Megyei foci

A Kabai Meteorit és a Hosszúpályi után a Fradit is kivégezte a hétvége futballhőse

Egy 18 éves, erdélyi születésű fiatalembertől hangos nem csak a magyar, de a nemzetközi média is. Zsóri Dániel élete első NB I-es meccsén akkora gólt rúgott ollózva a Ferencvárosnak, hogy alighanem a 2019-es Puskás-díj jelöltjei között lesz. Miniportré a DVSC labdarúgójáról, aki szerényen úgy véli, találata, ha nem is volt szebb, de vetekedett Gareth Bale tavalyi BL-döntőn szerzett góljával.

Mindenki, aki játszott már tétmeccsen, arra vágyik, hogy az utolsó percekben ő legyen az, aki tökéletesen robban be egy beadásra, odaér egy kipattanóra, vagy történetesen 1-1-es állásnál káprázatos mozdulattal ollóz be egy kissé mögé érkező labdát.

Utóbbi túl szép, hogy igaz legyen, pedig a hétvégi Debrecen-FTC NB I-es rangadón (2-1) épp ez történt: a 18 éves Zsóri Dániel a 81. percben érkezett csereként a pályára, majd a hosszabbításban Bódi Ádám beadása után egy sokáig emlékezetes góllal intézte el, hogy a Lokié legyen mind a három pont.

Zsóri február 2-án, az Újpest elleni hazai bajnokin már kerettag volt, de akkor nem állt be, most viszont 12 perc elég volt neki, hogy mindenki megjegyezze a nevét.

A Hajdú-Bihar megyei első osztályú bajnokság kapusai és hátvédjei minden bizonnyal már tavaly ősszel az agyukba vésték Zsóri nevét, mivel a Debrecen második csapatában 15 meccsen 39 gólt ért el.

A Monostorpályi ellen 6, a Kabai Meteorit SE és a Hosszúpályi ellen 5-5 gólt szerzett, a 15 ellenfél közül csak a Hajdúszoboszlónak nem tudott betalálni a fiatal csatár.

A romániai Arad közelében lévő kis faluból, Simonyifalváról származó Zsóri tíz évesen került a békéscsabai futballklubba, majd öt év után továbbállt, és Debrecenben folytatta.

Erdélyben csak hobbiszinten fociztam. Időnként kijárt hozzánk a faluba egy edző Aradról, ő mondta, hogy lenne értelme komolyabban venni.  Az egyik unokatestvérem akkor már Békéscsabán focizott, ő csábított, hogy menjek oda. Tíz évesen kollégiumba kerültem. A foci alapjait Békéscsabán tanultam meg, de a technikát, taktikát már Debrecenben

– emlékezett a kezdetekre Zsóri, aki kettőt aludva találatára úgy látja, ha az nem is volt szebb, de azért vetekedett Gareth Bale tavalyi BL-döntőn szerzett góljával. Íme a videó összehasonlításképp:

Az első 1,5-2 év nagyon nehéz volt, sokszor sírtam annak ellenére, hogy szüleim a Békéscsabától csak 70 kilométerre, de határ túloldalán lévő, alig ezer fős faluból rendszeresen értem jöttek és hazavittek hétvégente. Aztán megszoktam. Annak, hogy ilyen kiskoromtól kezdve a sok segítőszándék ellenére mégiscsak egyedül kellett helytállnom, sokat köszönhetek. Mentálisan megerősödtem, sosem pánikolok, a szoros eredménynél jobban fókuszálok és higgadt tudok maradni

– érvelt a korai elszakadás előnyei mellett Zsóri, aki az erősségei közé sorolta még, hogy határozott a kapu előtt, hogy jól lép be a támadásokba, hogy erős a párharcokban, hogy jó az egy az egy elleni játékban és hogy jól fejel. Aztán gyorsan hozzátette, hogy mindenben fejlődnie kell még.

A belépő mindenesetre erősre sikerült. Arra a kérdésünkre, hogy edzője, Herczeg András edző mit szólt a góljához, az ifjú támadó úgy emlékezett:

„Bandi bá’ mosolyogva letolt, mert meghúzódott, akkora sprintet vágott ki örömében a gólom után.”

A DVSC 62 éves vezetőedzője elismerte, hogy Zsóri nem csak a lábát tette magasra – a felugró Fradi-védő, a 182 centis Marcel Heister feje felett bő egy lábfejjel, valahol 230 centi magasságában találta el tökéletesen a labdát –, de a lécet is.

“Dani erőszakos, gólerős, jó felépítésű játékos remek bal lábbal. Hogy miért pont őt küldtem be? A mostanit megelőző két bajnokin, az Újpest és a Kisvárda ellen nem szereztünk gólt, és a Fradi ellen is 0-1-re álltunk a 80. percben. Kockáztatni kellett, ő pedig gólérzékeny csatár lévén kéznél volt. Azt kértem tőle, hogy nyugodtan játsszon, fókuszáljon arra, amit tud és csinálja meg a mozgásokat a kapu előtt. Nagyszerűen élt a lehetőséggel, fontos győzelemhez segítette a csapatot ezzel a nem mindennapi góllal” – nyilatkozta a 24.hu-nak Herczeg.

Nem tagadom, én is önkívületi állapotba kerültem, ilyenkor az embernek nehéz kordában tartania az érzelmeit

– ismerte el a Debrecent korábban a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe is elvezető Herczeg.

A mesteredző a hangjában érezhető büszkeséggel mondta, hogy a listavezető Fradi ellen hét debreceni kötődésű játékos futott a pályára kezdőként, majd csereként beállt a szintén saját nevelésű, 19 éves Kusnyir Erik is.

Ha egy fiatal játékos egyik pillanatról a másikra berobban, ráadásul olyan gólt szerez, amiről aztán külföldi oldalak is ódákat zengenek, akkor nem árt, ha az edző leül vele beszélgetni és jótékonyan visszarángatja a földre.

Herczeg azt mondta, természetes, hogy Zsórit is felkapta a magyar sajtó, ezt pedig nem könnyű feldolgozni, ők viszont minden segítséget megadnak, hogy megbirkózzon a hirtelen jött népszerűséggel.

A Debrecen kedden a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első meccsén az NB III Nyugati csoportját veretlenül vezető Ajka vendége lesz, amely decemberben játszott utoljára tétmeccset, igaz, akkor nagyot szólt, hogy kiejtette a kupából az MTK-t.

Hiába a fantasztikus gól, Herczeg azt mondta, a fokozatosságot tartják szem előtt, vagyis Zsóri ettől még nem lesz automatikusan kezdő az Ajka ellen vagy hétvégén a paksi bajnokin. De azt igazolta, hogy fontos játékos, akire lehet számítani, és ez hosszútávon kifizetődő lehet a számára.

OTP Bank Liga, 21. forduló, eredmények:

Debreceni VSC–Ferencváros 2–1
Gól:
Tőzsér 83. – 11-esből, Zsóri 93., ill. Dvali  29.

MTK Budapest–Mol Vidi FC 1–3 
Gól: Torghelle 60., ill. A. Hadzic 8., M. Scsepovics 10., Stopira 34.

Puskás Akadémia FC–Újpest FC 0–1
Gól
: Bokros 51. – öngól

Puskás Akadémia FC–Újpest FC 0–1
Gól
: Bokros 51. – öngól

Diósgyőr–Budapest Honvéd 2–1
Gól:
Vernes 61., Prosser 75., ill. Danilo 15.

Haladás–Mezőkövesd 1–2
Gól: Rui Pedro 23., ill. Drazsics 32., 38.

A bajnokság állása:

1. Ferencvárosi TC 21 13 4   4 39–18 21 43
 2. Mol Vidi FC 21 11 4   6 34–22 12 37
 3. Debreceni VSC 21   9 7   5 27–23   +4 34
 4. Újpest FC 21   8 9   4 23–15   +8 33
 5. Budapest Honvéd 21   9 5   7 24–19   +5 32
 6. MTK Budapest 21   9 3   9 32–32     0 30
 7. Mezőkövesd Zsóry FC 21   7 7   7 30–28   +2 28
 8. Paksi FC 21   6 9   6 25–27   –2 27
 9. Puskás Akadémia FC 21   7 3 11 25–27   –2 24
10. Diósgyőri VTK 21   6 6   9 23–32   –9 24
11. Kisvárda 21   6 5 10 20–35 –15 23
12. Szombathelyi Haladás 21   2 4 15 15–39 –24 10
Olvasói sztorik