Élő Magyar foci

Ádám Martin első gólja győzelmet ért a válogatottnak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyar válogatott csütörtökön 1-0-ra legyőzte az észt csapatot az Európa-bajnoki selejtezők előtti felkészülési mérkőzésen.

Kényelmesen gurigázva kezdett a magyar csapat, ami ellen időnként mélyen visszahúzódott, máskor viszont magasan letámadva védekezett. Ezeknél az agresszív letámadásoknál többször zavarba hozható volt a magyar csapat, szerencsénkre az ebből kialakult két észt helyzetből nem lett jó kapura lövés. Így is Dibusz Dénesnek kellett először védenie, sőt Sappinen lövésénél is a magyar kapusnak kellett nagyot védenie.

Nagyjából a 20. perc környékén kezdett magára találni a magyar válogatott, először Szoboszlai Dominik élesen kapura lőtt labdáját védte Karl Hein. Nem sokkal később Sallai Roland lőtt kevéssel kapu mellé, majd Bolla Bendegúz kapott remek kiugratást Vécsei Bálinttól, amit a léc alá bombázott, de ezt les miatt elvette az osztrák játékvezető. Mégis előnnyel vonulhatott szünetre a magyar csapat, Szoboszlai szögletét kapásból lőtte el Kalmár Zsolt a tizenhatos előteréből, ebbe bólintott bele Ádám Martin, aki ezzel megszerezte első gólját címeres mezben.

Adrián Zoltán / 24.hu

Szünetben mindkét csapat cserélt, de brusztolós 5-6 perc után lelassult a játék, így csak a 60. perc tájékán kezdett éledezni a meccs. Először Sergei Zenjov kapott jó indítást, ami után Dibusznak kellett észnél lennie, majd az ebből érkező szögletből zúgott el a kapufa mellett Mattias Käit távoli bombája. Három perccel később jött a mieink válasza, Szoboszlai távoli löketét tolta kapufára és a szöglet után Kleinheisler László lövését fogta meg. Szinte rögtön jött is az újabb lehetőség, Kerkez Milos indult a bal oldalon és miután betolta a tizenhatoson belülre a labdát, Nikita Baranov rálépett a lábára.

Adrián Zoltán / 24.hu

Sokáig ijesztőnek tűnt a helyzet, szerencsére azonban ápolás után folytatni tudta a balbekk, ráadásul amíg az orvosok ellátták, a VAR-felvételek alapján Walter Altmann játékvezető is büntetőt ítélt. Sallai Roland végezte el, ám Hein eltalálta az irányt és kiütötte a labdát, így nyílt maradt a meccs a hajrára.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ezután újoncot avatott Rossi, beküldte Csoboth Kevint, aki rögtön egy remek lövéssel vétette magát észre, de Hein ezt is kipiszkálta a hosszú fölsőből. A hajrá egészen feszült pillanatokat hozott, de az eredmény már nem változott, Ádám Martin góljával 1-0-ra nyert a magyar csapat.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország – Észtország 1-0 (1-0)
Puskás Aréna
v.: Walter Altmann (osztrák)
Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka – 84.), Kalmár (Kleinheisler – 60.), Vécsei (Nagy – 46.), Kerkez – Szoboszlai (Csoboth – 76.), Sallai (Németh Á. – 76.) – Ádám (Gazdag – 60.)
Észtország: Hein – Sinyavskiy, Baranov (Tougjas – 81.), Paskotski, Kuusk, Pikk (Reinkort – 84.) – Vassiljev (Tunjov – 64.), Käit, Shein (Miller – 46.) – Ojamaa (Sorga – 46.), Sappinen (Zenjov – 46.)
gól: Ádám (42.)

Vége!

A magyarok már nem próbáltak semmit sem erőltetni, az észtekben viszont nem volt elég minőség ahhoz, hogy beszorítsák a mieinket érdemben. Tanulságos meccs volt, helyenként döcögős, de a fő, hogy behúzta a magyar válogatott és senki sem sérült bele.

Kezd kicsit felforrósodni a helyzet

Az utolsó tíz percre frissítettek az észtek és egészen sikerült nyomást gyakorolni a hazai csapatra. Egy-két veszélyesen középre gurított labdát leszámítva azonban nem került nagy bajba a hazai együttes.

Csoboth Kevin nem húzta az időt!

A bal szélen kapott labdát, jobb lábára tette, egyet tolt befelé, majd a hosszú fölső sarkot célozta meg. Heinnek nagyot kellett védenie! Másfél perce állt csak be.

Újoncot avat Marco Rossi!

Csoboth Kevin áll be Szoboszlai Dominik helyére, mellette pedig Németh András is pályára lép Sallai Roland helyett.

Kimaradt a büntető!

Sallai és Szoboszlai is jelentkezett a feladatra, végül a Freiburg támadója lőtt. Nem sikerült értékesíteni a lehetőséget, a kapu jobb oldalát vette célba félmagasan Sallai, de hein eltalálta az irányt és védeni tudott. Sajnos maradt az 1-0.

Tizenegyes!

Kerkez kapott remek indítást a bal szélen indulva, betört a tizenhatoson belülre és Baranov úgy öklelte fel hátulról, hogy rálépett a sarkára. Hosszú videózás után büntetőt kaptak a magyarok!

Hein is munkában

Szoboszlai Dominik távoli lövését kapufára tudta tolni hatalmasat vetődve az észtek kapusa, a szöglet után pedig Kleinheisler bombázta kapura a labdát. Ez középre ment, de kijött Heinről, Lang Ádám centikkel maradt le a kipattanóról.

Zenjov szerencsére nem helyezte jól

Picit szétcsúszott a magyar védekezés, a Kerkez és Szalai közötti területbe mozgott be Zenjov egy parádés indításnak köszönhetően. Egy pattanás után, nagy erővel lőtt kapura Zenjov, de Dibusz zárta a rövid oldalt és szögletre ütötte a labdát. A szöglet után Käit is kapura lőtt, de szerencsére pár centivel kapufa mellett süvített el a labdája.

Intenzívebb a második félidő eleje

Nem a helyzetekben mutatkozik ez meg, inkább aa labdajáratásokban, az észtek védekezésében, amikor a félpályához érnek a magyarok. Nagyjából 5-6 percig tartott ez az időszak, ezután a hazai csapat kicsit nyugtatni kezdte a játékot.

Vége az első félidőnek

Nem izgultuk magunkat halálra az első félidőben, de legalább vezet a magyar válogatott. Marco Rossi együttese 57 százalékban birtokolta a labdát, de egy-egy észt akcióban benne volt a veszély. Végül mégis a mieink lőttek gólt, Bolla találatát még elvették az osztrák bírók, Ádám Martinét már nem, így az ő gólja jelenti a különbséget a szünetben.

Bolla helyett Ádám Martin szerezte meg első gólját magyar mezben

Szoboszlai szöglete Kalmár Zsolthoz szállt, hogy egyből kapura lőhessen. A Dunaszerdahely középpályása el is vállalta a lövést, ami valószínűleg kapu mellé ment volna, de Ádám Martin jól tette bele a fejét a labdába. Hein vetődött, de nem védhetett, vezet a magyar csapat!

Bolla Bendegúz centiken múlt, hogy megrúgja első gólját a válogatottban

Vécsei Bálint vette észre ragyogóan, hogy beindult a jobb oldalon Bolla Bendegúz, a Grasshoppers játékosa pedig egyből kapura is tört. Bolla kivárt egy ütemet és a kapust becsapva a magasan a rövid fölsőbe lőtt, nem a hosszúba lőtt. Nagy ünneplés után sajnos a VAR arra jutott, hogy pár centivel ugyan, de előrébb indult Bolla. Les miatt elvették.

Éledezünk?

Szoboszlai jobb oldalról ívelt az ötös bal sarkán érkező Sallaihoz, aki nem sokkal a rövid alsó mellé llőtt. Ez szép volt.

Baranov egy életre megjegyezhette a nevét

Egy egészen szép támadás végén a jobb oldalon felfutó Bolla Bendegúz centerezett, de Baranov ért oda elsőként és felszabadított. Ádám Martin becsúszva próbált mégis gólt lőni, így aztán jól megrúgta az észt védőt, akit egy kicsit ápolni is kellett az eset után.

Szoboszlai majdnem megint bevarázsolta

Lőtt már néhány komoly gólt szabadrúgásból a magyarok csapatkapitánya, ezúttal bal szélről, kissé kiszorított szögből küldte kapura a labdát. Csapódott rendesen a léc alá, de Hein ki tudta tenyerelni. Ez nagy mentés volt.

Sallai találta el elsőként a kaput

Egy kis élet költözött a bal oldalon vezetett magyar támadásba, Kerkez és Sallai játszott össze, aztán utóbbi addig-addig huzogatott a tizenhatos bal oldalán, amíg el nem tudta lőni a labdát. Sajnos telibe lőtte Heint, így nem okozott gondot kivédeni a lövést.

Dibuszé az első védés

Szoboszlai és Kerkez is az égbe lőtt már távolról egy labdát, de az észteknek komolyabb lehetőségeik voltak. Sappinen visszagurításából még luftot rúgott Ojamaa, de pár perccel később már maga Sappinen törhetett kapura, lövésébe Orbán is bele tudott még érni lábbal, így is Dibusz Dénesnek kellett hárítania, hogy 0-0 maradjon az állás.

Az észtek sok kellemetlenséget okoznak

A magyar válogatott igyekszik labdatartásból felépíteni a támadásait, ami ellen időnként mélyen visszahúzódik az észt csapat, máskor viszont magasan letámad. Utóbbiból adódnak néha problémák, egyelőre Szalai Attila egy-két bizonytalanságából lehetett volna nagyobb baj. De nem volt, 0-0 az állás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik