a bolgárokat, sima sikerrel nyitott a magyar válogatott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Rendkívül magabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság selejtezőjében, Marco Rossi együttese már az első félidőben beállította a 3-0-s végeredményt.

Hiába fogadkoztak a bolgárok, hogy majd az új szövetségi kapitánnyal megmutatják, mire képesek, a magyar labdarúgó-válogatott már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát. Igazából nem kellett hozzá ördögi csoda, csak egy rendkívül stabil védelem, egy örökmozgó Nagy Ádám, az állandóan veszélyes támadások, no meg a Szoboszlai-Bolla páros, akik a jobbszélen az őrületbe kergették a vendégeket.

Az első gólra hét percet kellett, akkor Szoboszlai meghúzta a támadást a balszélen, beadását Sallai lőtte kapura, ez kipattant a kapusról, Orbán ismételt, Naumov ezt is védte, de Vécsei harmadszorra már nem hibázott (1-0).

Mohos Márton / 24.hu Szoboszlai Dominik nagyszerűen futballozott

A gól kicsit felpaprikázta a bolgárokat, akik egy szűk tíz percig meg is dolgoztatták a magyarokat. De aztán jött Szoboszlai, aki a 27. percben bombagólt lőtt szabadrúgásból a bal felső sarokba (2-0).

És még nem volt vége, a 40. percben ismét Szoboszlai gyorsított fel, passzát Anton estében még mentette – volna –, de pechjére a labda Ádám elé került, aki ballal nagyon okosan az üres hosszú, jobb alsó sarokba gurított (3-0).

Mohos Márton / 24.hu Ádám Martin szerezte a harmadik gólt

A bolgárok szövetségi kapitány, MladenKrstajic próbálta menteni a menthetőt, a félidőben hármas cserére határozta el magát, azonban Sallait ez nem hatotta meg, és néhány másodperccel a kezdőrúgás után majdnem beakasztotta a negyedik gólt.

A freiburgi támadó az 58. percben kihagyott egy nagy ziccert, és ugyan a félidő közepére alaposan visszavett a tempóból a csapat, Bulgária mindössze két kaput eltaláló lövésig jutott, előbb Ruszev 17, majd Krasztev 26 méteres méteres bombáját védte Dibusz.

A hajrában a csereként beállt Nego még majdnem megrúgta a negyediket, de a kapu felé guruló labdát egy védő a gólvonalról kivágta.

A magyar válogatott végül 3-0-ra győzött, és 48 év után verte hazai pályán Bulgáriát – és napra pontosan negyven év után kezdte ismét győzelemmel az Eb-selejtezőket.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport, 2. forduló

Magyarország – Bulgária 3-0 (3-0)
Puskás Aréna, 60 ezer néző
v.: Halil Umut Meler (török)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 87.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 87.), Kerkez – Szoboszlai, Ádám (Varga B., 59.), Sallai (Csoboth, 73.)
Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Petrov, 46.)– Petkov, Gruev (Sopov, 85.), Karabeljov (Krasztev, 46.), N. Iliev – Delev (Ruszev, 46.), Deszpodov (Kirilov, 57.)
gól: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (40.)

 

A csoport másik mérkőzésén
Montenegró – Szerbia 0-2 (0-0)
gól: Vlahovic (78., 96.)

 

A csoport állása:
1. Szerbia 6 pont
2. Magyarország 3 (3-0)
3. Montenegró 3 (1-2)
4. Litvánia 0 (0-2)
5. Bulgária 0 (0-4)

 

További eredmények:
B csoport:
Hollandia – Gibraltár 3-0 (1-0)
Írország – Franciaország 0-1 (0-0)

 

Az állás: 1. Franciaország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Görögország 3/1 (3-0), 3. Hollandia 3/2 (3-4), 4. Írország 0/1 (0-1), 5. Gibraltár 0/2 (0-6)

 

E csoport:
Lengyelország – Albánia 1-0 (1-0)
Moldova – Csehország 0-0

 

Az állás: 1. Csehország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Lengyelország 3/2, 3. Moldova 2/2, 4. Feröer-szigetek 1/1, 5. Albánia 0/1

 

F csoport:
Svédország – Azerbajdzsán 5-0 (1-0)
Ausztria – Észtország 2-1 (0-1)

 

Az állás: 1. Ausztria 6 pont/2 mérkőzés, 2. Belgium 3/1 (3-0), 3. Svédország 3/2 (5-3), 4. Észtország 0/1 (1-2), 5. Azerbajdzsán 0/2 (1-9)

Kapcsolódó
Szoboszlait kísérti a kő-papír-olló, Ádám most érezte magát a legkomfortosabban
A lipcsei támadó eleget gyakorolta a szabadrúgásokat, hogy párszor beakadjon.

Szép magyar akció

Bolla és Szoboszlai pár passzal megbolondította a bolgár védelem bal oldalát, végül Bolla lövése elkerülte a kaput.

Veszélyes lehetett volna

Ez veszélyes is lehetett volna, Iliev teljesen egyedül vehette volna át a labdát, szerencsénkre elpattant tőle, és Dibusz összeszedte.

Bolla meglepett mindenkit

Bolla ugorhatott ki a jobbszélen, lefutotta a védőit, de hosszan tolta meg a labdát, és ez elég volt a bolgár kapusnak, hogy megelőzze.

Nagyon hálás a magyar közönség

Néha olyan, mintha nem tudna rosszat csinálni senki sem a válogatottban. Kerkez Milos csele ugyanakkora tapsot kapott, mint Ádám Martin, aki blokkolt egy felpassznak szánt labdát a bal oldalon, vagy Sallai Roland, aki az egyik bolgár védőtől majdnem elcsente a labdát.

Rossz fejes

Egy szöglet után Galabov próbált fejelni, de a labda elkerülte messze a magyar kaput.

1-0 Vécsei

Gyorsan megvan a vezetés, Szoboszlai harcolt meg a labdáért, két közeli lövést még védett a kapus, de Vécsei nem hibázott (1-0).

Enyhe magyar fölény

Úgy telt el öt perc, hogy különösebb dolog nem történt, de azért többet van magyar lábakon a labda.

12

A magyar keménymag hatalmas méretben tette fel ezt a számot, ezzel is kikiáltva magát a tizenkettedik csapattagnak. Egy rövid videó is kedveskedett a válogatott tagjainak, amelyben az elmúlt év sikereiből mutattak magyar gólokat.

Schäfer András ma is boldog lehet

Zengett a Reptér a bemelegítés alatt, amiben a közönség is partner volt. Viszont a 2016-os Eb-ről megkedvelt Az éjjel soha nem érhet véget című szám az igazi közönségkedvenc továbbra is. És hogy hogy jön ide Schäfer András? Neki van a legtöbb köze ahhoz, hogy a Korda-dal felcsendült. Erről korábban itt írtunk:

Kapcsolódó
Ma már Korda-slágerre tombol a magyar drukker a válogatott meccse előtt
A TikTokon nagy kultusza lett Korda György 40 éves dalának, a Reptérnek, de felült erre a vonatra Schäfer András válogatott focista is, aki szintén megosztotta a slágert a saját oldalán. Az MLSZ-nél figyelik a játékosok visszajelzéseit, így fordulhatott elő, hogy az olaszok elleni meccs előtt már nem a korábbi, jól bevált dalokra indult be a közönség.

Az esti program

B csoport:
Hollandia – Gibraltár
Írország – Franciaország

E csoport:
Lengyelország – Albánia
Moldova – Csehország

F csoport:
Svédország – Azerbajdzsán
Ausztria – Észtország

G csoport:
Magyarország – Bulgária
Montenegró – Szerbia

Nagyon jó lehet ma válogatott kapusnak lenni

Elsőként Dibusz Dénesék kocogtak ki a pályára bemelegíteni és bár a stadion fele még üres volt, nagy hangzavar támadt. A három magyar játékos meg is tapsolta a közönség fogadtatását. Nem sokkal később a mezőnyjátékosok is megérkeztek, őket is üdvrivalgással köszöntötte a lelátó.

Egyet változtat Rossi

A magyar válogatott majdnem ugyanazt a felállást választotta, mint az észtek elleni 1-0 alkalmával. Egyetlen változtatás akad csupán: Kalmár Zsolt helyett Nagy Ádám kezd majd.

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Vécsei, Kerkez – Szoboszlai, Ádám, Sallai

Öt változtatás bolgár részről

Mladen Krstajic trénere öt változtatást hajtott végre a Montenegró elleni kezdőcsapathoz képest, a védelemben mindjárt két játékost is kicserélt: a sérült Petkov Hrisztov és az egyszeres válogatott Hrisztijan Petrov helyett egy másik debütáló, Ivajlo Markov, valamint Plamen Galabov jut majd szóhoz.

A középpályán ezúttal a kisvárdai Janisz Karabeljov, Marin Petkov és Nikita Iliev jut szóhoz, Ivan Jordanov, Ilian Iliev és Filip Krasztev kispados lesz.

Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov – Petkov, Gruev, Karabeljov, N. Iliev – Delev, Deszpodov

48 szűk esztendő

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 48 éve nem győzte le a bolgár csapatot. A Puskás Arénában sorra kerülő összecsapáson 24. alkalommal találkoznak a felek, a korábbi 23 meccsből a magyarok 13-at, a bolgárok ötöt nyertek meg, ötször döntetlen született, a gólkülönbség 55-25 a magyarok javára.

A Rossi-csoda nyomában

Marco Rossi már 50 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat és remek csapatot épített. De hogyan érte el mindezt?

Kapcsolódó
Nyolc mérkőzés, ami szépen mutatja Marco Rossi válogatott élén megtett útját
Marco Rossi már 50 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat, amivel a negyedik helyre lépett elő az örökrangsorban. Az olasz edzőnek a George Leekens után maradt romhalmazt kellett kipofoznia, hogy olyan együttest kovácsoljon a válogatottból, amely az Európa-bajnokkal és a világbajnokkal is szembe mer és szembe tud szállni. Nyolc mérkőzésen keresztül mutatjuk be, hogyan érte el mindezt.

Délszláv rangadót is játszanak

A csoport másik találkozóján délszláv rangadót rendeznek, amely az éllovas pozícióról dönt majd, mivel éppen a nyitókörben győztes szerb és montenegrói válogatott csap össze egymással Podgoricában.

Alázatos csapatként

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egyáltalán nem számít könnyű mérkőzésre.

„Nehéz felmérni az ellenfél lelki állapotát, de biztos, hogy Budapesten szeretné kijavítani a hazai vereséget. Az új szakvezetővel az előző négy meccsen ugyanazt a taktikát követték a bolgárok, ezen változtattak, így kaptak ki Montenegrótól” – mondta a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Akkor vagyunk sikeresek, ha csapatként alázatosan állunk a találkozóhoz. Ahhoz, hogy nyerjünk, százszázalékosan ott kell lennünk fejben és hozzáállásban, mert hiába győztük le Angliát kétszer is, tudjuk, hogy nem azon a szinten vagyunk

– jelentette ki.

Olvasói sztorik