Magyar foci

A románok még mindig nem tudják elengedni, hogy a Puskás-díjas focista minket választott

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Zsóri Dániel bekerült a magyar U21-es válogatott keretébe, így akár Románia ellen is pályára léphet majd. Ennek azért van jelentősége, mert a románok már két éve hiszik, hogy a Budafok támadójának őket kellett volna választania. Úgy tűnik, azóta sem csillapodott az érzés.

Zsóri Dániel 2019. február 16-án beírta magát a magyar futball történelmébe. A fiatal focista élete akkor változott meg örökre, amikor 18 évesen Herczeg András pályára küldte őt a Ferencváros elleni bajnoki 81. percben. Zsóri nem szeppent meg, az utolsó percekben pedig 1-1-s állásnál Bódi Ádám beadását ollózva rúgta a kapuba.

Zsóri pályafutása azonban nem Debrecenből indult. A fiatal csatár a romániai Arad közelében lévő kis faluból, Simonyifalváról származik, ahogyan ő mondja, ott még csak hobbiból focizott. Egy edző és unokatestvére unszolására aztán elfogadta a Békéscsaba hívását, ahol már tízévesen kollégiumba került.

Az első 1,5-2 év nagyon nehéz volt, sokszor sírtam annak ellenére, hogy szüleim a Békéscsabától csak 70 kilométerre, de határ túloldalán lévő, alig ezer fős faluból rendszeresen értem jöttek és hazavittek hétvégente. Aztán megszoktam. Annak, hogy ilyen kiskoromtól kezdve egyedül kellett helytállnom, sokat köszönhetek

– mondta lapunknak a gólja után Zsóri.

Kapcsolódó
A Kabai Meteorit és a Hosszúpályi után a Fradit is kivégezte a hétvége futballhőse
Miniportré a DVSC 18 éves labdarúgójáról, aki szerényen úgy véli, találata, ha nem is volt szebb, de vetekedett Gareth Bale tavalyi BL-döntőn szerzett góljával.

Békéscsabán technikai, majd Debrecenben inkább taktikai képzést kapott. Utóbbinál Herczeg figyelemmel kísérhette a pályáját és volt is mit néznie, hiszen mielőtt a felnőttek közé felhozta volna, a tartalékcsapatban 15 meccsen 39 gólt szerzett. Nem lehetett kérdés, hogy tehetséges góllövő, de ilyen bemutatkozásra senki sem számított.

Zsóri gólját felkapta a világsajtó is, bejárta a netet a találata, így aztán eljutott Romániába is a felvétel. A románok pedig úgy érezték, övék is a gól, mivel a futballista Nagyváradon született, majd az Arad és Bihar megye határán fekvő Simonyifalván nőtt fel.

Eljött azonban a Puskás-díj átadásának ideje, az egész világ szeme láttára átvehettte Zsóri az őt megillető emlékeztetőjét annak, hogy 2019 legszebb gólját rúgta. Nem mellesleg pedig magyarul köszönte meg az elismerést.

Hazaérkezésekor sajtótájékoztatón mutatta be vadonatúj szerzeményét a futballista. Ezen az eseményen már elhangzott, hogy Románia szerint az ő sportolójuk nyert. Zsóri erre határozott választ adott:

Magyar vagyok, már alig értek meg valamit románul.

Ez nem esett jól a románoknak, de a legnagyobb pofon mégiscsak akkor érte őket, amikor novemberben Gera Zoltán szövetségi kapitány beválogatta a csatárt a magyar válogatottba. A kettős állampolgárságú focista így újra egyértelműen jelezte, magyarnak vallja magát. Úgy tűnt, ezzel le is zárul már ez az ügy, csakhogy a közelgő magyar-szlovén rendezésű Európa-bajnokságra is meghívót kapó Zsóri ezúttal Románia ellen is pályára léphet, mivel egy csoportba került Gera csapatával.

„Egy nagyváradi születésű játékos magyar színekben játszhat majd Mutu csapata ellen! A magyarok csapatában van Zsóri Dániel, a Budafok román és magyar kettős állampolgárságú focistája, aki 2019-ben Puskás-díjat is nyert”

– írja a román Digisport a mieink Eb-keretéről. Hasonló szalagcímmel adta el a magyar csapat bemutatását a Playsport, míg a Prosport úgy fogalmaz, nagyváradi focista lesz a magyarok sztárjátékosa. Ugyan negatív hangnemben egyik portál sem írt Zsóri választásáról, mindenhol kiemelik, hogy román születésű futballista.

Kapcsolódó
Újabb rutinos játékos dőlt ki koronavírus miatt az U21-es válogatottból
Gera Zoltán egyre jobban törheti a fejét, hogyan álljon fel a csapata az Eb-n.

Az elmúlt években több határon túli kettős állampolgárt is Magyarországra csábítottak NB I-es klubok. A Vidibe szerződő Rus Adriánnál nagyon izgultak szomszédaink, hogy kit választ majd a Szatmárnémetin született focista, amikor pedig a Kézdivásárhelyen született Tamás Nándor is a Puskás Akadémiát választotta, már komolyan aggódni kezdtek, hogy sok tehetséget bukhatnak el. Tendenciáról viszont nem beszélhetünk, Rus már ötször képviselte Romániát, Tamás pedig kétszer volt korosztályos válogatott a szomszédainknál.

Ezek a viták kettős állampolgárok esetében elkerülhetetlenek, ugyanakkor érdekes látni, hogy a románok mennyire akarják maguknak Zsórit. A Puskás-díj győztesének karrierje nem futott fel annyira, mint ahogyan arra sokan számítottak, a Vidiben hét meccsen jutott szóhoz, az idei szezonban pedig 26 meccsen nyolc gólnál tart a Budafok színeiben. Nehéz lenne megmondani, milyen pályafutás áll a húszéves csatár előtt, azonban egy dolog nem kérdés: Zsóri magyar, ebbe kénytelenek lesznek belenyugodni a románok is.

A magyar U21-es válogatott kerete és programja:

március 24.: Magyarország-Németország (Székesfehérvár)
március 27.: Magyarország-Románia (Budapest, Bozsik Stadion)
március 30.: Magyarország-Hollandia (Székesfehérvár)

Kapusok:

Auerbach Martin (Puskás Akadémia)
Bese Balázs (Budafok)
Kovács Péter (Budaörs)

Védők:

Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Huszti András (Budafoki MTE)
Balogh Botond (Parma)
Varju Benedek (MTK Budapest)
Mocsi Attila (Haladás)
Tamás Olivér (Paksi FC)
Deutsch László (Puskás Akadémia)

Középpályások:

Csonka András (Budafoki MTE)
Kata Mihály (MTK Budapest)
Szendrei Norbert (Budapest Honvéd)
Hinora Kristóf (Vasas)
Mezei Szabolcs (MTK Budapest)
Palincsár Martin (MTK Budapest)

Támadók:

Kiss Tamás (Puskás Akadémia)
Dárdai Pál (MOL Fehérvár FC)
Kovácsréti Márk (Kisvárda)
Skribek Alen (Budafok)
Szőke Adrián (Heracles)
Bárány Donát (DVSC)
Zsóri Dániel (Budafoki MTE)

Olvasói sztorik