Nemzetközi foci

„A csapat fontosabb, mint a mezen lévő név” – fél év alatt sokat változott a bolgár válogatott

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
2020 októberében nagyon készült a bolgár labdarúgó-válogatott a magyarok elleni pótselejtezőre, ám sima 3-1-es vereséget szenvedett. Eltelt két és fél év, Bulgária elbukott egy vb-selejtezőt, kizúgott a Nemzetek Ligája C divíziójába, ugyanakkor tavaly érkezett a szerb Mladen Krstajic, akitől csodát remél mindenki. Helyi újságírók véleményére voltunk kíváncsiak, hogyan látják csapatukat és a magyarok elleni esélyeket.

Bár a bolgár labdarúgás történetében eddig 13 alkalommal fordult elő, hogy külföldi szövetségi kapitány dolgozott, 1966 óta mindössze két hasonló szakember dolgozott a válogatottnál. 2010-11-ben Lothar Matthäus csúfosan megbukott, a tavaly júliusban kinevezett Mladen Krstajictól viszont csodákat várnak.

Hogy a hőskort se hagyjuk érintetlenül, azt meg kell jegyeznünk, hogy természetesen magyar szakemberek is kivették részüket a bolgár futball korai építkezéséből. Nemes Károly kezdte a sort 1930-31-ben, őt Fogl Károly (1934-35), Somlai Rezső (1947-48), Hajdú Andor (1948-49, majd 1950) és Volentik Béla (1963-65) követte. Hajdú egyébként történelmet írt a párharcban, Bulgária ugyanis 1948. november 7-én az ő vezetésével győzte le először Magyarországot (1-0).

Még mindig a ’94-es csapat az etalon

Azt nem lehet mondani, hogy Bulgária valaha is világverő csapat volt, eddig kilenc vébére vagy Eb-re jutott ki, hétszer már a csoportkörben elvérzett, az 1986-os világbajnokságon pedig nyeretlenül, két döntetlennel csúszott be a nyolcaddöntőbe, ahol Mexikó 2-0-val hazai is küldte.

Amire viszont a mai napig büszkék: 1994-ben egészen elképesztő meneteléssel a világbajnokság elődöntőjéig jutottak, persze ehhez Dimitar Penev szövetségi kapitány keze alá kellettek olyan korszakos egyéniségek, mint Trifon Ivanov, Emil Kosztadinov, Hriszto Sztoicskov, Kraszimir Balakov vagy Daniel Borimirov.

A nagy generáció kiöregedése után azonban nem volt megfelelő utánpótlás, a válogatott pedig szépen a középszerűségbe hanyatlott. Amíg 1995 júniusában a FIFA-világranglista 8. helyén jegyezték, addig a mélypontot a 2012. májusi 96. (!) pozíció jelentette, de a jelenlegi 71. helyre se lehet annyira büszke az ország labdarúgása.

OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Bulgáriában még mindig az 1994-es vb-csapat a mérce

Van honnan feltörni

A kispad az elmúlt kilenc évben folyamatosan forró volt, Krstajic a hetedik szakember, aki szerencsét próbál, és egyelőre nagy támogatottságot élvez. Nem csoda, az első négy mérkőzésén veretlen maradt: Gibraltárt 5-1-re verte otthon, Észak-Macedóniát 1-0-ra idegenben a Nemzetek Ligájában, majd a novemberi felkészülési meccseken a ciprusi 2-0-s sikert követően Luxemburgban gól nélküli döntetlent ért el.

De az is igaz, hogy van honnan hová fejlődni, és egyáltalán nem biztos, hogy nem ezek a csapatok jelentik a megfelelő szintet.

Amikor 2020 októberében a magyarok ellen Eb-pótselejtezőt vívott (és 3-1-re kikapott) a válogatott, még Georgi Dermendzsiev volt a kapitány, aki olyan hasznos gondolattal vezette csapatát, hogy „ki kell mennie a pályára és a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtania.” Ez 11 alkalomból mindössze kétszer jött össze, a szakember az egyik legrosszabb mérleggel rendelkező kapitányként vonult be a köztudatba, a válogatott nyeretlenül esett vissza a Nemzetek Ligája B divíziójából a C-be, a szakember pedig a 2020. decemberi menesztése óta nem is kapott újabb munkát.

Bulgária azóta két sorozatban is csak botladozott: a vb-selejtezőkön esélye sem volt Svájc és Olaszország mellett (igaz, Firenzében 1-1-et játszott), de végül Észak-Írország is megelőzte, így szégyenszemre csak Litvániát tudta megelőzni.

Aztán jött a 2022-23-as Nemzetek Ligája, ahol a harmadik fordulóra eldőlt, kutyafülét lesz itt felemelkedés: tavaly júniusban Grúzia méretes pofont osztott ki Razgradban (2-5), hogy aztán négy nappal később Gibraltárban (!) játsszon 1-1-es döntetlent. De legalább nem lett belőle további kiesés…

Akitől a csodát várják

Ami Krstajicot illeti, a 49 éves szakember játékosként egyelőre sikeresebbnek vallhatja magát, hiszen a Partizannal ötszörös szerb bajnok és kétszeres kupagyőztes volt, majd a Werder Bremenben Lisztes Krisztián oldalán nyert Bundesligát és Német Kupát 2003-2004-ben.

Visszavonulása után néhány évvel Slavoljub Muslin kérte fel asszisztensének a válogatottnál, majd miután csoportgyőztesként kijutottak a 2018-as vébére, a szerb szövetség kirúgta Muslint (aki állítólag az elnök akarata ellenére nem tartott igényt a Lazio középpályására, a remek formában játszó Sergej Milinkovic-Savicra), és a helyére Krstajicot nevezte ki.

VLADIMIR SIMICEK / AFP A szakemberek szerint Kiril Deszpodov a jelenlegi bolgár válogatott legjobb játékosa

A válogatott a vébén a csoportjából sem jutott tovább, majd a 2021-re halasztott Eb selejtezőin egy portugáliai bravúrdöntetlen (1-1) után 5-0-ra kikapott Ukrajnától, ami az önálló Szerbia történetének legsúlyosabb veresége volt. Hiába nyert a válogatott három nappal később 4-1-re Litvánia ellen, Krstajic sorsa a lvivi KO-val megpecsételődött.

2020 decemberében a Topolya edzője lett – miután az addigi vezetőedző, Szabó Zoltán 49 éves korában váratlanul meghalt –, de a közös munka csak 2021 októberéig tartott. Ezt követően fél évet még lehúzott az izraeli Maccabi Tel-Avivnál, tavaly július 21-e óta pedig bolgár kapitányként dolgozik.

A bolgár bajnokság hasonló a szerb bajnoksághoz. A különbség annyi, hogy Szerbiában 2-3, itt 3-4 csapat küzd az elsőségért. Ami megdöbbentett, hogy a legtöbb klub mennyi légiós foglalkoztat. Ez nagyon nem jó nekünk, mert nehéz játékosokat szerezni a válogatottba

– nyilatkozta tavaly augusztusban.

Amit akkor vállalt, azt valóban teljesítette is, hiszen úgy fogalmazott: „A legfontosabb, hogy megőrizzük helyünket a Nemzetek Ligájában. A szeptemberi és októberi meccsek segíteni fognak a gerinc kiépítésében. Biztosíthatok mindenkit, hogy a stábommal minden lehetséges játékost megvizsgálunk, aki bekerülhet a válogatottba. Bulgáriának mindig is voltak sztárjai, de most nincs. Egy sztár egyébként nem alkot a csapatot. Akadnak tapasztalt játékosaink, vannak fiatal tehetségek is – ők jelentik a jövőt. Motivált labdarúgókat és hazafiakat szeretnék látni, akik arra vágynak, hogy a csapat részei lehessenek. A legfontosabb az, hogy együtt legyünk. Nem vagyok diktátor! Azt akarom, hogy fegyelem legyen, de a hangulat is nagyon fontos” – mondta.

Eluralkodott a pozitív életérzés

A bolgár közvélemény úgy véli, Krstajic személyében végre olyan szakembert sikerült találni, akivel érdemes álmodni a felemelkedésről, esetleg egy Eb-részvételről. Hogy milyen a helyzet valójában, arra próbáltunk választ találni néhány helyi sportújságíró segítségével.

„Bulgáriában pozitív érzés uralkodik a selejtezők kezdete előtt. Nem azért, mert a csapatnak nagy esélye lenne az első két hely valamelyikére, hanem azért, mert Krstajic érkezése néhány változást hozott magával” – mondta Kraszimir Galabov, a Sportal.bg munkatársa.

„A játékosok minden tőlük telhetőt beleadnak, minden esélyt megpróbálnak kihasználni, nem félnek az ellenféltől, bármilyen szintet is képviseljen. Régen más volt, még a gyengébb csapatokkal szemben is átadták a kezdeményezést és csak gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. Teljes volt az önbizalom hiánya. A tavalyi, szkopjei siker Észak-Macedónia ellen örömet adott az embereknek és némi önbizalmat a csapatnak. Ez fontos volt a két ország közötti politikai helyzet miatt is.”

Galabov szerint ez nem azt jelenti, hogy Bulgáriában óriásiak lennének az elvárások a soron következő selejtezőkkel szemben.

„Futballunk közel 20 éve válságban van, és sok mindenen változtatni kell, ha újra az 1994-es vb-szintre akarunk kerülni. A válogatott 2004 óta nem kvalifikálta magát nagy tornára, egyetlen játékosunk van, aki kulcsfigura az európai topligákban: Ilia Gruev a Werder Bremenben. Az a jó, hogy Krstajic nem fél esélyt adni néhány fiatal és igazán tehetséges játékosnak – Nikola Ilievnek az Inter U21-ből, Marin Petkovnak a Levszkiből, Hrisztijan Petrovnak a CSZKA-ból. De a keret nagy része is 25 év alatti. A legjobb játékosunk Kiril Deszpodov, míg a védelem kulcsa Anton Nedjalkov, aki megsérült, így nem tudni, hogy készen áll-e a budapesti meccsre.”

Bulgáriában a szurkolók azt szeretnék, ha a csapat folytatná a pozitív teljesítményt, de mindenki tisztában van azzal, hogy Szerbia, illetve Magyarország a csoport favoritja.

Tudjuk, hogy a magyar futball óriási lépéseket tett jó irányba az elmúlt években. Új stadionok és az egyre jobb bajnokság mellett a válogatottat sok meccsen lenyűgözte a világot a nagy csapatokkal szembeni jó eredményekkel. Nem számítok arra, hogy a budapesti szép meccs lesz, mi minden bizonnyal szervezetten akarunk védekezni és megpróbáljuk majd kihasználni Deszpodov és Radoszlav Kirilov gyorsaságát. Szinte biztos, hogy nem egy klasszikus 9-essel fogunk játszani.”

Hozzátette, a csapat Montenegróval körülbelül egy szintet képvisel, ezért nagyon fontos lett volna, hogy Bulgária megnyerje az első meccset ellene.

De a nulla vagy egy pont az első két meccsből azt jelentené, hogy nincs igazi esélyünk a kvalifikációra.

A 2020-as vereség még benne van a bolgárokban

Hasonlóan vélekedik kollégája, Szvilen Kirilovszki, a Sega News munkatársa, aki azt írta, szinte biztos benne, hogy a csapat óvatos futballra készül Budapesten.

„Mint ismert, az elmúlt években, nem arattunk nagy sikereket, de Krstajic megérkezésével néhány hónap óta javultunk. Komoly változtatásokat hajtott végre és egy nagyon fiatal csapatban bízik. Az olyan labdarúgók, mint Ilia Gruev a Werder Brementől, Filip Krasztev és Marin Petkov a Levszki Szófiától, Nikola Iliev az Intertől már rendszeresen játszanak, és nagy jövő áll előttük. És a válogatott is kollektívabb és agresszívabb futballt kezdett mutatni” – vélte.

Krstajic és a Bolgár Labdarúgó Szövetség vezetői azonban úgy vélik, hogy a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportja meglehetősen nehéz, Szerbia és Magyarország abszolút favorit.

„A magyarországi meccsen az a várakozás, hogy Bulgária óvatosan játszik majd, hiszen ellenfelünk magas színvonalat képvisel. No meg a 2020. október 8-i Eb-pótselejtezőben elszenvedett 3-1-es vereség emléke is hatással lesz ránk.”

Ébredeznek a szurkolók is

Veszelin Ruszinov, a Blitz.bg újságírója szerint a csapat optimista a kvalifikáció előtt, a játékosok bíznak az elmúlt meccseken elért jó eredményekben, és különösen amióta Mladen Krstajic a kapitány. De a szakvezetés próbál realista maradni, elismerve, hogy nem Bulgária a csoport favoritja.

A válogatott optimizmusa a szurkolókra is kiterjedt, a legutóbbi jó eredmények hatása, hogy megnőtt az érdeklődés a válogatott iránt.

Bulgáriában az emberek még mindig nem szoktak hozzá Krstajic munkastílusához, így egyes döntéseit néhány rajongó félreérti. Ugyanakkor merészebb a fiatalabb játékosokkal, akik jó benyomást tettek az ifjúsági és az U21-es válogatottban. Tény azonban, hogy amióta ő a szövetségi kapitány, a válogatottban összetartás tapasztalható, ami egy ponton nagyon hiányzott. Úgy tűnt, a szerb meg tudta győzni a játékosokat, hogy a csapat fontosabb, mint a mezen szereplő név.”

Emelt fővel

Ami a nyitányt illeti, nos péntek este Bulgária 1-0-ra elveszítette a Montenegró elleni hazai mérkőzését, de Krstajic nem volt elégedetlen.

„Mi domináltunk, de fiatal csapatunk van, akikben nincsen meg a rutin, hogy sikerrel fejezzék be a támadásokat. A srácok nyerni akartak, megvoltak a lehetőségeink, szóval kezdhettük volna másképp is ezt a selejtezőt” – idézte a Sportlive.bg portál.

„Hazaszeretetet és győzni akarást láttam a játékosainkban. Montenegró megérdemelten nyert, de a játékosok megmutatták, mire vágynak – ez nagyon fontos, ezt kell folytatnunk a következő meccseken.

Emelt fővel kell Magyarországra mennünk, mert még lehet lehetőségünk a kvalifikációra.

Kapcsolódó
Nyakunkon az Eb-selejtezők, összeáll-e Marco Rossi kirakós játéka?
Egy felkészülési mérkőzés Észtország, egy Eb-selejtező Bulgária ellen: így kezdi a 2023-as évet a magyar labdarúgó-válogatott. A rajt előtt megpróbáljuk együtt rakosgatni a puzzle-t Rossival.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik