Magyar foci

Nyolc mérkőzés, ami szépen mutatja Marco Rossi válogatott élén megtett útját

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Marco Rossi már 50 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat. Ezzel a számmal a negyedik helyre lépett elő a kapitányok örökrangsorában. Az olasz edzőnek a George Leekens után maradt romhalmazt kellett eltüntetnie, hogy aztán olyan együttest kovácsoljon a válogatottból, amely az Európa-bajnokkal és a világbajnokkal is szembe tud szállni. Nyolc mérkőzésen keresztül mutatjuk be, hogyan érte el mindezt.

A magyar válogatott csütörtök este 1-0-ra legyőzte Észtországot felkészülési mérkőzésen, így Marco Rossi győzelemmel ünnepelhette ötvenedik mérkőzését a csapat élén. Az olasz szakembert 2018. június 19-én nevezte ki a Magyar Labdarúgó Szövetség, 24 siker mellett 10 döntetlen és 16 vereség a mérlege. Az olasz edző olyan sikereket ért el, amilyenekről elődei csak álmodhattak. Rossi regnálása idején

  • újabb és újabb bravúros győzelmeket ért el a válogatott, amelynek csúcsaként a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon esélye volt a továbbjutásra abból a csoportból, amelyben Portugália, Németország és Franciaország is szerepelt,
  • a szurkolók teljesen beálltak a csapat mögé, nagyon régóta nem látott hangulatot teremtve,
  • eközben pedig a magyar válogatottban is jó hangulat uralkodik, sokan egy klub működéséhez hasonlítják az összetartásokat.

Rossi csaknem öt év alatt építette föl ezt a struktúrát, ami különösen nagy teljesítmény, ha hozzátesszük, nagyon mélyről kellett indulnia. Nyolc mérkőzésen keresztül mutatjuk be azt az utat, amit az olasz szakember a válogatott élén megtett.

Az első megméretés

Minden edző számára fontos az első mérkőzés. Ezeken a találkozókon várja a közvélemény, hogy valamiféle képet kapjon arról, milyen koncepciót, filozófiát, stratégiát várhat majd az új szakember érkezésével a csapatától. Marco Rossira nehéz feladat várt, mert George Leekenstől meglehetősen romos állapotban vette át a magyar együttest. A belga szakvezető a maga módján bravúrt ért el, mert mindössze négy felkészülési mérkőzés elég volt, hogy megmutassa, sehová sem tart vele a válogatott. Kikapott Kazahsztántól, Skóciától és Ausztráliától is, de Fehéroroszország ellen is csak egy izzadós 1-1-et hozott össze. A pocsék hangulatban az MLSZ is belátta, sehová sem vezet ez a munkakapcsolat.

Noha voltak a négy mérkőzésen elfogadható, illetve biztató időszakok a játék tekintetében, összességében nem volt tapasztalható olyan tartós, biztos előrelépés a csapat teljesítményében, amely alapján kijelenthető lenne, hogy megvan a csapat gerince és játéka a Nemzetek Ligájára. Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben

– írta az MLSZ honlapja, amikor Leekens távozott.

Ekkor jött a képbe Rossi. A belga kollégájával ellentétben Rossinak sokkal világosabb képe volt arról, hol tart a magyar futball és mik a lehetőségei. Magyarországon bizonyított is, a 2016-2017-es NB I-es bajnokságot óriási bravúrral megnyerte a Budapest Honvéddal, de sokan elfelejtik, hogy már a 2012-2013-as idényben is bronzérmes lett a kispestiekkel. A közös munkát viszont nagyon sok tényező hátráltatta.

Két húzónevet, Dzsudzsák Balázst és Nikolics Nemajnát azonnal mellőznie kellett, mert a filozófiája szerint csak akkor lehet valaki válogatott, ha játékban van.

Ezeknek a futballistáknak a kihagyása akkoriban lényegében elképzelhetetlen volt. Rossinak hetekig kellett magyarázkodnia miattuk. Az olasz edző azonban kérlelhetetlen volt, ezzel pedig egyúttal meg is mutatta, milyen vezető. Megteremtette azt a helyzetet, amit az első naptól hirdetett, vagyis hogy senkinek sincs bérelt helye a nemzeti csapatban. A finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre tehát nem sikerült zökkenőmentesen felkészülni, a helyzetet súlyosbította az is, hogy Elek Ákos egyéni okokra hivatkozva lemondta a válogatottságot. Rossi végül 1-0-ra kikapott a debütáló meccsén, de egyértelműen kijelölte, mire lehet számítani kapitánysága alatt, mi a kiindulópont. Talán nem tűnik soknak, de megannyi kérdőjel és kapitányváltás után egy ilyen tiszta irányzat sokat számított. A vereség dacára a válogatott tudatosabban játszott, sőt több formációban is jól mozgott.

Szoboszlai Dominik beépítésének két ékköve

Rossi kapitányságának egyik erőssége, hogy nem habozik beválogatni újoncokat, függetlenül a koruktól, tapasztalatuktól. Ezt 2022-ben megmutatta Vancsa Zalán pályára küldésével is, de az első nagy húzása Szoboszlai Dominik beépítése volt. Már az első kerethirdetésnél pedzegették az újságírók, hogy ezt a srácot meg kéne nézni a felnőttek között is.

Ha bekerül a Salzburg nagycsapatába, akkor nagyszerű, behívom. De a fiókcsapatból, a Lieferingből, amely a másodosztályban játszik, nem tudom beválogatni, mert az nem az a szint, amit a válogatottban megkövetelünk

– hangzott a válasz, ismét aláhúzva a válogatás alapelveit.

Az olasz edző tartotta is magát az elveihez, 2019-ben viszont tényleg esélyt adott a középpályásnak a bizonyításra. A Salzburg felnőttjei között bizonyító Szoboszlai először csak epizodista volt a szlovákok elleni Eb-selejtezőn, de rögtön a második válogatott meccsén már a kezdőben találta magát a vb-ezüstérmes horvátok ellen. Mi ez, ha nem bizalom? Olyan játékosokat előzött meg ezzel a rangsorban, mint Kalmár Zsolt, Gazdag Dániel, vagy az akkoriban remek formának örvendő Kovács István. Ez a mérkőzés Marco Rossi számára is nagy sikernek számított, mert a 2-1-es bravúrgyőzelemmel megnőtt az esélye az Eb-szereplés kiharcolására, ráadásul az első nagyon komoly skalpja volt kapitányként.

Szoboszlai igazán akkor érkezett meg a csapatba, amikor három selejtezővel később Szlovákia ellen először végigjátszhatott egy mérkőzést címeres mezben. Ezen szerezte meg első gólját a csapatban, 19 éves kora ellenére nem csak elvállalt egy szabadrúgást, hanem gyönyörűen be is vágta a szlovák kapuba a labdát. Szoboszlai végérvényesen beverekedte magát a válogatottba és ékes példája lett annak, hogy Rossinál nem számít a korod, csak az, mennyire vagy jó.

Az évekig fájó walesi vereség

Rossi pedagógiája működött, a játékosok nagyon komoly munkát tettek bele a válogatottság megkaparintásába. Az eredmények viszonylag hullámzóra sikerültek, de az Európa-bajnoki selejtezők csoportkörében az utolsó fordulóban is élt még a remény, hogy egyenes ágon kvalifikálja magát a válogatott. Nyilvánvalóan nagyon készült ellenfelére a magyar csapat és bár Budapesten 1-0-ra megverte Walest, 2019. szeptember 9-én kikapott Cardiffban 2-0-ra, így még izgulhatott, kijut-e az Eb-re.

Az első félidőben jó volt a hozzáállásunk, de a másodikban kiderült, nem tudjuk megcsinálni. Tisztelem a játékosokat, a szurkolókat, és a stábot, és nem szeretnék senkit megtéveszteni.

Még mindig van esélyünk a Nemzetek Ligájában, de mindannyian tudjuk, egyáltalán nem lesz könnyű. Addig, amíg én ülök ezen a kispadon, mindig a legjobb tudásom szerint fogok dolgozni, de soha, semmilyen esetben sem leszek akadály, amennyiben a munkámat nem fogadják el” – közölte az elkeseredett edző a találkozót követően.

A közvélemény egyáltalán nem Rossiban látta a hibát, inkább a kulcspillanatokban megremegő focistákat okolta, de szerencsére az MLSZ-nél is azon a véleményen voltak, hogy jó irányba halad a csapat. Ez a Wales elleni mérkőzés az egyik legfontosabb leckének bizonyult a válogatott számára. Egyrészt Rossi is még évekig példálózott a vereséggel, másrészt ezután döntött úgy, hogy a szokásos négyvédős felállás helyett átáll a három középhátvédet használó játékra. Ez bátor húzásnak számított, mert egyrészt 2019-ben még nem sokan szerepeltették így a csapatokat az NB I-ben, ezért meg kellett tanítani a rendszer alapjait több futballistának, másrészt pedig szárnyvédőket is találni kellett, akik kulcsfontosságúak ebben a szisztémában.

Azt ugyan nem állítjuk, hogy ha nincs a Wales elleni vereség, akkor nem történik meg ez a váltás, de az mindenképp mondható, hogy fordulópont volt a válogatottnál.

Márcsak azért is, mert ezután a vereség után három éven át nem kapott meghívót az a Dzsudzsák Balázs, aki addig csapatkapitány volt. Csak a búcsúmeccsére kapott már lehetőséget, amivel aztán válogatott-rekorderré is vált.

Túllépés a „nekünk úgysem sikerül” mentalitáson

Mivel egyenes ágon nem jött össze az Eb-szereplés, a pótselejtező során először Bulgáriát kellett legyőzni idegenben, hogy esély nyíljon a Puskás Arénában kivívni az Európa-bajnoki részvételt. Ez a mérkőzés nem tartozott a legszebbek közé, de némi mázlival sikerült 3-1-re megnyerni, vagyis egyetlen meccsre volt csak a hőn áhított torna.

Rossi irányítása alatt szépen lassan összeállt az a játékrendszer, ami megalapozta a későbbi sikereket is. Szalai Ádámra került a csapatkapitányi karszalag, eközben az európai labdarúgásba berobbanó Szoboszlai is sokat vállalt magára. A három középhátvédre alapozó felállás meghozta a várva várt stabilitást hátul, ráadásul hála egy szabálymódosításnak Loic Negót is sikerült honosítani, aki magas szinten is képes volt a hiányposztnak számító szárnyvédői pozíciót lehozni.

Az Eb-n való szerepléshez meg kellett nyerni még egy meccset, az Izland ellenit. A Rossi-éra alatt még soha nem lehetett ekkora teher a játékosok vállán, ráadásul a találkozót a koronavírus-járvány mentális terheivel súlyosított évben játszotta a csapat. A szurkolók jelentős része még hajlamos volt a szokásos pesszimista legyintgetésre, mondván, ha Wales ellen se ment, Izland ellen is elbukik majd a csapat. De nem bukott el. Szalai Ádám olyan hidegrázós beszéddel tüzelte fel a társait, hogy még akkor is szilárdan állt a lábán a válogatott, amikor Gulácsi Péter bakija után a skandinávok megszereztek vezetést. Régen várt tartást mutatott a csapat, végül pedig minden bejött a pótselejtezőn:

  • Szalai beszédében kiemelte, hogy a cserék úgy jöjjenek be, hogy eldöntsék a meccset. A honosított Nego beállt és kiegyenlített.
  • A Rossi által beépített Szoboszlai Dominik az utolsó percekben zseniális szóló végén pazar góllal kilőtte a csapatot az Eb-re.
  • 2016 után újra nemzetközi tornára jutott ki a válogatott.

Ezzel a sikerrel talált végérvényesen egymásra a szurkolótábor és a válogatott. Hosszú út végén, sok fájdalmas vereség után.

Pontszerzés a halálcsoportban

A kijutás azért is fontosnak számított, mert a tornát részben Budapesten rendezték. Két találkozón is a Puskás Arénában lépett pályára a magyar válogatott, az elsőn az aktuális Európa-bajnok Portugália ellen sokáig derekasan helytálltak a mieink, sőt egy lesgólt is szereztek, ám végül 3-0-ra a címvédő diadalmaskodott. Néhányan azt pedzegették, hogy Rossi lehetett volna bátrabb is, sőt a mérkőzés után a játékosok is arról beszéltek, az aktuális világbajnok franciáknak jobban neki akarnak majd menni.

Sokan megmosolyoghatták ezeket a nyilatkozatokat, de az tény, hogy a második csoportmeccsen elképesztő vehemenciával esett ellenfelének a magyar válogatott. Ma már ikonikusnak mondható az a találat, amivel az első félidő hajrájában vezetést szerzett a magyar csapat, meglepetésre Fiola Attila került helyzetbe egy ellentámadás során, a fehérváriak védője pedig a hálóba lőtt. Felrobbant a stadion, egy emberként ünnepelte a futballistát, akit sokszor még az NB I-ben is csak kritizálnak. Rossinál viszont megtalálta a helyét, mint sok más játékos. Térfélcsere után kiegyenlítettek a franciák, de az 1-1-es döntetlen ennek ellenére is elképesztő bravúrnak számít.

A Nemzetek Ligáját sokan nem veszik komolyan, a selejtezőkön pedig nagyon hullámzó az ellenfelek minősége, de az Eb-csoportkörben pontot szerezni, különösen a vb-címvédő ellen, az már olyan teljesítmény, amit nem lehet lesöpörni az asztalról. Zárásképp ráadásul Németországban is 2-2-re végzett a Rossi-csapat, sőt kétszer is vezetett és továbbjutásra állt! Ez a szereplés újra önbizalmat és hitet adott szurkolónak és futballistának egyaránt. Azt pedig zárójelben tegyük hozzá, sérülés miatt Szoboszlai Dominik nem is játszott ezen a tornán.

Az angolok elverése

Az NL-ben a legmagasabb szintre jutva sem remegtek meg a magyar lábak, pedig az Európa-bajnoksághoz hasonló gyilkos négyes tagja lett a válogatott. Németország mellett ezúttal Anglia és Olaszország került szembe ellenfélként, de az Eb-tapasztalatok után már mindenki óvatosabb volt a magyarok ellen. Minden várakozást felülmúlt a nemzeti csapat, az angolokat 1-0-ra verte, majd egy olaszországi vereség után a németekkel döntetlent játszott, ezután viszont elképesztő mérkőzés következett.

Wolverhamptonban Sallai Roland duplájával, Nagy Zsolt bombájával és Gazdag Dániel pimasz emelésével 4-0-ra intézte el Angliát.

Ez a verés kis híján Gareth Southgate angol szövetségi kapitányi állásába került, mert a közvélemény annyira megalázónak találta a súlyos zakót. Nem csoda, mert legutóbb akkor kapott Anglia hazai pályán legalább négy gólt, amikor az Aranycsapat 6-3-ra megnyerte az évszázad meccsét. Külön szép, hogy Rossi már a kinevezése napján szóba hozta Puskás Ferencéket, így lett kerek a története.

Nagyon büszkén ülök le egy olyan csapat kispadjára, amelynek elődje a legendás Aranycsapat. Nagyon büszkén képviselem majd azt az országot, amely befogatott és támogatott

– mondta kinevezése napján az olasz edző.

A nagy menetelés azt is megmutatta, hogy Rossi továbbra sem becsüli le a Nemzetek Ligáját, hiszen mentőöv lehet bármikor egy újabb Eb-kijutáshoz. Emellett tökéletesnek bizonyult több játékos önbizalmának növelésére is, sőt a korábban agyonkritizált Nagy Zsoltot is hozzásegítette, hogy gólja miatt a szurkolók elismerjék teljesjogú válogatott tagnak. Hatalmas változás ez azok után, hogy a Puskás Akadémia játékosa a korábban említett walesi vereség után két éven át nem kapott meghívót sem. Rossi ezzel is megmutatta, hogy ha ki is kerülsz a csapatból, kemény munkával és jó játékkal mindig van visszaút.

Az ötvenedik, amivel egyben negyedik is

Végezetül pedig a csütörtök esti, ötvenedik mérkőzés az észtek ellen. Nem ez volt a legszebb, nem ez volt a legfontosabb, de mégis egy mérföldkőnek számító találkozó a Rossi-érában. Ezzel a meccsel ugyanis a negyedik helyre lépett az örökrangsorban. Nála többször csak Mészöly Kálmán (61), Sebes Gusztáv (69) és Baróti Lajos (117) ülhetett le a kispadra.

Mindezt úgy érte el, hogy egy romokban heverő együttest tett sínre, a Rossi-vonat pedig a maga tempójában elpöfékelt öt év alatt arra a szintre, hogy már esélyesnek számít az Eb-selejtezős csoportjában. Győzelmeket tekintve beérte Mészöly Kálmánt is, ha pedig hétfőn Bulgária ellen is nyerni tud a csapata, akkor minden idők harmadik legsikeresebb kapitányává válhat a nyert meccsek számát tekintve. Ezt jelentette Ádám Martin karrierjének első válogatott gólja.

Elindult a TOP24!

Szavazna arról, melyik volt Marco Rossi legfontosabb mérkőzése? Itt megteheti!

Kapcsolódó
Marco Rossi legfontosabb mérkőzései
A magyar válogatott március 23-án 1-0-ra legyőzte az észt csapatot felkészülési mérkőzésen. Marco Rossi ezzel a sikerrel ünnepelhette 50. mérkőzését Magyarország szövetségi kapitányaként, amivel negyedik helyre került az örökrangsorban. A kudarcok és sikerek mellett is folyamatos fejlődést mutatott a Rossi-korszak – ebből válogattuk ki a tíz legfontosabb mérkőzést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik